Inspirasjon

Finn varmen foran peisen i høst

Med dagens utvalg av ildsteder er ikke peiskos lenger forbeholdt stuen. Finn en løsning for ildsted som passer deg og nyt høsten foran en varm peis – inne eller ute.

Moderne
Moderne peis i lys stue

Det er fortsatt lyst ute, men sommervarmen er borte, luften er klar og kveldene begynner å bli kjøligere. Da kan det være godt å kunne tenne opp og finne varmen foren en peis eller vedovn.

Fordi peisen er et naturlig samlingspunkt for husholdningen har den ofte vært forbeholdt stuen. Med dagens utvalg av moderne typer ildsteder kan du fint flytte kosen til mindre tradisjonelle rom, og freshe opp både kjøkken og soverom med et tidsriktig ildsted.

Hvit peis i mur i sommerhuset

Peiskos i mange rom

Uansett hvor du ønsker å installere ditt nye ildsted bør du vurdere varmebehovet i rommet du ønsker å installere peisen i før du bestemmer deg for hva slags type peis du skal gå for. Skal den fungere som hovedvarmekilde eller er den installert for kosens skyld og skal kun fungere som tilleggsvarme? I Sentrale rom i huset, som stuen, lønner det seg å velge et ildsted som kan varme opp store arealer.

Ønsker du å installere en peis i mindre rom som soverom eller kjøkken derimot, er ikke varmekapasiteten like viktig, og du kan fokusere mer på det estetiske ved ildstedet. En mindre og mer elegant peis egner seg for eksempel bedre på kjøkkenet enn en større, rustikk variant du fint kan gå for dersom du skal installere peisen i stuen.

Er du usikker på hva som lønner seg kan du lese flere tips mer om smart varme og valg av peis her.

Lun stue med hvit peis i mur

Når det kommer til plassering av din nye peis finnes det i dag ulike lukkede varianter med toppmontert pipe som kan enten kan trekkes opp eller vinkles sideveis. Det betyr i grunn at du kan plassere ildstedet akkurat der du selv ønsker. Det viktigste er at peisen er plassert slik at du både ser flammen og kjenner varmen fra det stedet du tilbringer mest tid i rommet.

Det finnes også muligheter for å plassere peisen ut i fra veggen. Har du en åpen løsning i mellom stue og kjøkken kan du velge et frittstående ildsted og peisen vil fungere som en romdeler. Her finnes det mange fronter, farger, rammer og glass og velge i mellom.

Husk at en peis ikke byttes ut hvert år, så det viktigste er at du velger en modell som både passer trendbildet, magefølelsen og som du fortsatt er komfortabel med å ha i rommet to sesonger etter at den ble installert.

Moderne ildsted i leilighet

Forleng sommeren med peis ute

Er du en av dem som tviholder på sommernatta og helst sitter ute selv om det krever både lusekofte, ullsokker og pledd? Da kan en peis ute være løsningen. Et åpent bål med knitring og flammer skaper ikke bare god stemning, men varmer godt langt ut i de lange nattetimer.

Når du velger peis ute må du ha i bakhodet at vi lever i et land preget av mye vær. Ikke alle materialer egner seg like godt i frost og mye fuktighet, så undersøk dette før du tar et endelig valg av type peis. Når du har bestemt deg for hvilken modell du ønsker å gå for, gjenstår det bare å innrede uteplassen med noen lykter, puter og pledd – så er du klar for å nyte noe varmt i koppen utendørs langt utover høsten.

Husk at det er strenge regler for oppføring og endring av ildsteder og at montering må gjøres av en kvalifisert montør. Se her for gode tips til hvordan du velger riktig håndverker til ditt peisprosjekt. God fornøyelse!