Eiendomsmegler

Kjøpe eller selge bolig først?

Det vanligste spørsmålet mange stiller seg er om man bør kjøpe eller selge bolig først, hvor 50% sier de ønsker å selge før de kjøper ny bolig! Er du usikker på hva som lønner seg for deg?

Det finnes dessverre ikke noe fasitsvar. Mange synes likevel det er tryggest å selge først. Da vet man med sikkerhet hvor mye kan kjøpe ny bolig for.

Eiendomsmegler1s månedlige Boligmeter for februar 2015 viser at hele 57% av den Norske befolkningen ønsker å selge sin eksisterende bolig før de kjøper ny. Dette er en økning på 15% sammenlignet med desember 2014. Tallene viser også at kun 28% vil kjøpe bolig før de selger sin eksisterende bolig.

Kjøpe eller selge bolig først?

Mange som skal ut i boligmarkedet lurer på om de skal kjøpe eller selge bolig først! Det finnes dessverre ikke noe fasitsvar, og er ofte avhengig av hvor i landet du bor. En generell tendens er likevel at mange gjerne kjøper før man selger ved forventning om høye boligpriser. Og motsatt, forventer man lave boligpriser, vil man ofte selge før man kjøper.

Det viktigste er først og fremst å tenke på egne behov, selv om mange nok vil foretrekke å selge først. Er du for eksempel i en presset økonomisk situasjon i et usikkert boligmarked kan det altså være lurt å selge før du kjøper.

At mange velger å selge først kan også begrunnes i den usikre økonomiske situasjonen i landet. Dette fører til at mange ønsker å sikre seg ved å finne ut hvor store økonomiske midler man har tilgjengelig før man kjøper ny bolig, uansett forventninger man har til boligprisene.

Blant annet er januar frem til slutten av mars gunstige måneder å selge bolig i og med at færre objekter ute til salgs som skaper større konkurranse om boligene. Det kan derfor kanskje være lurt å vurdere å selge nå og kjøpe litt senere på året.

Lyse sofaer  i en lys leilighet med store vinduer og bokhylle full av bøker

Fordeler og ulemper

Fordelen med å selge først er at man fjerner risikoen for å betale på to boliger samtidig, og gir tyrggheten ved at du vet hva du kan kjøpe for. Du slipper også å måtte ta opp et mellomfinansieringslån, som gjerne har høyere rente enn et vanlig boliglån. Spørsmålet mange likevel bør stille seg er; tør du ta sjansen på at drømmeboligen dukker opp i tide?

Hvis du ikke klarer å kjøpe før du må flytte ut av boligen du har solgt, kan dette oppleves stressende. Du må kanskje leie midlertidig eller bo hos venner og bekjente. Samtidig må du tenke på hvor du skal oppebevare tingene dine i mellomtiden. Noen gjør kanskje et hastekjøp, og ender opp med å kjøpe en bolig de ikke er helt fornøyd med.

Ved å kjøpe først har du muligheten til å vente til du finner drømmeboligen, og du risikerer ikke å stå uten tak over hodet eller store leieutgifter i mellomtiden. Velger du å kjøpe først kan det likevel lønne seg å være nøktern når du vurderer hvor mye du kan kjøpe ny bolig for, og du bør ikke ha for store forventninger til hva du kan oppnå ved salg av bolig. Da unngår du eventuelt å kjøpe for mer enn du faktisk har råd til.

Har du valgt å selge før du kjøper bør du være tålmodig ved salg, realistisk om pris og være forberedt på mellomflytting. For deg som har bestemt deg for å kjøpe før du selger er det viktig å planlegge salget, sørge for å ha gyldig finansieringsbevis og være tidlig ute med å finne eiendomsmegler.

Velg riktig eiendomsmegler

En megler du har tillit til og som kjenner nabolaget ditt kan være en fordel. En god megler kan derfor være avgjørende når du skal selge boligen din.

Mittanbud samarbeider med Norges største meglerkjeder, og har lokale meglere i hele Norge som står klare til å hjelpe deg med ditt boligsalg. Få tilbud fra landets beste meglere her, helt uforpliktende og gratis, selvfølgelig.