Dette må du tenke på når huset skal males utvendig!

Av Emmeline Hammer Knudsen


Sist oppdatert: 13. apr. 2021 11:00

Kanskje er dette våren eller sommeren hvor du skal friske opp malingen på huset ditt eller male det i en ny farge? Er du usikker på når du bør sette i gang, eller hvordan du bør gå frem? Marina Nordahl er byggtapetsermester og vet hva som må til for få det beste resultatet.

– Det positive med å få malt huset er at om jobben blir gjort skikkelig, så er det mange år til du trenger å tenke på det igjen, sier Marina Nordahl.

Et godt forarbeid er avgjørende for et godt resultat

Har malingen begynt å flake seg og skrelle av, er det viktig at du tar deg god tid til å skrape bort alt dette før du går i gang med vaskingen.

– Om du slurver med denne delen av arbeidet, kan resten være forgjeves.

Vel så viktig er det å ta seg god tid til å vaske huset grundig. Det finnes gode tilpassede rengjøringsmidler og kraftvask som hjelper til med å fjerne uønsket sopp, pollen og skitt.

– En skikkelig vask må til for at produkter skal legge seg fint og gi feste til grunning eller maling, sier Nordahl.

Hageslangen kan brukes til å skylle av kraftvasken. Selv om du blir fristet til å fremskynde prosessen ved å bruke høytrykksspyler, anbefaler Nordahl å heller være litt tålmodig siden for høyt trykk vil kunne skade kledningen.

– Et tips er å utnytte en regnfull dag, og dermed få hjelp med å få alle rengjøringskjemikaliene fjernet. Beregn så en ukes tid med opphold for å sikre at det blir skikkelig tørt igjen, anbefaler Nordahl.


Når på året bør du vaske og male?

Det er mange faktorer som spiller inn når det kommer til riktig timing rundt værforhold.

Nordahl påpeker at det er fornuftig å male huset i en periode med tørt og stabilt vær. Du skal helst unngå at gradestokken beveger seg under 10 grader på natten, slik at tørketiden og prosessen ikke blir unødvendig lang. I tillegg bør ikke fuktigheten i treet overstige 15-18%. Dette kan måles med en fuktmåler.

– Solen er veldig hjelpsom for å få huset til å tørke etter vask, men kan ofte ødelegge for at malingen legger seg pent, sier Nordahl.

Det ideelle været for å male huset ditt er når det er stabilt og tørt, men også gjerne overskyet, slik at du slipper å ta hensyn til timing med skygger.

– Det er ikke selve solen, men temperaturen som ødelegger for malingen. Blir huset malt i en periode med oppholdsvær i løpet av våren eller høsten får du ikke det samme problemet med solen.

Husk at dette også varierer litt på typen maling eller beis du velger, så rådfør deg med din malerforhandler.

Les også: Ny kledning på huset? Seks ting det er smart å gjøre samtidig

Finn en dyktig maler til ditt prosjekt

Finn en dyktig maler til ditt prosjekt

Mørke farger gjør at huset virker lunere, og fremhever følelsen av trygghet.

Velg farge etter omgivelsene

Fargeharmoni er viktig om du bor i et tettbygd område. Farger i samme nyanser er med på å skape god balanse. Dette kan være både lyse og mørke farger, fra omtrent samme sted på fargeskalaen som er valgt for nabolaget eller området du bor i.

– Hus som ligger nært trafikkerte veier er mer utsatt for veistøv. Derfor kan det lønne seg å gå for en mørkere farge, sier Nordahl.

Fargen vil skjule trafikkstøvet, og du slipper å ta husvasken like ofte.

Mørke farger harmonerer med hus som har skogen som nærmeste nabo. Dette er fordi fargen flyter bedre inn i slike omgivelser. Lysere farger på huset skaper sterk kontrast til naturen rundt. Står huset i et åpent landskap er denne nyansen et godt alternativ!

Nordahl mener at husets tidsepoke bør spille en rolle for fargevalget ditt.

– Det er viktig å bevare sjelen til huset, i tillegg til å velge en farge som passer til resten av nabolaget. Så se gjerne til hva naboen har valgt, slik at husene harmonerer.

Male huset innvendig? Les også: «Slik fargesetter du hjemmet ditt» her.

Fargen påvirker hvordan boligen oppfattes

Om du har et lite hus vil det være fornuftig å velge en lysere farge eller helt hvit, forteller Nordahl.

– Lyse farger gjør at huset oppfattes som større enn det er. I tillegg har hvite hus sterke tradisjoner i Norge og er et populært valg.

Er huset derimot stort kan du med fordel velge en mørk farge. Brunt eller mørkt treverk forsterker følelsen av trygghet og varme, og gjør at huset virker lunere.

Om du velger en sterk farge, er det viktig at du finner staffasjefarger som harmonerer godt. Dette er fordi fargens intensitet har betydning for hvordan boligen oppfattes, og sterke farger trekker til seg mer oppmerksomhet.

Hvite hus har sterke tradisjoner i Norge. Den hvite fasaden gjør at huset oppfattes som større.

Vær forsiktig med kontraster på veggflate og detaljer

Ønsker du hvite detaljfarger bør du heller velge en mykere hvitfarge fremfor en sterk.

– Om det er store kontraster mellom fargen på veggflaten og detaljene, trer detaljene også mye tydeligere frem. Dette kan gi et urolig og oppstykket uttrykk, forteller Nordahl.

Fargevalget for grunnmuren er også viktig. Hvite grunnmurer kan gjøre at huset blir «løftet» fra bakken, og mørkere toner binder huset til jorden. Tenk derfor nøye over hvilken farge du ønsker å ha på grunnmuren.

Tenk helhetlig når du skal male

Nordahl anbefaler å tenke helhetlig når du først skal male huset ditt. Om resten av området rundt huset er velstelt vil det også reflekteres tilbake på selve huset.

– Bruk litt tid på å freshe opp hage og platting. Kanskje er det er på tide med nye hagemøbler? Da kan du skape en vakker fargekontrast til resten av huset som setter prikken over i'en på prosjektet ditt!

Male selv eller bruke en faglært maler?

– Selv om det på kort sikt vil kunne lønne seg å male selv, er det å velge en faglært maler en investering i hjemmet på lang sikt, sier Nordahl.

Malere har kunnskap om hvordan underlag og materialer fungerer mot hverandre, og selv om utstyret ikke er veldig avansert, så vet en faglært maler akkurat hvordan det skal brukes.

– Jeg tror mange tenker at maling er en jobb som går like raskt å gjøre selv. Mange blir nok overrasket over hvor lang tid en skikkelig malerjobb tar, sier Nordahl.

Velger du en profesjonell maler vil jobben bli utført mye raskere og med et bedre og mer holdbart resultat.

Les mer om hvorfor du bør bruke en faglært maler her.

Få tilbud fra flere malere

Få tilbud fra flere malere