Tips og råd

Nytt tak? Fem ting det er smart å gjøre samtidig

Eldre boliger lekker ofte mye varme gjennom tak, vegger, gulv, dører og vinduer. Det er ikke sikkert det vil koste deg mye mer å oppgradere boligen til dagens standard.

hus
hus med nytt tak - Skal du først bytte tak finnes det flere ting det kan lønne seg å gjøre samtidig

Eldre boliger lekker ofte mye varme gjennom tak, vegger, gulv, dører og vinduer. Trenger taket ditt å repareres eller skiftes ut, bør du vurdere om det er smarte energitiltak du kan gjøre samtidig. Det er ikke sikkert det vil koste deg mye mer å oppgradere boligen til dagens standard. Da får du økt komfort og redusert energiforbruk både på synlige og skjulte flater.

I samarbeid med Lavenergiprogrammet gir vi deg fem tips til hvordan du kan tenke energismart før du setter i gang med tak-arbeidet.

1. Etterisoler taket – spar penger og få bedre inneklima

Skal du først utbedre taket, bør du samtidig vurdere å etterisolere. Det krever lite merarbeid og bidrar til bedre inneklima og redusert energibruk fordi det gir bedre tetthet og mindre luftlekkasjer og trekk. Kostnaden til materialer er heller ikke stor.

En annen fordel er at temperaturen på rommets takflate øker, og det gjør at risikoen for kondens og muggvekst i himling reduseres. Hør med din håndverker om hvordan det vil være best å etterisolere ditt tak.

2. Monter solfangere – øk boligens verdi

Et solfangersystem kan både gi huset økt verdi og et bedre energimerke. Skal du gjøre omfattende arbeider på taket ditt, bør du vurdere å montere solfangere samtidig. Da unngår du nye inngrep om du ønsker å installere solfangere på taket senere.

Et solfangeranlegg varmer opp vann som går i slynger på taket. Det varme vannet kan du bruke som tappevann eller til oppvarming dersom du har et lavtemperatur vannbårent varmeanlegg. For å bruke det til varmtvann, trenger du en bereder som kan kobles til solfangersystemet. Et solfangeranlegg kan monteres både på flate og skrå tak. Enova gir støtte til installasjon av solfanger.

3. Monter eller klargjør for solcelleanlegg

Et annet alternativ som du bør vurderes når du allikevel er i gang med taket, er å montere solceller. Eventuelt kan du legge til rette for installasjon av solceller. Solceller lager elektrisk strøm fra solen. Investerer du i et solcelleanlegg vil det levere strøm i mange år etter at det er nedskrevet økonomisk.

Solcellepanel er enkelt å installere og gjør små inngrep i konstruksjonen. Installerer du det mens taket allerede er åpent, er merarbeidet mindre enn om du vil ha et slikt anlegg i etterkant. Solceller kan integreres i takflaten og monteres på flate og skrå tak, samt på fasaden. Solceller gir boligen et bedre energimerke og bidrar til å øke boligens verdi.

4. Forleng takutstikket for fremtidig etterisolering

En smart ting å gjøre hvis du skal legge nytt tak, er å se om takutstikket er så stort at det er mulig å etterisolere veggen senere. Har du et uisolert hus, eller et dårlig isolert hus, vil du sannsynligvis etterisolere når det er på tide å bytte kledningen.

Når den tid kommer bør takutstikket være så stort at du kan etterisolere med 10, 15 eller 20 cm og fortsatt ha et lite takutstikk. Spør håndverkeren om takutstikket ditt tåler at du etterisolerer huset ditt til dagens standard. Gjør det ikke det, forleng det samtidig som du bytter taket.

5. Legg til rette for et balansert ventilasjonssystem

Balansert ventilasjon vil si at både avtrekk og tilførsel av frisk luft skjer ved hjelp av elektriske vifter. Luften skiftes ut kontinuerlig og renses gjennom filtre. Varmen fra den brukte luften gjenvinnes og overføres til den friske luften som trekkes inn. Det gir godt inneklima og god energieffektivitet.

Dersom du ikke har budsjett til å installere balansert ventilasjon samtidig som du holder på med arbeider på taket og loftet, kan det være fornuftig å legge klart ventiler og føringsveier for luft. Spør håndverkeren om gode råd om ventilasjon eller om han samarbeider med andre som er gode på dette.