Tips og råd - Skrevet av Martin Grevstad

Har du sommerhus i Sverige? Her er seks tips til deg som vil pusse opp!

Akkurat som hjemme i Norge, må du i Sverige ta hensyn til flere spørsmål hvis du skal pusse opp - Hvordan finner jeg gode håndverkere? Hvilke forsikringer bør håndverkeren ha? Trenger jeg byggetillatelse? I denne artikkelen deler vi seks tips som kommer godt med hvis du skal pusse opp sommerhuset ditt i Sverge!

1. Lag et budsjett

Å lage et budsjett er viktig for å ha oversikt over hvor mye alt koster. Hva er maksbeløpet for hele prosjektet? Hva koster materialet? Jo bedre kontroll du har på budsjettet ditt og hvordan det skal se ut, desto smidigere vil oppussingen gå. Det er lurt å ha en ekstra buffer i budsjettet ditt, da det ofte kan bli dyrere enn det som var tenkt. Det er ikke viktig at alt i budsjettet står i detalj, men at det gir deg et oversiktlig bilde over alle poster og hva som bør prioriteres.

2. Sjekk om du trenger byggetillatelse

Det kan hende du må søke om byggetillatelse hvis du vil gjøre endringer på sommerhuset. Å søke om byggetillatelse betyr at du ber kommunen din om tillatelse til å gjøre de aktuelle endringene. I eneboliger og fritidsboliger trenger du ikke byggetillatelse for renoveringer som foregår innendørs, men du kan imidlertid trenge byggetillatelse for ytre renoveringer. Inngår huset ditt i en reguleringsplan må du søke om tillatelse selv ved mindre forandringer, som å male fasaden en annen farge eller legge om taket. Er du usikker på hva som gjelder deg? Spør kommunen!

3. Finn rett håndverker

Å finne gode håndverkere i Sverige er like lett som i Norge! På Mittanbuds svenske søsterbedrift, Servicefinder, kan du få tilbud fra opp til fem profesjonelle håndverkere. Det eneste du må gjøre er å legge inn en forespørsel der du beskriver jobben du vil ha gjort. Akkurat som på Mittanbud, kan du på Servicefinder sammenligne tilbud og tidligere evalueringer av håndverkere før du bestemmer deg.

4. Sammenlign ulike tilbud

Når du mottar tilbud fra ulike håndverkere bør du sammenligne tilbudene og velge det som passer ditt behov best. En del håndverkere sender tilbud på hele oppdraget, mens andre for deler av arbeidet. Derfor bør du alltid kontrollere om tilbudene du får gjelder hele eller deler av det du spør etter. Spør også håndverkeren om det kommer tilleggskostnader som ikke er beskrevet i tilbudet, slik at du unngår eventuelle overraskelser - hvem har ansvaret for kostnadene som gjelder for eksempel reise, elektrisitet, materialer og rengjøring? Et godt tips er å skrive kontrakt med bedriften for å forsikre at alt gjennomføres som avtalt.

5. Spør etter sertifikater og forsikringer

Det er viktig å kontrollere at foretaket eller håndverkeren har de nødvendige sertifikater og forsikringer. For eksempel om håndverkeren har forsikring som dekker skader forårsaket håndverkeren. Skal håndverkeren renovere badet ditt, kreves kanskje våtromssertifikat. Er du usikker på hvilke sertifikater og forsikringer som kreves, henvend deg til svenske bransjeorganisasjoner og spør!

6. Ha en god dialog med bedriften

Sist men ikke minst bør du sørge for en god dialog mellom deg og håndverker. Om du ikke kan være i Sverige under hele prosjektets gjennomføring, kan det være en god idé å planlegge noen turer underveis og påse at alt går som planlagt og avtalt. Uansett hvor du befinner deg er det derimot viktig at du har en tydelig og åpen dialog med bedriften. Da kan både du og håndverkerne spørre spørsmål som dukker opp underveis, og eventuelle misforståelser kan unngås!

Vil du få inspirasjon og tips til oppussing av din bolig?

Meld deg på Mittanbuds nyhetsbrev. Hold deg oppdatert på trender, få eksperttips og bli inspirert til ditt neste oppussingsprosjekt.