Selge eller kjøpe bolig først?

av Tine Sveaass

Mange som skal ut i boligmarkedet lurer på om de skal kjøpe eller selge bolig først! Det finnes dessverre ikke noe fasitsvar, og er ofte avhengig av hvor i landet du bor. En generell tendens er likevel at mange gjerne kjøper før man selger ved forventning om høye boligpriser. Og motsatt, forventer man lave boligpriser, vil man ofte selge før man kjøper.

Mange vil nok uansett foretrekke å selge først, i og med at de da vet med sikkerhet hvor mye kan kjøpe ny bolig for. Er du for eksempel i en presset økonomisk situasjon i et usikkert boligmarked kan det altså være lurt å selge før du kjøper. Har du tenkt å selge så har vi noen tips om hvordan du gjør boligen klar for salg.

Bord sett ovenfra med kaffekopp og laptop

At mange velger å selge først kan også begrunnes i den usikre økonomiske situasjonen i landet. Dette fører til at mange ønsker å sikre seg ved å finne ut hvor store økonomiske midler man har tilgjengelig før man kjøper ny bolig, uansett forventninger man har til boligprisene. 

Fordeler og ulemper

Fordelen med å selge først er at man fjerner risikoen for å betale på to boliger samtidig, og gir tryggheten ved at du vet hva du kan kjøpe for. Du slipper også å måtte ta opp et mellomfinansieringslån, som gjerne har høyere rente enn et vanlig boliglån. Spørsmålet mange likevel bør stille seg er; tør du ta sjansen på at drømmeboligen dukker opp i tide?

Hvis du ikke klarer å kjøpe før du må flytte ut av boligen du har solgt, kan dette oppleves som svært stressende. Du må kanskje leie midlertidig eller bo hos venner og bekjente. Samtidig må du tenke på hvor du skal oppbevare tingene dine i mellomtiden. Noen gjør kanskje et hastekjøp, og ender opp med å kjøpe en bolig de ikke er helt fornøyd med.

Stue med minimalistisk interiør, med sofa, planter og lampe

Ved å kjøpe først har du muligheten til å vente til du finner drømmeboligen, og du risikerer ikke å stå uten tak over hodet eller store leieutgifter i mellomtiden. Velger du å kjøpe først kan det likevel lønne seg å være nøktern når du vurderer hvor mye du kan kjøpe ny bolig for, og du bør ikke ha for store forventninger til hva du kan oppnå ved salg av bolig. Da unngår du eventuelt å kjøpe for mer enn du faktisk har råd til.

Har du valgt å selge før du kjøper bør du være tålmodig ved salg, realistisk om pris og være forberedt på mellomflytting. For deg som har bestemt deg for å kjøpe før du selger er det viktig å planlegge salget, sørge for å ha gyldig finansieringsbevis og være tidlig ute med å finne eiendomsmegler.

 

Les også: