Tips og råd - Skrevet av Eilén Irene Holt

Dette må du tenke på når huset skal males utvendig!

Våren har endelig meldt sin ankomst, og hva passer ikke bedre enn å gi veggene på huset et nytt strøk?

Fargene du velger på huset ditt påvirker oppfatningen av huset og omgivelsene det står i. Når du skal velge farge på huset ditt er det derfor lurt å tenke gjennom hvordan fargene på husene i nabolaget er.

Velg farge etter omgivelsene

Fargeharmoni er viktig om du bor i et tettbebygget område. Farger i samme nyanser er med på å skape god harmoni. Dette kan være lyse og mørke farger fra omtrentlig samme sted på fargeskalaen som er valgt.

Hus som ligger nært trafikkerte veier er mer utsatt for veistøv. Derfor kan det lønne seg å gå for en mørkere farge. Fargen vil skjule trafikkstøvet, og du slipper å ta husvasken oftere enn du må.

Mørke farger harmonerer med hus som har skogen som nærmeste nabo. Dette er fordi fargen flyter bedre inn i slike omgivelser.

Lysere farger på huset skaper sterk kontrast til naturen rundt. Står huset i et åpent landskap er denne nyansen et godt alternativ!

Husets tidsepoke bør spille en rolle for fargevalget ditt. Derfor er det smart å se hvilke farger nabolaget har. Denne måten kan være til stor hjelp for å se hvilke farger som fungerer!

Les også: Derfor bør du bruke en faglært maler

Mørke farger gjør at huset virker lunere, og fremhever følelsen av trygghet.

Fargen påvirker hvordan boligen oppfattes

Hvis man har et lite hus er hvit farge et lurt valg. Lyse farger gjør at huset oppfattes som større enn det er. Hvite hus er populært, og har sterke tradisjoner i Norge.

Er huset derimot stort kan du med fordel velge en mørk farge. Brunt eller mørkt treverk forsterker følelsen av trygghet og varme, og gjør at huset virker lunere.

Om du velger en sterk farge, er det viktig at du finner staffasjefarger som harmonerer godt. Dette er fordi fargens intensitet har betydning for hvordan boligen oppfattes, og sterke farger er senter for oppmerksomhet.

Les også: Ny kledning på huset? Syv ting det er smart å gjøre samtidig

Hvite hus har sterke tradisjoner i Norge. Den hvite fasaden gjør at huset oppfattes som større.

Vær var med kontraster på veggflate og detaljer

Ønsker du hvite detaljfarger bør du heller velge en mykere hvitfarge fremfor en sterk hvitfarge. Om det er store kontraster mellom farge på veggflaten og detaljer, trer detaljene tydeligere frem, og dette kan gi et urolig og oppstykket uttrykk.

Fargevalget for grunnmuren er også viktig. Hvite grunnmurer kan gjøre at huset blir “løftet” fra bakken, og mørkere toner binder huset til jorden. Tenk derfor nøye over hvilken farge du ønsker å ha på grunnmuren.

Dette kan du gjøre helt til slutt

Det er smart å se på helheten når du skal male huset. Ved å freshe opp hagemøblene og blomsterkasser kan du skape en vakker fargekontrast som setter prikken over i-en på prosjektet ditt!

Har du et mørkt hus kan du bruke lysere eller sterkere farger til utemøblene. Hvis du skal male tremøbler bør du bruke spesialmaling. Her kan du bruke maling til dør og vinduer!

Få tilbud fra flere malere

Få tilbud fra flere malere