Tips og råd - Skrevet av Marthe Kolstad Andersen

Elektrikeren tipser: Oppussing i sommer og gode investeringer

Elektriker Kasem Youssef forteller at veldig mange nordmenn venter med oppussingen til sommeren og fellesferien. Dette sier han er smart, og han anbefaler spesielt å få unnagjort utvendige prosjekter i løpet av de neste ukene.

– Om sommeren er det oftere varmt og tørt. Derfor egner været seg bedre til oppussing. Spesielt utvendig, men også innvendig fordi du enkelt kan lufte uten at det blir kaldt og surt i boligen.

Som elektriker merker Kasem en endring i hva som er viktig for folk når de skal pusse opp.

– Nå har folk en stor interesse for ulike typer lyssetting og belysning. Mange er mer kresne på lysvalget i dag. Dette viser seg i de aller fleste rom i huset – både utvendig og innvendig, forteller han.

Kasem har fire tips til oppussingsprosjekter det kan være smart å sette i gang med nå, og hvordan du kan bruke belysning til å få et moderne uttrykk og en god atmosfære.

Kasem vant tittelen Norges Hyggeligste Elektriker i 2019.

Dette bør du bruke elektrikeren til i sommer:


1. Fasade

Bruk av ulike typer belysning har også blitt svært populært utendørs og på fasaden. Du kan sette opp utelys som rammer inn boligen. For eksempel rundt vinduer, dører eller garasjeporten. Spesielt når mørket kommer, enten på kvelden eller til vinteren, er dette noe som bidrar til ekstra hyggelig stemning.

Har du planer om å skifte kledning eller gjøre andre fasadeendringer i sommer? Da er det en god idé å samtidig få en elektriker på besøk som kan legge kabler og ledninger i skjult anlegg.

Belysning på fasaden er både visuelt fint og bidrar økt sikkerhet.

2. Uteområde

Flere og flere bruker uteområdet som det viktigste samlingspunktet for venner og familie, og uterommet har blitt et av de mest vanlige “rommene” å pusse opp. Mange monterer utekjøkken, varmelamper og vegg- og bakkebelysning for å få det så funksjonelt og hyggelig som mulig.

Skal du bygge ny terrasse eller legge platting vil belysning innfelt i terrassen sette prikken over i'en og gir god stemning på lange sommerdager.

En opplyst terrasse i mørket
Belysning integrert i terrassen gir god kveldsstemning.

Få flere tilbud fra dyktige håndverkere.

Sammenlign, les evalueringer og velg det beste for deg.

Få flere tilbud fra dyktige håndverkere.

Sammenlign, les evalueringer og velg det beste for deg.

3. Kjøkken

Mange velger å pusse opp kjøkkenet om sommeren og høsten. Skal du pusse opp kjøkkenet er det elektriske arbeidet en stor del av jobben. Særlig i det siste har nordmenn blitt mer opptatt av nye løsninger når det gjelder belysning på kjøkkenet. For eksempel integrert belysning i skuffer og skap.

Moderne kjøkken krever større strømkapasitet enn eldre kjøkken. For å slippe at sikringer går hvis du har komfyren og flere plater på, må det elektriske anlegget ha nok kapasitet. Skal du pusse opp et gammelt kjøkken er det lurt å få en elektriker til å skifte det elektriske anlegget.

Få et moderne kjøkken med god og variert belysning.

4. Sjekk av elektrisk anlegg

Uavhengig av sesong anbefaler Kasem én ting mange bør vurdere – å bestille kontroll på det elektriske. På samme måte som med bilen, bør du vedlikeholde det elektriske anlegget. Det kan hindre eventuell brann, og at feil forårsaker enda større og dyrere feil.

En elektriker gjør mye mer enn å sette opp ulike typer belysning og sørge for at det elektriske er i god stand. Kasem forteller at de også kan hjelpe til med å gjøre hverdagen til mange litt smartere og enklere.

Få hjelp av elektrikeren til å forenkle hverdagen

Har du elbil bør du montere lader hjemme

– Jeg anbefaler alle som har elbil til å få montert en ladestasjon hjemme. Bilen lades mye raskere opp og du trenger heller ikke stresse med å ha dårlig batteri til neste biltur.

Ikke minst bør du installere elbillader på grunn av sikkerheten.

– Du bør ikke lade i en vanlig 10 ampere stikkontakt. Elbilen har ekstremt mye elektronikk, så har du ikke en ordentlig lader kan det gå veldig galt, forteller Kasem.

Installere smarte løsninger

– Jeg digger å installere smarte løsninger! Smartstyring for både belysning og gulvvarme. Forteller Kasem.

Hvis du er opptatt av smarte og teknologiske løsninger er smartstyring av elektriske anlegget noe for deg. Da kan du justere alt fra belysning i de ulike rommene til gulvvarmen på badet ved hjelp av telefonen.

Lad bilen raskere og tryggere med elbillader hjemme.

Bruk elektrikeren til en god investering i boligen

Har du et gammelt sikringsskap? Da bør du skifte det ut

Å skifte innmaten i et gammelt sikringsskap er en av de beste og sikreste investeringene du kan gjøre.

– Skifter du innmaten i sikringsskapet til jordfeilautomater får du et sikrere anlegg som beskytter mot feil og brannfare.

Gamle sikringsskap med skrusikringer er mer brannfarlig. Dessuten gir nye sikringsskap deg billigere strømregning.

Erstatt downlights av halogen med LED

Har du halogen dowlights er det smart å bytte de ut. LED tar mye mindre strøm og gir fra seg mindre varme, som er mye mer brannsikkert.

– Skifter du til LED vil du sparer rundt halvparten av strømmen enn med halogen.

Kasem forteller at de aller fleste oppussingsprosjekter involverer en elektriker. Enten til demontering av det elektriske, eller til montering av nytt.

Han opplever derimot at mange kunder prøver å demontere det elektriske selv når de skal pusse opp. For eksempel ved demontering av gammelt kjøkken eller bad.

– Det er veldig skummelt! Det kan rett og slett være livsfarlig. Bruk fagfolk.
Lyder Kasems siste råd.

Få tilbud fra dyktige håndverkere.

Få tilbud fra flere bedrifter, sammenlign og velg det beste for deg.

Få tilbud fra dyktige håndverkere.

Få tilbud fra flere bedrifter, sammenlign og velg det beste for deg.

Vil du få inspirasjon og tips til oppussing av din bolig?

Meld deg på Mittanbuds nyhetsbrev. Hold deg oppdatert på trender, få eksperttips og bli inspirert til ditt neste oppussingsprosjekt.