Skal du selge bolig?

av Tine Sveaass

Våren pleier å være en travel tid i boligmarkedet. Mange ønsker å selge boligen sin nå som solen står høyere og temeperaturen ute har steget, som gjør det lettere å vise frem hage, terrasse og utsikt i sitt beste element. 

Du bør likevel ta i betraktning at det er flere som tenker akkurat det samme som deg, og med mange boliger til salgs møter også du som boligselger større konkurranse. Det kan derfor være smart å skille seg litt ut i mengden, og skape litt ekstra oppmerksomhet rundt boligen du skal selge.

Finn riktig eiendomsmegler

Rådfør deg gjerne med flere eiendomsmeglere om hva som kan være lurt med tanke på salg av din bolig. Forhør deg om hva megleren har planlagt for å få høyest mulig pris på boligen din, hvilket markedssegment megleren tenker å rette seg mot, og hva du kan gjøre selv før selve salget.

Norges eiendomsmeglerforbund anbefaler deg å snakke med flere meglere og gjerne invitere opp til to – tre meglere hjem på befaring. Dette gjør det lettere for deg å sammenligne de ulike tilbudene, samtidig som du får mulighet til å sjekke om megleren har riktig kompetanse for å selge din bolig.

Og husk at det er eiendomsmegleren som skal selge boligen din, og ikke kontoret eller kjeden hun eller han jobber ved – så pass på at du bruker tiden på å finne riktig person og ikke kontor. Les hvilke fire spørsmål du bør stille eiendomsmegleren før du bestemmer deg.

Innhent tilbud fra meglere »
 

De viktige foreberedelsene

Det kan også være greit å ha en viss oversikt over hva de ulike kostnadene er, og hva som er inkludert i tilbudet. Det er heller ingenting i dag som tilsier at du ikke kan forhandle på meglerprovisjonen, men det er viktig å huske på at det kan være store sprik i hvilke utgiftsposter de ulike meglerne krever dekket utover meglerens provisjon.

Jente med grå ullgenser sjekker mobiltelefonen sin

Du bør derfor undersøke hva provisjonen og tilbudet dekker og ikke dekker. Om noen tjenester ikke er inkludert i prisen bør du sjekke hva dette vil koste ekstra. Les mer om hva du egentlig betaler for ved et boligsalg.

Gjør de forberedelsene du har mulighet til å gjøre. Det er nemlig ofte lite som skal til for at boligen skal kunne fremstå enda bedre for potensielle kjøpere. Reparer de gamle gulvlistene, mal slitte vegger og ikke minst rydd bort alt unødvendig rot. Les mer om hvordan du kan få boligen klar til visning.

Moderne stue med store vinder, peis og lyse møbler. Stearinlys er tent.

Et rent ryddig rom fremstår mye mer innbydende og gir en større romfølelse enn mørke rotete rom. En liten jobb i hjemmet før visning kan utgjøre stor forskjell på en eventuell salgssum. Se enkle tips til hvordan du kan friske opp hjemmet på en helg

Lykke til med boligsalget!

Les også: