Baderomsinspirasjon - Gjør badet til ditt favorittrom

av Tine Sveaass

Badet er et rom hvor du skal kunne pleie deg selv, men det er også et rom for hele familien der alle skal føle seg hjemme. 

Baderommet skal likevel ikke bare handle om lekkert design, men er også et rom som skal holde til daglig bruk over mange år. Det kan derfor lønne seg å tenke grundig gjennom hvilke hensyn som skal tas under planleggingen. Tenk gjennom hva du faktisk bruker badet til og tilpass planløsningen, praktiske løsninger og materialvalg etter dine behov når du skal pusse opp.  

Sett lys på fargene

Riktig og godt lys er viktig på baderommet, der man gjerne ønsker bra lys til praktiske gjøremål, og kanskje mer dempet lys på kvelden. En dimmer kan derfor være løsningen for å skape et stemningsfylt rom, men samtidig ha et sterke lys for hverdagsbruk. Eventuelt kan du dele inn badet i ulike soner for å skape en spa lignende følelse. 

Bruk av farger kan i tillegg få frem din personlighet og sette stemningen du ønsker å oppnå når du er på baderommet. Anvend gjerne møbler og annen innredning til å skape kontraster for å gjøre baderommet mer levendeDet kan likevel være vel så viktig å beholde en viss harmonisk helhet i rommet. Tenk derfor over hvordan du ønsker å fremstille badet, om det er med sterke farger som skiller seg ut, eller bruk av mørkere nyanser. 

Det kan likevel være lurt å unngå alt for mørke farger i små rom, der hvitt – og andre lyse svale farger kan få et lite bad til å se mer åpent og romslig ut. 

Fra vegg til gulv

I dag er det mye du kan velge mellom når det gjelder materiale og farger på vegger og gulv. Blant annet finnes det utallige utvalg av fliser, men også sement og betong, samt panelvegger, tapet og vinyl er praktiske og trendy løsninger.

Våtromsvinyl finnes til både vegg og gulv der utvalg av farger og mønstre er mange. Kolleksjonen for gulv har flere mønstre til ulike stiluttrykk, der du finner et utall av design laget til å ligne på alt fra stein, fliser og mosaikk til imitasjoner av tregulv. Det finnes også et utall av friske farger og pastell, til ulike varianter av gråfarger. Du kan også få vinylgulv med ru eller nuppet overflate. 

Skal du derimot bruke tapet er det viktig du velger en våtromstapet laget i vinyl. Disse er både slitesterke og tåler vannsprut, samtidig som de er vaskbare. Ønsker du et lettere alternativ med enkel montering er baderomspanel et godt valg. Materialet finnes i et stort utvalg farger og mønstre som kan kombineres for å gi det utrykket du ønsker.

Ønsker du fliser kan disse gi en delikat romfølelse, samtidig som de praktiske med lang holdbarhet og er lett og vaske. Du kan blant annet velge mellom keramiske fliser, og dyrere alternativer som fliser i steinmaterialer. Også mosaikk i dusjen eller som en kontur på veggen er blitt et populært alternativ.

Se her for flere tips til oppussing av bad.

Skap et bad og andre løsninger

Praktiske funksjoner kan gjøre mye for baderommet, og du kan i dag med enkle grep få et lekkert og ryddig baderom for hele familien uansett størrelse på rommet. Praktiske oppbevaringssystemer kan frigjøre plater for rot og skape en romsligere følelse.

Planlegg smarte skuffsystemer med dybde og / eller romdelere og få ting opp fra gulvet. Utnytt veggplassen ved å henge opp hyller og skap som kan romme alt fra håndklær, hårfønere til kosmetikk. Et smart tips er baderomsmøbler med integrert stikkontakt for å frigjøre flater for elektriske apparater. 

Dusjen er en viktig del av badet, og det gjelder gjerne å finne en løsning som passer bra til størrelsen på rommet, men som samtidig ser bra ut og er funksjonelt. Har du plass til et badekar kan dette være med å skape spafølelsen du ønsker i ditt eget hjem. En oppvarmet håndkletørker kan også gi den lille ekstra luksusen du fortjener.

Finn dyktige leverandører som kan hjelpe deg å bygge ditt drømmebad her. 

Les også: