Trevaremangel og høye priser – Dette er alternative materialer du kan vurdere

Er du en av de som hadde planer om å snekre ny terrasse i år, men nå revurderer avgjørelsen etter mangel på trelastvarer og rekordhøye priser? Løsningen kan være å tørre og tenke nytt og vurdere andre materialer på terrassen. Du blir nok overrasket over hvor mange gode alternativ som finnes.

Av Emmeline Hammer Knudsen


Sist oppdatert: 08. apr. 2022 13:08

Flere årsaker til prisstigningen

De siste årene har prisen for trevarer og kostander for byggeprosjekter endret seg. Årsaken er flere; høy etterspørsel på ferdigvarer globalt, knapphet på råvarer som resulterer i økte råvarepriser, redusert produksjon og økte leveringstider. Summen blir mangel på populære trevarer og en økt markedspris fra produsenter og leverandører.

God anledning til å tenke alternative materialer

Etterspørselen etter trevarer er rekordstor og det er vanskelig å si når og om prisene skal ned igjen. Mange varehus er utsolgt for de mest populære trevarene som blant annet terrassebord. Det kan derfor være et godt tidspunkt å tenke alternative byggematerialer. I noen byggeprosjekter kommer du ikke utenom trevarer, men til for eksempel terrasse og uteområdet både hjemme eller til hytta, finnes det mange flotte muligheter.

Når du tenker på terrasse eller platting er det fort at tankene går til den klassiske trekonstruksjonen med terassebord og bjelker. Nå er det allikevel flere som åpner øynene sine for andre flotte og praktiske materialer. Nedenfor finner du noen gode alternative materialer til tre.

Keramiske fliser og betong i lekker kontrast mot naturen Foto: @villakildal

Keramiske fliser

Fliser er ikke kun forbeholdt baderommet eller entreen, men passer også ypperlig å legge på et uteområde. Utvalget er større enn noen gang både når det kommer til design og størrelse. Fliser er også et vedlikeholdsvennlig alternativ, og holdbart i mange år kun med årlig vask og rens. På sommeren vil flisene bli varmet opp av solen og fungere som gratis varmekabler etter solen har gått ned.

Se til at du velger en flis som er slitesterk og tåler nordisk klima. En god regel er å gå for såkalte frostsikre fliser, som håndtere kulde godt. Din lokale flisforhandler vil ha kunnskap om dette.

Utførelsen av arbeidet krever høy kvalitet, særlig ved å få større fliser til å ligge jevnt. Er ikke grunnarbeid og legging gjort skikkelig vil dette kunne føre til problemer over tid. Det er derfor fordelaktig å få fagfolk til å utføre jobben.

Fliser er nydelig på et uteområdet og vil holde seg varme ut over kvelden på solrike dager. Foto: Elise Ravndal @elise_ravndal

Systemgulv

Er underlaget i hagen din ujevnt eller har du en nåværende platting som trenger å skiftes ut, er systemgulv det perfekte alternativ. En av de store fordelene med å velge systemgulv er at det nær sagt er fritt for grunnarbeid.

Et systemgulv består av ulike pidestaller i hard plast som legges under flisheller for å løfte underlaget. Pidestallene kan settes rett på eksisterende terrasser, betongunderlag, grus eller heller. Beina på sytemgulvet har et innebygget mellomrom som lager en glippe på noen millimeter mellom hver flis, slik at vann kan renne ned og ikke legge seg på terrassen.

Der et tradisjonelt gulv med flis krever høy presisjon med liming mellom flisene, er et systemgulv forholdsvis enkelt å legge. I tillegg er det problemfritt å skifte ut en flis dersom det skulle oppstå en skade.

Systemgulv er perfekt dersom du vil slippe alt styr med grunnarbeid Foto: Modena

Skifer og naturstein

Skifer er et ekte norsk produkt, skapt av naturen gjennom flere hundre millioner år. Det er derfor et kortreist byggemateriale som krever relativt lite energi å utvinne og transportere til bruker.

Skifer er et tradisjonsrikt og lekkert naturmateriale som gir et eksklusivt utseende utendørs. Skiferstein er ekstremt holdbart, og tilnærmet vedlikeholdsfritt. Du kommer unna med en årlig vask, og dersom du impregnerer hellene reduseres risikoen for at skitt og søl trekker ned i dem, slik at de er enda enklere å holde rene.

Lekker gulv med skiferfliser fra Modena Foto: Modena

Betong

I tillegg til å ha et moderne og røft uttrykk, er en platting i støpt betong nærmest vedlikeholdsfritt. Plasstøpt betong kan brukes som utegulv, til gangveier og i trapper. Til betongplatting bør du velge en betong som er frost og vannsikker.

Betong kombinert med natureelementer gir et moderne og stilig uttrykk. Foto: @lullashage

Terrazzo

Terrazzo har fått sin renessanse de siste årene og har økt veldig i popularitet. Terrazzo er en type støpt betong som består av sement tilsatt pigment blandet med knust marmor, kvarts eller annen naturstein. Du har et hav av muligheter når det kommer til mønster og farger. Den ferdige utstøpte flaten slipes og poleres ned til ønsket finish. Enten du ønsker et matt eller glattpolert uttrykk. I tillegg er det et natur- og miljøvennlig valg.

En platting i betong blir varmet opp i solen om sommeren og er behagelig å gå på i varmen, uten å bli stekende varm.

Terrazzo får du også som fliser dersom det passer bedre på terrassen din.

Terrazzomønster gir et eksklusivt utseende Foto: Modena

Tenk utenfor boksen og få nabolagets fineste uteområdet

Å jage høye trelastpriser eller utsette terrasseprosjektet er ikke en nødvendighet dersom du er villig til å tenke litt kreativt. Mest sannsynlig ender du også opp med et resultat som er vel så stilig, og som kanskje skiller seg positivt ut fra resten av nabolaget.

Trenger du hjelp med ditt uteområdet?

Dyktige fagfolk er klare for å hjelpe deg

Trenger du hjelp med ditt uteområdet?

Dyktige fagfolk er klare for å hjelpe deg