Tips og råd

Få en varm høst med peis

Vi har samlet noen enkle tips til deg som ønsker å få mer ut av peiskosen.

Peis
Peis i stue med moderne skulpturer og vedkubber.

Nå som det er kaldere ute ønsker mange et varmt hjem, og ser frem til lange kvelder foran peisen. For mange nordmenn er derfor ildstedet en viktig del av stuen, og et samlingspunkt for hele familien.

Du ønsker kanskje derfor å ha en moderne og tidsriktig peis i hjemmet ditt? Og fortvil ikke, i dag finnes det mange muligheter for å få peisen ny og moderne, og det er gjerne tre alternativer som stort sett går igjen for å fornye peisen. Ønsker du å oppgradere peisen, men ikke å legge for mye penger i jobben, er et par malingsstrøk en enkel og rask måte å gi ildstedet et nytt utseende på. Du kan også velge å gi peisen en slettere overflate ved å oversparkle fugene før du maler over med maling som er beregnet for slette vegger.

Har du ikke peis, eller rett og slett ønsker å fornye peisen med noe mer moderne eller stilriktig til boligen din, kan du velge å installere en ny peis. Det er en rekke ulike modeller som har ulik varmeeffekt og er tilpasset ulike boliger. Vi anbefaler deg derfor å være trygg på valget av ildsted før du løper og kjøper noe nytt, i og med at en peis gjerne installeres for mange år frem i tid.

Få mer inspirasjon til peisen her.

Smart varme

Med lange og kalde vintre i Norge og høye strømpriser, bør du vurdere en peis som er mer enn bare for kosens skyld, nemlig en peis som i tillegg gir effektiv varme til boligen din. Velger du å installere en peis med innebygget varmemagasin, kan peisen varme hjemmet ditt i mange timer etter at du har sluttet å fyre i den. En effektiv peis kan derfor bidra til å redusere strømutgiftene.

Du bør likevel ta stilling til hva slags varemebehov du har, hvor ildstedet skal stå og hvor godt boligen din er islolert før du velger peis eller vedovn.

Trygg peiskos

SINTEF anbefaler at du bruker fagfolk når du skal montere nytt ildsted, men du bør også kontakte fagfolk om skal gjøre større endringer med peisen din, enten det er å bygge nytt eller endre strukturen på mur og stein. Dette på grunn av jobbens omfang, i tillegg til at håndverkeren bør inneha en viss kompetanse for å gjøre det det pent, samtidig som det skal være trygt.

Ønsker du en varm vinter foran peisen bør du også forsikre deg om at ildstedet er CE-merket og at du har dokumentasjon på at ovnen tilfredsstiller kravene i NS 3059. Peisen må også godkjennes av en kvalifisert kontrollør etter at den er satt opp. Se her for mer informasjon om regelverk for ildsted.

Vil du få inspirasjon og tips til oppussing av din bolig?

Meld deg på Mittanbuds nyhetsbrev. Hold deg oppdatert på trender, få eksperttips og bli inspirert til ditt neste oppussingsprosjekt.