Tips og råd

Slik kan du produsere strøm og varme i boligen din

Utnytt den gratis fornybare energien fra solen ved å montere solfangere og/eller solceller på boligen din.

Illustrasjon
Illustrasjon av smarthus - Utnytt solens naturlige energi med solcellepanel på taket

Solstrålene som treffer jorda i løpet av fem minutter tilsvarer hele jordas energibehov for ett år. Denne gratis fornybare energien fra solen kan du utnytte ved å montere solfangere og/eller solceller. Både solceller og solfangere kan ved enkle grep monteres på boliger som ikke er bygget for det. Ved planlegging av nye boliger er det smart å vurdere bruk av solenergi så tidlig som mulig.

I samarbeid med Lavenergiprogrammet forteller vi deg hvordan du kan utnytte sola til å produsere strøm og varme i boligen din.

1. Solfangere – varmer opp vann

Solfangere bruker solenergien til å varme opp vann. Det er et særlig godt alternativ om du har vannbåren varme i boligen fra før, eller om du bruker mye varmtvann.

Hvordan fungerer det?

Solfangere fungerer ved at rent tappevann pumpes opp i solfangerne som er montert på taket eller fasaden til boligen. Her varmes vannet opp før det sendes ned igjen til tank som lagrer varmtvannet slik at du kan bruke det når du trenger det.

Litt teknisk informasjon

Skal du bruke det varme vannet som tappevann, trenger du en varmtvannsbereder som kan kobles til solfangersystemet. For å bruke det varme vannet til oppvarming av rom, trenger du et lavtemperatur vannbårent varmeanlegg. Et solfangeranlegg må kombineres med en annen energikilde som biobrensel eller elektrisitet slik at du også har varmt vann i perioder hvor solen ikke gir nok varme. En solfanger virker selv om det er overskyet. I de mørkeste månedene får du varmtvannet via andre energikilder enn sola. Du kan da benytte elektrisitet til å varme opp vannet.

Plassering og størrelse

En solfanger kan plasseres på både skrå og flate tak. De yter best når sola treffer normalt inn på solfangeren, og bør derfor vinkles mot sola fremfor å være horisontale. Anleggets ytelse avhenger av geografisk beliggenhet, orientering og helling på solfanger, systemutforming og behov. For tappevannsoppvarming vil ofte et solfangeareal på 5–8 m2 være nok. En varmtvannsbereder på 300 liter da være passe stor.

Enova gir støtte til installasjon av solfangere.

2. Solceller – produserer strøm

Solceller omdanner solenergi til elektrisitet Investerer du i et solcelleanlegg vil det levere strøm i mange år etter at det er nedskrevet økonomisk. Solcellepanel er enkelt å installere og gjør små inngrep i konstruksjonen.

Plassering

Solcellepaneler er enkle å montere og gjør små inngrep i konstruksjonen. Solceller kan integreres i takflaten og monteres på flate og skrå tak, samt på fasaden. De gir best ytelse når sola treffer normalt inn og bør derfor vinkles mot sola fremfor å være horisontale. Solceller passer best på flater mot sør, sørvest eller sørøst, og må ikke skygges av natur eller andre konstruksjoner. Hør med din leverandør hva som er best for din bolig.

Størrelse

Et elektrisk behov i en bolig kan ligge på mellom 30 og 80 kWh/m2 per år. Det kreves derfor ca. 70–80 % av boligens areal(menes takareal eller også vegger, i såfall er det urealistisk) om du skal dekke en stor del av energibehovet i boligen din. Med et solcelleanlegg kan du også selge overskuddsenergi til strømnettet. Hør med din nettleverandør om hvilke muligheter du har for salg av strøm.

Vil du få inspirasjon og tips til oppussing av din bolig?

Meld deg på Mittanbuds nyhetsbrev. Hold deg oppdatert på trender, få eksperttips og bli inspirert til ditt neste oppussingsprosjekt.