Oppussing

Fem oppussingsprosjekter for sommeren

Sommeren er en god tid å pusse opp på. Enten er det godvær og man kan ta et tak utendørs, eller så er det typisk norsk sommervær og man holder seg inne.

Nylakkert
Nylakkert terrasse og hagemøbler

Benytt sommeren til å få gjort unna noen vedlikeholdsprosjekter, og få mest mulig ut av hus og hage både i sommer og tiden som kommer fremover. Under har vi samlet fem ulike prosjekter som forbereder hjemmet ditt på skiftende årstider, og ikke som krever mer enn at de fint lar seg kombinere med ferie og avslapning.

Male huset

Norsk sommer kan sjelden måle seg med det varme, stabile været vi finner i sydligere strøk, men den byr til gjengjeld på perfekt temperatur for maling av huset! Selv om du fint kan male i både varmere og kaldere temperaturer, er det nemlig slik at 16-18 grader og litt skyet vær gir perfekte maleforhold.

Benytt derfor sommeren til å fikse litt på fasaden, så både ser huset bedre ut og er bedre forberedt på ruskete vær i høst.

Sjekk også flere gode tips til hvordan du velger riktig maler til dine oppussingsprosjekt.

Skifte gulvet

Innendørs prosjekter kommer ofte litt i skyggen av ting som må gjøres ute på sommerhalvåret, men med god temperatur, mye fri og godt naturlig lys gjør at sommeren også er en perfekt tid for å gjøre ting inne.

Å skifte gulv i stua er for eksempel en god sommeraktivitet. Med varmere vær og gode sjanser for opphold er det enklere å flytte møbler på terrassen for å frigjøre gulvet. Og setter du jobben bort til noen andre, kan du jo nyte dagen ved sjøen mens du har håndverkerne i hus og komme tilbake til flunkende ferdig jobb.

Impregnere hagemøbler, tekstiler og markise

Begynner utemøbler, tekstiler eller markisen å se grå og slitt ut? Med noen enkle grep kan du gi utemøblene livet tilbake. Terrassebeis er et godt alternativ til vanlige treoljer og egner seg veldig godt for behandling av utemøbler. Setter du inn stolbena med en impregneringsolje så hindrer du vann i å trekke inn i møbelet. Når det kommer til vedlikehold av tekstiler du bruker ute, bør duken og putene impregneres, så slipper du å starte neste års sesong med vin- og matflekker du ikke fikk vekk i år.

Etter flere sesonger med pollen, støv og nedbør blir markisen fort misfarget. Vasker og impregnerer du markisen hvert år, får også den en friskere farge og lengre levetid. Husk å la markisen tørke ordentlig før du ruller den inn.

Vedlikehold av terrasse

Uansett hvor kjedelig du syntes det er, er altså slik at en terrasse må vedlikeholdes.

Terrassene i Norge må finne seg i røff behandling fra naturens side, med både sol, regn, snø og is. Bruker du litt tid i sommer på riktig behandling og vedlikehold, vil terrassen holde seg fin i mange år til – enten du tar jobben selv eller setter den bort til andre.

Større renoveringsprosjekter

Har du lenge drømt om å få gjennomført et større oppussingsprosjekt, kan sommeren være den ideelle tiden for å gjøre drømmene til virkelighet. Hyr inn fagfolk til å jobbe mens du er på hytta og slapper av, og kom hjem utvilt til nytt bad eller drømmekjøkken.

Se hva andre har gjort og få inspirasjon til flere prosjekter du kan ta fatt på i sommer.