Tips og råd

Oppgrader hjemmet med tapet

Tapetsering krever både nøyaktighet og tålmodighet. For å hjelpe deg på veien har vi samlet noen gode råd slik at du lettere unngår de verste tapetfellene.

Blå
Blå og mønstret tapet på soverommet med en seng og et nattbord. På nattbordet står en brun lampe og en bok.

Innvendig oppussingsprosjekter i hjemmet er alltid populært. Spesielt mindre oppgraderinger som maling og tapetsering står høyt på listen.

Har du bestemt deg for å tapetsere bør du også tenke over hvilke farger og mønster du kunne tenke deg, men også ta hensyn til kvalitet og matrialer. Det er blant annet mye enklere å henge opp tapet i god kvalitet fremfor de rimeligere tapetene.

Det kreves i tillegg nøyaktighet og tålmodighet, samt riktige og gode verktøyene lett tilgjengelig. For å hjelpe deg på veien har vi samlet noen gode råd til deg som skal tapetsere hjemme.

Ny tapet

Mange velger å bruke en fibertapet eller en non-woven tapet når de skal tapetsere i og med at dette er en tapet hvor du lime rett på veggen. Disse kan også henges opp på underlag som glassfiberstrie eller pussede vegger. Fibertapet er i tillegg en sterk tapet som både tåler en del slitasje og vask.

I dag får du både papirtapet, tekstiltapet, vinyltapet og våtromstapet med fiberbakside som gjør det enklere å henge opp. Det er likevel viktig at å sjekke baksiden av tapetet før du kjøper, i og med at det baksiden som avgjør hvordan limet skal påføres. De som ikke har fiberbakside må ofte fuktes med lim før de settes opp.

Godt grunnarbeid er også en forutsetning for en vellykket tapetsering. Uansett hva du velger av tapet bør du belage deg på å sette av litt tid til forberedelser.

Forberedelser

Skal du tapetsere er det viktig at underlaget er rent, tørt og har en jevn overflate.

Har du gammel tapet som løsner når det påføres vann eller veggen er preget av løse rester fra maling bør dette fjernes. Er veggene tidligere malt bør disse mattes ned med grovrent, skylles og pusses. Har du en gammel vinyltapet eller tekstiltapet må derimot ytterste sjikt alltid fjernes.

Er tapetet preget av ujevn overflate eller du oppdager hakk, spikerhull eller andre ujevnheter kan også dette fort bli synlig gjennom det nye tapetet. Veggene bør da sparkles og slipes før montering.

Se mer her om du ønsker profesjonell hjelp til perfekt tapetsert vegg.

Noen velger å bruke en veggfornyer som erstatning for helsparkling. Veggfornyer er en kraftig, tapetlignende vev som «tryller» bort de fleste ujevnheter. Disse kan blant annet brukes til å dekke malt glassfiberstrie, og kan enkelt limes på veggen for et kjapt resultat til en slett vegg.

Noen underlag krever at det grunnes før du setter opp ny tapet. Dette gjelder blant annet om det er et sugende underlag, som for eksempel spon og mur. Disse underlagene må enten grunnes eller limvaskes slik at tapetlimet ikke forsvinner inn i underlaget.

Skal du påføre en tapet som er relativt gjennomskinnelige, ofte lyse og tynne tapet typer, bør du i tillegg grunne i tilsvarende farge som grunnfargen i tapetet.

Har du valgt å bruke veggfornyer kan du velge en variant som er grunnet fra fabrikk. Ferdig grunnet veggfornyer gjør at duken trekker jevnt og likt slik at sluttresultatet med både maling og tapet lettere blir pent og uten skjolder. Fiberduk som ikke er grunnet kan ha godt av å grunnes før den blir malt eller tapetsert.

Tapetsering

Før du setter opp første tapetstrimel bør du vatre eller lodde opp første lengde på veggene. Pass på at du bruker rikelig med lim. Bruker du for lite lim eller det er steder som ikke får lim vil ikke tapetet festes ordentlig til veggen.

Ta høyde for at det alltid vil komme lim på tapetet i løpet av tapetseringen, og husk at det alltid vil komme litt overskuddslim i skjøtene. Dette kan derimot enkelt tørkes bort med en fuktig klut, så har du perfekte skjøter og et perfekt lagt tapet.

Bruk profesjonelle

Til tross for at tapetsering og maling virker som et enkelt oppussingsprosjekt, kan en dårlig utført tapetsering eller malingsjobb være en irritasjon for de fleste.

Skal du blant annet tapetsere på badet må våtromstapet brukes, som er tykkere enn vanlig vinyltapeter. Alle våtromstapeter har fiberbakside, men skal disse "trådsveises" må dette settes opp av fagfolk.

Det kan også lønne seg å bruke profesjonelle dersom veggen krever avretting eller fjerning av gammel tapet, eller må bredsparkles.

For å lettere oppnå ønsket resultat kan tapetsering utført på en fagmessig riktig måte være raskeste vei til en ny vegg. Vi anbefaler derfor å bruke profesjonelle fagfolk til å gjøre jobben for deg. Pass på at du bruker profesjonelle med kompetanse til å utføre tapetseringen, og gjerne velg en bedrift med Mesterbrev.

Se flere tips til hvordan du velger riktig maler for å hjelpe deg med din vegg, enten det er maling eller tapetsering.

Vil du få inspirasjon og tips til oppussing av din bolig?

Meld deg på Mittanbuds nyhetsbrev. Hold deg oppdatert på trender, få eksperttips og bli inspirert til ditt neste oppussingsprosjekt.