Mikrosement – moderne oppussing av bad

Av Martin Grevstad

06-10-2021

Bruken av mikrosement i norske hjem har skutt i været det siste året, og spesielt på baderommet har det blitt en stor favoritt. Kjendishåndverker Rune Haraldsen mener mikrosement passer den nordiske stilen perfekt.

Rent og nordisk med mikrosement

– Baderomstrendene i Norge har de siste årene beveget seg i retning av et røffere og renere design, med bruk av flere ulike materialer i fokus. Kombinasjonen av mikrosement sammen med treverk og myke tekstiler gir et stilig nordisk uttrykk som mange sverger til, forteller Rune Haraldsen. Han er kjent fra TV-programmene «Norske Rotehjem» og «Oppussing på en dag», og driver mikrosementfirmaet Zenzorama.

Haraldsen forteller om en enorm pågang fra nordmenn som ønsker å bruke mikrosement på badet og i andre rom i huset.

– Jeg tror mye av årsaken til at det har blitt så populært skyldes alle mulighetene man har, kombinert med at det er et prisgunstig alternativ. Mange bruker mikrosement for å fornye badets utseende, men vi ser også at stadig flere bruker det på helt nye bad, forteller han.

Kort om mikrosement

  • Mikrosement er en fleksibel overflatebehandling som gjør det enkelt å endre stil og uttrykk, uten å bruke mange hundretusen kroner på nytt bad.
  • Mikrosement er kun 3-4 mm tykt og kan enkelt legges på gulv, vegger, uteterrasser og lignende. Vanligst er å ha mikrosement på bad. Det vanligste er å ha mikrosement på badet.
  • Mikrosement gir er sømløst uttrykk, og du slipper fuger og silikon.
  • Mikrosement er veldig slitesterkt, og enkelt å holde rent

Mikrosement er en overflatebehandling som gir sømløse overganger og et hav av muligheter

https://schibsted-smb-cms-assets.s3-eu-west-1.amazonaws.com/images/_50x50_crop_center-center_80_none/316756/Rune-Haraldsen.webp
Rune HaraldsenZenzorama
Mikrosement på badet, i grå fargetoner.
Med mikrosement på baderommet kan du få et moderne bad, med ekte SPA-følelse. Bruk belysningen på badet for å fremheve den spennende teksturen mikrosement har.Foto: Zenzorama.

Hva er mikrosement?

Mikrosement er på fagspråket det man kaller en fleksibel sementpuss. Litt enklere forklart kan man kalle det for en overflatebehandling. Produktet er svært slitesterkt og dekker kun 3-4 millimeter – noe som gjør at det egner seg perfekt til å legge oppå fliser eller andre materialer.

Mikrosement kan leveres i over 3500 forskjellige farger og i et hav av ulike strukturer. Dette gjør at mange omtaler mikrosement som «flis på boks». Men til forskjell fra ordinære fliser så slipper du fuger og silikon med mikrosement, og du får et mer sømløst uttrykk der alt henger i ett.

Fleksibiliteten i produktet gjør også at det kan brukes i flere rom enn badet.

– Vi ser at mange velger å erstatte maling med mikrosement, og at det ikke bare brukes på bad lenger. Det er mange som bruker mikrosement på kjøkken, terrasser utendørs, øvrige vegger og lignende, sier Haraldsen.

Selv om mikrosement bruken av mikrosement stadig utvides, så er det fortsatt badet som er det vanligste bruksområdet.

Les også

Mikrosement i mange farger.
Mikrosement kan leveres i over 3500 forskjellige farger og i et hav av ulike strukturer. Velg den fargen du liker best!Foto: Zenzorama.

Mikrosement som oppgradering av eksisterende bad

Mikrosement er som skapt for deg som ønsker å oppgradere utseendet til badet, men som verken har råd eller behov for å totalrenovere det. Du får muligheten til å endre stil og uttrykk uten å måtte bruke mange hundretusen kroner på et nytt bad.

– Har du et bad som er gjort ordentlig så holder det i 15-20 år. Da er det kjipt å totalrenovere det på nytt allerede etter fem år fordi du er lei stilen. I og med at mikrosement kun bygger 3-4 millimeter beholder du varmen fra varmekablene, samtidig som du får en utseendemessig oppgrading med en helt tett overflate, sier Haraldsen.

Men husk at mikrosement er en overflatebehandling, ikke en erstatning for å totalrenovere. En forutsetning for å legge mikrosement er at det ikke er fukt i gulv og vegger. Dersom badet ikke har membran og bygd i henhold til dagens krav og regler, anbefales det heller å totalrenovere.

– Med mikrosement kan du utsette prosessen med totalrenovering i noen år, men du kan ikke erstatte den, sier Haraldsen.

Mikrosement i dusjsonen og på badekar

  • Mikrosement er svært slitesterkt og helt vanntett, og egner seg derfor perfekt til både gulv og på vegger i dusjsonen.
  • Mikrosement kan brukes til å lage ditt eget badekar eller vask – mulighetene er mange!
  • Velg mellom tre ulike strukturer og over 3500 ulike farger.
  • Med mikrosement er det enkelt å rengjøre både badekar og dusjsonen.

Nytt bad med mikrosement

Det er fullt mulig å bygge et helt nytt bad med mikrosement. Flere nyboligprodusenter leverer faktisk nå bad med mikrosement fremfor fliser. Dette skyldes at et bad med mikosement er enklere å holde rent og at man enkelt kan bytte farger og stil på et senere tidspunkt.

– Om et bad skal ha fliser eller mikrosement har ingenting å si for hvordan badet bygges. Det skal fortsatt bygges i henhold til våtromsnormen og gjeldende krav og regler. Men det er mer fleksibelt med mikrosement og derfor blir det også mer og mer vanlig, sier Haraldsen.

Ofte stilte spørsmål om mikrosement

Hvor mye koster mikrosement?

Pris for mikrosement vil variere ut i fra omfanget på prosjektet og prisen den utførende håndverkeren tar, men vil trolig ligge et sted mellom 2500 og 3500 kroner per kvadratmeter - inkludert arbeid. Mange som går over til mikrosement velger å heller bruke mer penger på interiør. En stor trend for øyeblikket er å kombinere mikrosement med spileplater – enten i tak eller på vegger.

Hvor lang tid tar det å legge mikrosement?

Å legge mikrosement er effektivt sammenlignet med å totalrenovere et bad. Avhengig av prosjektets størrelse sier man at det tar to til tre dager å legge mikrosement, men så kommer montering, elektrisitet og eventuelt rørarbeid i tillegg. Alt i alt bør du beregne alt fra tre til ti dager på å oppgradere et bad med mikrosement.

Kan jeg legge mikrosement selv?

Mikrosement er et eget fag der det kreves mye erfaring for å få et fint sluttresultat. I motsetning til sparkel så du man ikke pusse seg til suksess med mikrosement. Rune Haraldsen anbefaler at du bruker fagfolk med erfaring og kompetanse. Å gjøre det selv kan bli kostbart og gi et dårlig resultat. Han anbefaler at du ser etter bedrifter som har mange referanser på mikrosementjobber, og spesielt de som er sertifiserte for mikrosement, da det skiller seg ut fra vanlige murerjobber.

Bli inspirert!

Et lyst dusjhjørne med lysegrå mikrosement.
Et moderne bad med mikrosement på vegger og i dusjsonen.Foto: Zenzorama
Badekar med grå mikrosement.
Et bad som må fornyes får ofte et delikat og moderne preg med mikrosement.Foto: Zenzorama

Likte du denne artikkelen?