Tips og råd

Skal du pusse opp badet? Tenk energismart

Du kan spare penger og øke komforten dersom du går inn for å bruke store og små energiløsninger når du skal pusse opp badet.

Tenk
Tenk energismart når du skal fornye badet ditt

Om du likevel skal pusse opp badet, kan du spare mye penger og øke komforten dersom du samtidig gjør store og små energiløsninger. I samarbeid med Lavenergiprogrammet gir vi deg syv tips til hvordan du kan tenke energismart før du setter i gang med oppussingen.

1. Spar på vannet og få lavere strømregning

Bad og dusj er tappestedene med høyest forbruk. Du kan spare så mye som en fjerdedel av strømregningen din dersom du skifter til sparedusj. Termostatarmaturer gir best komfort og lavest forbruk av energi og vann.

Dersom du har vaskemaskin på badet og skal bytte ut denne, bør du velge en energieffektiv vaskemaskin. Moderne vaskemaskiner bruker circa 60 liter vann per vask. Tidligere var det vanlig med vannforbruk på rundt 200 liter per vask. Les deg opp på informasjon før du kjøper vaskemasninen - de fleste utsalgssteder har god infomasjon om maskinene de selger.

2. Velg beste energimerke på alt utstyr

Det er stor forskjell på energikvaliteten på baderomsinnredning og maskiner. Derfor bør du vurdere å velge beste energimerke på alt utstyr til huset. Dette gjelder spesielt vaskemaskin og tørketrommel. Kjøper du utstyr med god kvalitet kan det vare 15 til 20 år. Oppgraderer du utstyr med energimerke B til A++ gir det 50 % energibesparelse på teknisk utstyr, i tillegg til miljøgevinsten.

3. Styring av lys, varme og ventilasjon

Skal du åpne veggene på badet, bør du vurdere å montere et styringssystem. Da kan det enkelt lages et skjult anlegg som sørger for at det ikke sløses energi på lys, varme og ventilasjon. For bad og andre våtrom er det lurt å bruke tilstedeværelsessensor for lysstyring og ventilasjon dersom dette finnes.

Og når du først har en elektriker hos deg, kan du vurdere om du skal montere et sentralt styringssystem for boligens øvrige tekniske anlegg (lys, varme, ventilasjon, solavskjerming og lignende). Da kan du enkelt styre kun det enkelte rommet, eller hele huset.

Et sentralt styringssystem reduserer energiforbruket og øker boligens verdi, samtidig som det sikrer godt inneklima og komfort. Strekker ikke budsjettet til for å montere systemet nå, koster det svært lite å tilrettelegge for senere å kunne installere uten å måtte bygge om. Enova gir støtte til sentrale styringssystemer.

4. Velg riktig belysning

Skal du skifte belysning er det smart å velge riktig løsning som en profesjonell elektriker kan installere. Det reduserer energiforbruket og gir jevn og behagelig lysfordeling. LED-lys gir godt lys per Watt og kan kutte energibruket til belysning med opptil 80 prosent.

5. Legg til rette for et balansert ventilasjonssystem

Balansert ventilasjon vil si at både avtrekk og tilførsel av frisk luft skjer ved hjelp av elektriske vifter. Luften skiftes ut kontinuerlig og renses gjennom filtre. Det gir godt inneklima og god energieffektivitet.

Dersom du ikke har budsjett til å installere balansert ventilasjon i forbindelse med oppussingen, er det fornuftig å klargjøre for dette så det ikke er blokkert for å gjøre dette senere. Da legges det klart ventiler og føringsveier for luft, og det blir satt av plass til ventilasjonsaggregat.

6. Få varmt vann rett inn i vaske- og oppvaskmaskinen

Når rørlegger allerede har tilgang til vegger og føringsvei er det en lav merkostnad å tilrettelegge for varmt vann til vaskemaskin og oppvaskmaskin. Da blir det enkelt å koble til vaskemaskin og oppvaskmaskin som benytter varmtvann fra byggets varmekilde i fremtiden.

Du bruker mindre elektrisitet om du utnytter varmtvann fra oppvarmingskilden direkte i vaskemaskin og oppvaskmaskin.

7. Skal du bytte varmtvannstank – velg en kombi-bereder

Skal du skifte varmtvannsbereder er det ikke en stor merkostnad å velge en løsning hvor varmtvannsbereder kombinerer leveranse av varmt tappevann og leveranse av varmt vann til vannbårent oppvarmingssystem.

En slik bereder sparer energi, fordi den utnytter boligens oppvarmingskilde bedre ved at den også brukes til tappevann. Du vil også spare plass ved installasjon av en kombinert bereder fordi du slipper akkumuleringstank til varmepumpe eller solvarme.

Vil du få inspirasjon og tips til oppussing av din bolig?

Meld deg på Mittanbuds nyhetsbrev. Hold deg oppdatert på trender, få eksperttips og bli inspirert til ditt neste oppussingsprosjekt.