Nye tall Skatteetaten: Færre enn noensinne handler svart

Bare åtte prosent av nordmenn har handlet svart de siste to årene, viser en ny spørreundersøkelse. – Digitale plattformer som Mittanbud er med på å bidra til at færre handler svart, mener ekspert.


Sist oppdatert: 29. sep. 2020 14:42

Aldri før har færre oppgitt at de kjøper svart arbeid, det kommer frem i undersøkelsen Opinion har utført på vegne av Samarbeid mot svart økonomi (SMSØ) og Skatteetaten. Renhold og håndverkstjenester topper listen over tjenester som handles svart, men innen begge disse kategoriene er det ifølge undersøkelsen positiv utvikling.

Håvard Bungum i Mittanbud er fornøyd med den positive utviklingen, men mener det fortsatt må jobbes målrettet for å forebygge og bekjempe svart arbeid.

– Alle er enige om at vi ikke ønsker svart arbeid og arbeidslivskriminalitet. Men når det kommer til tiltakene og årsakene, så er det litt delte meninger. Mittanbud tror en nøkkel er å bruke data og gjøre analyser, og på den måten avskilte de useriøse aktørene, sier Bungum.

Han forteller at tallene fra undersøkelsen gir grunnlag for å tro at Mittanbud er med på å bidra til at færre handler svart. Slik vil det være også i fremtiden, forteller Bungum.

– Vi ser på svart arbeid som idretten ser på doping. De som jukser skal lukes ut, og her kan og skal Mittanbud bidra aktivt.
Håvard Bungum ,
Mittanbud