Eiendomsmegler

Velg riktig eiendomsmegler

Det er mye å passe på når du skal selge boligen din, og de fleste av oss ønsker å få boligen solgt så raskt og greit som mulig til best mulig pris.Vi har her samlet sammen de viktigste rådene du bør følge ved salg av bolig.

Forberedelser og førsteinntrykk

Et salg av boligen din er trolig den største økonomiske transaksjonen du kommer til å gjennomføre i løpet av livet ditt. Derfor er det viktig å forberede seg godt. Før du inviterer meglere hjem på befaring er det lurt å innhente råd og informasjon vedrørende boligmarkedet i ditt område.

Det er heller ikke bare du som skal være forberedt før befaring. Også megleren skal ha gjort hjemmeleksa si, og forberedt seg godt. Megleren skal ha et attraktivt tilbud og gode referanser. Han/hun bør også være motivert for å selge din bolig, og behjelpelig med de spørsmål dere måtte ha.

Innhent tilbud fra flere eiendomsmeglere

Når du skal selge bolig bør du alltid innhente tilbud fra flere eiendomsmeglere. Det kryr av eiendomsmeglere i dag, og det er et stort spenn i kvalitet og kompetanse hos de enkelte meglerne. Forbrukerrådet anbefaler derfor at man skal innhente tilbud fra flere meglere slik at man lettere kan sammenligne tilbudene og oppnå riktig pris. Inviter meglerne hjem på befaring slik at du får knyttet en relasjon til hvert enkelt tilbud.

Gå nøye igjennom hvert enkelt tilbud

Før du inngår en skriftlig avtale med en eiendomsmegler er det viktig at du leser nøye igjennom alle punktene i tilbudet eiendomsmeglerne har presentert deg. Her bør det fremkomme oppdragets levetid og hvor komplett markedspakke det tilbys.

I veldig mange tilfeller ønsker megleren at du selv betaler for annonsering av boligsalget. Derfor bør megleren tilby en markedspakke som virker innbydende og spennende. Husk at meglerens vederlag skal fremkomme av salgsoppgaven.

Når det gjelder betaling er eiendomsmegleren lovpålagt å gi boligselgere alternative tilbud for utbetaling av honorarer. Her er en mer fullstendig liste over kostnader du bør ta med i beregningen om du skal selge bolig i dag.

Sjekk hva provisjonen til megleren dekker

Det er ingenting som i dag tilsier at du ikke kan forhandle på meglerprovisjonen, men det er viktig å huske på at det kan være store sprik i hvilke utgiftsposter de ulike meglerne krever dekket, utover meglerens provisjon. Det er derfor viktig at du har undersøkt hva provisjonen dekker og ikke dekker.

Velg riktig takstmann

I dag er det mange som velger en takstmann som megleren deres anbefaler. Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) anbefaler at du selv kontakter takstmann til boligsalget. Det anbefales å velge en takstmann som kan dokumentere sin kompetanse, og har god kunnskap vedrørende boligtaksering. Etter at du legger inn meglerjobben på Mittanbud.no vil du også få spørsmål om du ønsker motta tilbud fra sertifiserte takstmenn.

Forbrukerrådet anbefaler også at du inngår en skriftlig avtale med takstmann om det aktuelle oppdraget. Avtalen bør inneholde:

  1. Hvilken type rapport som skal utarbeides
  2. Prisen for takstoppdraget
  3. Tidspunkt for gjennomføring av takstoppdraget.

Puss opp, rydd og rengjør

Det er ofte lite jobb som skal til for at din bolig skal kunne fremstå enda bedre for potensielle kjøpere.

Det er ofte lite jobb som skal til for at din bolig skal kunne fremstå enda bedre for potensielle kjøpere.

Reparer de gamle gulvlistene, mal slitte vegger og ikke minst rydd bort alt unødvendig rot. Et rent ryddig rom med pene farger fremstår mye mer innbydende og gir en større romfølelse enn mørke rotete rom.

En liten jobb i hjemmet før visning kan utgjøre stor forskjell på en eventuell salgssum. Gjerne se flere gode råd for hvordan du kan få boligen klar til visning.

Mittanbud kan du enkelt bli kontaktet av landets beste meglere, uforpliktende og gratis. Vi håper disse rådene hjelper deg, lykke til!