Tips og råd

Har du fukt i kjelleren og skal drenere? Etterisoler samtidig!

Fukt i kjelleren kan føre til sopp og råte, og det er dårlig nytt dersom du bruker, eller ønsker å bruke, kjelleren som oppholdsrom.

Kjellerstue
Kjellerstue

Mange boliger er for dårlig drenert rundt grunnmuren. Fukt i kjelleren kan føre til sopp og råte, og det er dårlig nytt dersom du bruker, eller ønsker å bruke, kjelleren som oppholdsrom. Drenering er en god investering. Enda mer lønnsomt blir det om du etterisolerer samtidig.

– Det koster veldig lite og du får mye igjen for pengene, sier prosjektleder for smart oppussing i Lavenergiprogrammet, Christine Molland Karlsen.

Drenerer du kjellerveggen får du et bedre inneklima i boligen din. Velger du å etterisolere kjellerveggen samtidig vil du oppleve mindre trekk og at du blir kvitt den den typiske ”kjellerlukta”. Ved å passe på at du har gode nok rømningsveier og tilstrekkelig takhøyde kan du dessuten øke boarealet for huset ditt, noe som vil øke verdien på huset betraktelig.

– I tillegg får du lavere strømregning fordi varmen ikke lekker ut av kjellerveggen, sier Molland Karlsen.

Drenering kjeller

Be fagfolk om hjelp

Etterisolering av kjellerveggen er det energisparetiltaket som er enklest og billigst å gjøre samtidig med vanlig vedlikehold av et hus. Drenering kan være et stort og omfattende prosjekt for deg som boligeier. Da er det viktig å benytte sjansen når du har den og sørger for å etterisolere samtidig.

Molland Karlsen anbefaler at du ber om hjelp fra en byggmester til jobben:

– Huseiere velger ofte å drenere selv, og tenker mest på hvilke maskiner og utstyr som kreves for å få gravd opp rundt huset. Da er det fort gjort at etterisolering blir uteglemt, tror hun.

Velg dampåpne produkter

En uisolert kjellervegg under bakken vil være kaldere enn lufta inne i kjellerrommet. Fuktigheten i den varme lufta vil kondensere til vann mot den kalde kjellerveggen.

– SINTEF Byggforsk anbefaler bruk av dampåpen isolasjon mot terreng når du etterisolerer kjellerveggen fra utsiden. Da har fukten i muren mulighet til å tørke utover, sier Molland Karlsen.

tegning av hus med kjeller

Tre tips før du setter i gang med arbeidet

Tall fra Sintef-rapporten ”Klima i Norge 2100” viser at mer enn 600.000 norske bygg og boliger har høy risiko for å få råteskader, og tallet kommer til å øke til 2,4 millioner innen år 2100 som følge av klimaforandringer. Vann vil være en stor utfordring for Norge i fremtiden. Drenering og etterisolering øker boligens levetid dersom det gjøres riktig.

Her er tre tips som du bør være spesielt oppmerksom på:

1. Det bør legges minst fem cm trykkfast isolasjonsplate som er beregnet for utvendig isolering av kjellermur. Isolasjonen bør legges så lavt at den når godt ned over kanten av sokkelen. ?

2. Dreneringsrør bør legges med fall og ligge lavere enn sokkel. Drenering må gjennomføres med dreneringsrør langt nok ned. Isolasjon må trekkes godt ned over sokkel for å redusere kuldebro.

3. Det finnes mange gode produkter for drenering og etterisolering på markedet. Det er viktig å følge isolasjonsprodusentens monteringsanvisninger.