Tips og råd, - Martin Grevstad

Nye krav til dokumentasjon: Dette betyr det for deg som er håndverker

Forbrukere som pusser opp uten ordentlig dokumentasjon risikerer å tape penger når de skal selge bolig. – Risikoen ved å bruke useriøse håndverkere vil bli enda større enn tidligere, mener eksperter.

Håndverkere renoverer et kjøkken

Stortinget vedtok 16. mai en ny lov som gjør at det ikke lenger er lov å selge bolig med forbeholdet «som den er». De nye kravene vil trolig gjøre at flere privatkunder kommer til å være opptatt av å få dokumentasjon på arbeid utført av fagfolk.

For deg som er håndverker betyr det at dokumentasjon blir enda viktigere enn tidligere. Slurver du med dokumentasjonen kan det koste deg dyrt.

– Rørleggere og elektrikere er pålagt å dokumentere arbeidet de gjør. Dokumentasjonen er som verdipapir å regne, og møter du håndverkere som slurver med dette, bør du styre unna, sier fagsjef Martin Andersen i Rørentreprenørene Norge til Bygg.no.

Skiller de seriøse fra de useriøse

Håvard Bungum, administrerende direktør i Mittanbud, ønsker den nye avhendingsloven velkommen. Han mener skikkelig dokumentasjon bidrar til å skille de seriøse fra de useriøse aktørene i bransjen.

– Dette tror jeg kan være et viktig bidrag i kampen mot svart arbeid. Risikoen ved å bruke useriøse håndverkere bli mye større enn tidligere, og da tror jeg automatisk flere vil velge seriøse håndverkere som er flinke til å dokumentere det de gjør, sier Bungum.

At manglende dokumentasjon vil bli kommentert i tilstandsrapporten, mener Bungum er helt avgjørende.

– Forbruker har manglet gode insentiver for å dokumentere oppussing i hjemmet. Det blir det slutt på nå.

Fakta om endringene i loven:

  • Avhendingsloven fra 1993 regulerer kjøp og salg av bolig.
  • Det er ikke lenger lov å selge bolig med forbeholdet «som den er» med den nye lovendringen.
  • Egenandelsgrensen for å dekke kostnader ved mangler på boligen settes ned til 10.000 kroner. Selger må dekke beløp over dette. Tidligere var grensen på fem prosent av boligens verdi.
  • Det stilles strengere krav til takstmenns kompetanse og til utformingen av tilstandsrapporten.
  • Undersøkelsesplikten strammes inn. Kjøper kan ikke kreve erstatning for forhold som er beskrevet i tilstandsrapporten eller i annen dokumentasjon.
  • Den nye avhendingsloven er ventet å tre i kraft fra sommeren 2020.

Vil du få inspirasjon og tips til oppussing av din bolig?

Meld deg på Mittanbuds nyhetsbrev. Hold deg oppdatert på trender, få eksperttips og bli inspirert til ditt neste oppussingsprosjekt.