Ekspertens tips til belysning i hjemmet

Belysning er viktig for at man skal trives i hjemmet sitt, men det å velge riktig belysning til forskjellige rom og bruk, kan ofte være utfordrende. – God belysning er undervurdert, og blir fort nedprioritert til fordel for interiør og møblering. Christine Fredriksen er interiørarkitekt og kreativ leder i Arkivet. Hun opplever at flere kunder kommer til henne med behov for hjelp til å lyssette boligen sin.

Av Emmeline Hammer Knudsen


Sist oppdatert: 23. des. 2021 12:31

Lag en belysningsplan

God og samtidig estetisk fin belysning krever en god planleggingsprosess. Start med å tenke over de forskjellige rommene eller rommet du skal pusse opp, og hva du skal bruke rommene til. Et bad for eksempel krever en helt annen belysning enn et soverom.

Christine Fredriksen, kreativ leder i Arkivet
Christine Fredriksen, kreativ leder i Arkivet

– Belysningen bør tilpasses behovene du har i de ulike rommene i boligen, sier Fredriksen.

Hun mener det er fornuftig å dele opp rommene i soner for å enklere finne riktig belysning. Plasseringen av møbler har mye å si for hvordan man bør belyse et rom, og man bør derfor ha en plan for innredningen før man bestemmer seg for belysning.

– Når elektrikeren kommer for å legge opp det elektriske er det ofte for sent å skulle lage en plan, påpeker Fredriksen. Vi anbefaler alle å lage en belysningsplan så tidlig i oppussingsprosessen som mulig, gjerne med hjelp fra en interiørarkitekt eller lysdesigner.

Har du gjort et godt forarbeidet med belysningsplanen blir det enklere å koordinere mellom elektriker og snekker. Det er en fordel om elektrikeren kan installere lampepunkt, kontakter, brytere, kurs og eventuell varmekabler tidlig.

– Om du har mulighet vil jeg absolutt gått for skjult elektrisk anlegg, som gir et ryddig sømløst inntrykk, sier Fredriksen.

Få tilbud fra dyktige elektrikere

Start ditt oppussingsprosjekt i dag!

Få tilbud fra dyktige elektrikere

Start ditt oppussingsprosjekt i dag!

Start med teknisk belysning

Fredriksen skiller mellom teknisk belysning og dekorbelysning.

– Den tekniske belysningen legger selve grunnlaget og vil bestå av innfelte downlights og utenpåliggende spotter. Som regel er dette lys som tilpasses selve arkitekturen i hjemmet ditt. For eksempel innfelt i taket eller inntil listverk.

Husk å tenk godt over plasseringen av den tekniske belysningen, innfelte downlight eller spotter er ikke reversibelt. En eller flere spotter plassert rett over sofaen, kan gi høy grad av irritasjon om den lyser rett ned i ansiktet når du skal kose deg foran TV-en, påpeker Fredriksen.

– I frykt for den klassiske “stjernehimmelen”, med overforbruk av spotter vi så på tidlig 2000-tallet, opplever jeg at mange kunder har forhåndsbestemt at de ikke skal ha downlights eller spotter.

Teknisk belysning har blitt noe helt annet enn det det var, og er faktisk en nødvendighet i alle rom. Dersom det blir gjort på riktig måte med profesjonell hjelp, vil det legge en fin ramme for resten av belysningen i boligen. Ved å tenke helhetlig, vil ingen av lyskildene konkurrerer mot hverandre.

– Det er viktig å tenke på funksjonen før du velger en lampe du estetisk liker.
Christine Fredriksen ,
Interiørarkitekt, Arkivet
lys stue med med vegghengt tv tvbenk med designlampe i taket
Teknisk belysning og dekorlampe i fin harmoni. Fotograf: Miriam Brenne Karlsen, Interiørarkitekt: Christine Fredriksen, Arkivet.co
lampe med leselampe pendellampe som henger over et spisebord
Bruk dekorlamper til å fremheve soner i hjemmet ditt

Ikke vær redd for naturlige skygger

– Det er faktisk en kunst å balansere den praktiske belysningen vi er avhengig av, og belysningen vi føler tilfører noe fint til interiøret, sier Fredriksen. Du vil ha nok belysning til å fremheve det du ønsker å fremheve, men for mye vil ha motsatt effekt. Ikke vær redd for å skape naturlige skygger i hjemmet ditt, husk at dagslys også vil bidra til mye lys på dagtid.

– Når du har lagt en plan for grunnbelysningen, begynner moroa med dekorbelysningen.

Fredriksen påpeker hvor viktig det er med belysning i alle høyder.

– En kul pendel gjør seg godt og danner en fin sone over spiseplassen, mens en lav lampe på et sidebord i stuen skaper en lun sosial stemning.

Det er viktig å tenke på funksjonen før du velger en lampe du estetisk liker. Skal lampen fungere som en leselampe, skal den skape stemning, må den kunne dimmes, hvor lang må ledningen være og hvor skal et eventuelt lampepunkt være? I tillegg må du tenke over selve rommet du skal lyssette, forteller Fredriksen.

vegghengt tv med tvbenk lenestol med leselampe i hjørnet og spotskinner i taket
For ultimat belysning bør du kombinere funksjonelle lyskilder med estetisk fin dekorbelysning

Funksjonell baderomsbelysning

– Baderommet er kanskje et av de vanskeligste rommene å lyssette, sier Fredriksen. Du ønsker selvsagt god belysning til hverdagsrutinene og renhold, men også muligheten til å kunne trekke deg tilbake og skape en spa-opplevelse i eget hjem.

Dimbare spotter er det Fredriksen anbefaler de fleste kundene sine. Disse bør plasseres langs veggene, men unngå å plassere spotter rett over dusjhode eller speil, da det vil skape uønskede skygger i fjeset ditt.

Optimal belysning av et speil er lys fra begge sider. Det kan du oppnå ved å plassere lamper på hver side av speilet.

– Det finnes så mye fin baderomsbelysning på markedet om dagen. Tør å tenke litt utenfor boksen, oppfordrer Fredriksen.

Lyst bad med hvite fliser dobbeltvask med runde speil med belysning på sidene
Best belysning av et speil får du med lys fra begge sider

En godt opplyst trappeoppgang bevarer sikkerheten i hjemmet

Det er en kjent faktum at de fleste ulykker dessverre skjer i hjemmet, og hvert år dør 50 personer som følge av fall i trapp. I tillegg til sklisikring og gelender er derfor belysning et av de beste sikkerhetstiltakene du kan foreta deg.

– Det er sjeldent mye dagslys som slipper inn i en trappeoppgangen, og på kveldstid kan en trapp forvandles til en dødsfelle. En godt opplyst trappeoppgang er derfor viktig for å sikre både din egen og gjester sin sikkerhet, sier Fredriksen.

I tillegg til å øke sikkerheten i hjemmet, vil en opplyst trapp skape en fin stemning i rommet og tilføre boligen det lille ekstra.

– Etter LED-lys kom på markedet har utvalget i trappebelysning blitt både større og bedre. Da man tidligere måtte ha vegghengte lamper eller takpendler kan man nå få ledstrips som lyser opp hvert trinn.

Sensorstyrt belysning

For de som vil slippe å famle etter lysbryteren i mørket finnes det infrarøde sensorer som sørger for å slå på lyset når du nærmer deg, eller en mer avansert løsning hvor lysene tennes i justerbare intervaller.

Dimbare arbeidslys og integrert kjøkkenbelysning

Et kjøkken i dag er mer multifunksjonelt enn det var før. Vi bruker kjøkkenet som oppholdsrom, hjemmekontor og leksestasjon for barna. Belysningen må tilpasses kjøkkenets funksjon. Flere har nå åpen kjøkkenløsning, kanskje både med kjøkkenøy og en spiseplass i rommet.

– Da blir det enda viktigere å kunne tilpasse lyssettingen til de forskjellige sonene, sier Fredriksen.

Dimbare arbeidslys over arbeidsbenk og integrert i overskap i kombinasjon med lamper som gir stemning, som en pendel over spiseplassen, kan fungere godt sammen.

– Husk også her at plassering av lyskildene er viktig. Downlights gir godt lys, men om lyset treffer deg ovenfra i bakhodet lager det skygger over kjøkkenbenken du jobber på, sier Fredriksen.

Elektriker og daglig leder hos Trygg Elektro AS, Kasem Youssef, bekrefter at flere har blitt mer opptatt av riktig belysning i hjemmet.

– Jeg må opplyse kundene mine om at moderne kjøkken krever større strømkapasitet enn eldre kjøkken.
Kasem Youssef ,
Trygg Elektro AS

– Særlig i det siste har nordmenn blitt mer opptatt av nye løsninger når det gjelder belysning på kjøkkenet. For eksempel integrert belysning i skuffer og skap, sier Kasem.

Jeg må ofte opplyse kundene mine om at moderne kjøkken krever større strømkapasitet enn eldre kjøkken. For å slippe at sikringer går hvis du har komfyren og flere plater på, må det elektriske anlegget ha nok kapasitet. Skal du pusse opp et gammelt kjøkken er det lurt å få en elektriker til å skifte det elektriske anlegget.

Les mer om elektrikeren sin tips her: Oppussing i sommer og gode investeringer

Husk riktig fargenyanse på pærene

Fredriksen anbefaler utelukkende LED-pærer til sine kunder, men må ofte gjøre de oppmerksomme på fargeskalaen når de skal velge pærer.

– Vi må se på Kelvin-verdien for å finne den pæren som er best egnet til det formålet vi ønsker. Denne skalaen gir inntrykk av hvor varmt eller kaldt lyset vil oppleves.

Fredriksen anbefaler å bruke pærer med 2700-3000K i private hjem. 2700K er vanligvis den standarden hun selv anbefaler i kunders hjem, som gir en passe varm og behagelig atmosfære. 3000K oppleves hakket kaldere og gir mer energi som gjør at det passer godt på et kjøkken eller baderom. Ofte vil man ikke ha behov for høyere enn 3000 K i private hjem. Bruker man dette lyset eller høyere, bør man ha mulighet for å dimme det, forteller Fredriksen.

Kom i gang med ditt oppussingsprosjekt!

Sammenlign tilbud fra flere fagfolk

Kom i gang med ditt oppussingsprosjekt!

Sammenlign tilbud fra flere fagfolk


Bli inspirert!

Vil du få inspirasjon og tips til oppussing av din bolig?

Meld deg på Mittanbuds nyhetsbrev. Hold deg oppdatert på trender, få eksperttips og bli inspirert til ditt neste oppussingsprosjekt.