Tips og råd

Husk vedlikehold av fasaden

Dårlig vedlikehold er ofte årsaken til unødvendige utgifter på boligen – tar du vare på fasaden kan dette gi deg store besparelser i fremtiden.

Hvitt
Hvitt stort hus med masse trær rundt seg. Løvene er gule og det er høst

Forurensning, som eksos, sur nedbør og støv kan forårsake skader på treverket og gjøre fargen på veggen grumsete. I tillegg vil skittene vegger tiltrekke seg fukt, og gi grobunn for alger og svertsopp. Dette kan ødelegge overflaten på maling og beis, og på sikt forårsake råte. Med regelmessig vedlikehold og enkle utbedringer kan det spare deg for mye i fremtiden. Les mer om hvorfor du bør ta vare på huset her.

Den store fasadevasken

For å vedlikeholde fasaden og forlenge kledningens levetiden råder eksperter alle huseiere å vaske huset hvert fall en gang i året. Helst når utetemperaturen fremdeles er over fem grader.

Har du ikke tatt fasadevasken tidligere i år kan det lønne seg å ta den nå før vinteren kommer. Gjerne utnytt en regnfull høstdag, i og med at treverk som er vått er enklere å rengjøre.

Optimalt bør du dusje med et rengjøringsmiddel beregnet for husvask med en lavtrykkssprøyte for å fordele vaskemiddelet. La dette virke på fasaden noen minutter før det fjernes. Børst gjerne kledningen med en vaskekost for å komme til over alt før middelet skylles vekk. Skyll deretter ned hele fasaden ovenfra og ned med en hageslange.

Pass på at du ikke lar rengjøringsmiddelet ligge på vinduene da dette kan skade vindusglass og karmer. Spyl derfor vinduene før du begynner og gjerne mens du vasker også.

Mange velger likevel å bruke en høytrykksspyler når de skal vaske huset, men det er da viktig at du anvender denne riktig. For høyt trykk kan føre til at treverket flises opp og maling kan løsne fra underlaget. Skru derfor av trykkmåleren på lavest mulig nivå før du begynner.

Den årlige høstsjekken

Er du først ute og vasker er dette også et ypperlig tidspunkt til å saumfare fasaden og sjekke om det er noen uregelmessigheter eller skader som bør rettes opp.

Glemmer du å gå over tak og takrenner kan oppsamlet løv og annet smuss stenge for vannets avløpsveier, og vann renne mot husveggen i stedet for vekk i nedløpsrøret. Dette kan føre til skader på husveggen som blæring, flassing, avskalling eller sprekker i malingsfilmen. Se her for mer informasjon om den viktige taksjekken.

Det kan likevel være flere grunner til at maling flasser, så pass på at du grundig analyserer skadene før du begynner med reparasjoner. Er skaden på veggene forårsaket av fukt, bør den bygningstekniske skaden utbedres først.

På Byggmakkerpluss kan du lese mer om den årlige fasadesjekken.

Ikke slurv med grovarbeidet

Gjør man grunnarbeidet nøyaktig og malingen av fasaden gjort riktig, vil også resultatet vare mye lenger. Planlegger du å male huset kan en profesjonell maler som kan sitt fag sørge for et godt og langvarig resultat. Dette kan forhindre store fremtidige utgifter.

Ser du at oppgraderinger bør gjøres, eller er usikker på hvordan du kan forhindre lekkasje, bør du også kontakte en håndverker til å gå over boligen din. Ønsker du tilbud fra flere håndverkere kan du enkelt gjøre det her.