Slik fargesetter du hjemmet ditt

Velg farger du selv trives med. Ikke heng deg opp i trendfarger. Og tør å push grensene litt. Det er fargeekspert Birgit Torkildsby beste tips til deg som skal male hjemmet innvendig.

Av Emmeline Hammer Knudsen


Sist oppdatert: 23. des. 2021 12:05

– Det er lett å forelske seg i trendfarger man ser i et interiørmagasin eller på Instagram, men det viktigste er først og fremst å stille seg selv spørsmålet: Er dette noe som passer i mitt hjem?

Birgit Torkildsby er interiørdesigner i Arkivet, og har stor kunnskap og kjærlighet til både farger og tapet.

– Jeg opplever at mange er usikker på hvilke farger som passer sammen, hvordan farger skal brukes i forskjellige rom og i det hele tatt hvor de skal starte.

Hva er din stil?

Start med å finne ut hvilken stil og farger som du faktisk trives med. Søk aktivt etter inspirasjon og bruk tid på å finne og samle bilder du umiddelbart liker, fra for eksempel Pinterest eller andre sosiale medier.

– Med mangfold blir det tydeligere å se hva du personlig liker, sier Torkildsby. Heller du mot kjøligere farger fra naturen som grønt eller blått eller mot varme toner av gult og rødt? Deretter må du analysere hjemmet ditt rundt de varige elementene som lysinnslipp, møbler, innredning, takhøyde, størrelse osv.

– Ta med flere fargeprøver hjem og test før du går løs på veggen, oppfordrer Torkildsby.

Nå finnes det også flere apper hvor du kan teste farger og tapeter på veggen i ditt eget hjem før du maler, uten fysiske fargeprøver. Nordsjö Vizualizer og Jotun ColourDesign er to av de.

Les mer om hvilke smarte apper du kan bruke når du skal puss opp i artikkelen vår:
Nyttige apper for deg som skal pusse opp

Bruk ekspertene som kan dette, oppfordrer Torkildsby. Ta med inspirasjonsbilder eller bilder av noen av møblene dine til en fargehandel eller interiørdesigner og forklar hvilke ønsker du har for hjemmet ditt.
Birgit Torkildsby ,
Interiørdesigner Arkivet


Finn din fargepalett: hovedfarge, aksentfarge og kontrastfarge

Dersom du er usikker på hvor du skal starte, er det først og fremst viktig å huske å tenke helhetlig, mener Torkildsby.

– Du skal kunne bevege deg fra rom til rom og føle at boligen harmoniserer, forklarer Torkildsby.

Og for å lage en helhetlig fargepalett anbefaler hun først å finne en hovedfarge. Finn en hovedfarge som skal på store flater som veggene.

– Bruk ekspertene som kan dette, oppfordrer Torkildsby. Ta med inspirasjonsbilder eller bilder av noen av møblene dine til en fargehandel eller interiørdesigner og forklar hvilke ønsker du har for hjemmet ditt.

Deretter må du finne de såkalte aksentfargene. Her finnes det to oppskrifter du kan følge, forteller Torkildsby. Den første går ut på å ta utgangspunktet i nyanser av hovedfargen og lage en ton-i-ton fargepalett.

– Si at du for eksempel faller for en blåfarge, da kan du ta utgangspunktet i denne blåfargen for å skape en helhetlig og harmonisk fargepalett, sier Torkildsby. Blåfargen du har funnet fungerer kanskje godt som en veggfarge i stuen mens en mørkere grad gjør seg godt på soverommet eller på sofaen.

Den andre metoden Torkildsby trekker frem, er å skape en fargepalett med fokus på nyanselikhet, dersom du ønsker å bruke flere farger. Da kan fargene være forskjellige men kan ha ha samme styrke, for eksempel like duse.Til slutt må du tilsette en dæsj av kontrastfarge for at stilen skal føles personlig og unik.

– Du har kanskje hørt om påfugl-effekten når det kommer til klesstil? Det samme gjelder interiøret, det må også være litt lekent. Kontrastfargen kan brukes på få mindre elementer som kunst, en lampe eller puter. Et tips er å søke opp fargesirkelen, og finne fargen som er helt på andre skalaen. For eksempel blått og orange som ligger på hver sin side, men fremhever det beste i hverandre, sier Torkildsby.

Få hjelp til å male hjemme ditt

Få tilbud fra dyktige malere og tapetsere

Få hjelp til å male hjemme ditt

Få tilbud fra dyktige malere og tapetsere

Baderom med mørke blåfarger på vegger og fliser, moderne detaljer og rød dør.
På badet til Torkildsby harmonerer fliser og veggfarge. Interiørdesign: Birgit Torkildsby Foto: Bård Gundersen
Nærbilde av mørk blå vegg på baderom, oransje håndklær henger på veggen.
Torkildsby bruker en lekker rødtone som kontrast for å skape dynamikk i rommet. Interiørdesign: Birgit Torkildsby Foto: Bård Gundersen

Ta utgangspunktet i favorittkunsten

Har du et kunstverk eller et maleri du er ekstra glad i? Et tips er å bruke fargene fra kunstverket til å fargesette boligen, forteller Torkildsby.

– Ta en eller flere av fargene, og jobb med prinsippene som ble forklart tidligere. Dette er også en genial måte og faktisk fremheve bilder og kunst du har i hjemmet ditt. Bruk kunstverket som en aksentfarge og få elementene til å poppe.

Torkildsby forteller at til og med gallerier og museer har begynt å fargesette veggene sine slik at kunsten kommer bedre frem.

To bilder av stue med spisestue og sofa, tapet og kunst på veggene.
Torkildsby har tapet i alle rom, men bruker mønster og farger som harmonerer. Interiørdesigner: Birgit Torkildsby Foto: Anne Bråtveit

– Oppfordrer alle til å velge tapet

Torkildsby er selv tapetekspert og oppfordrer alle til å vurdere tapet i hjemmet sitt.

– Tapet trenger ikke være skummelt. Med en trend som går mer mot personlig stil, forventer jeg å se modigere valg i norske hjem fremover, sier hun.

Utvalget av tapeter er større enn det noen gang har vært, og det finnes typer for enhver smak. Enten du vil gå for grafisk mønster, vågalt mønster, klassisk ensfarget eller tekstiltapet. Slike tapeter har en fin struktur, og består ofte av flere nyanser som skaper dybde selv om de er ensfarget. For å få et helhetlig uttrykk kan du plukke opp en av fargene fra tapetet og male et annet rom eller taket i denne fargen.

– Eller som jeg har gjort på badet, kun tapetsert taket. Dette gir en utrolig stilig effekt som ikke gir for mye uro i rommet, sier Torkildsby.

Personlig stil men en fargepalett som harmonerer. Interiørdesign: Birgit Torkildsby Foto: Anne Bråtveit

Hvorfor ikke gi gjestene dine en wow-opplevelse når de kommer inn i hjemmet ditt ved å overraske med en sprek tapet i gangen eller på et mindre rom som et gjestetoalettet?

Dette er rom som tåler at man kliner til og er litt vågal, da det ikke er rom som man oppholder seg i over lengre tid. Velger du vinyltapet eller våtromstapet er den i tillegg vannavstøtende og varig, eller du kan lakke favoritt-tapetet med en klar matt lakk som vil fungere som en forsegling og beskytte.

– Ikke vær for opptatt med hva alle andre syntes, sier Torkildsby. De fleste synes det er forfriskende med noen som tør og være seg selv, dyrke sin personlige stil og ikke følge alle andre. Hvor morsomt er det ikke med et hjem som reflekterer akkurat deg og din familie? Sier Torkildsby.

Kom i gang med ditt prosjekt!

Få tilbud fra flere dyktige håndverkere

Kom i gang med ditt prosjekt!

Få tilbud fra flere dyktige håndverkere


Bli inspirert!