Slik får du en praktisk gang

Mange nordmenn pusser i disse tider opp gangen. Faktisk er det et av de topp fem mest populære rommene å pusse opp! Men hvordan går man frem for å få den mest praktiske gangen?

Av Claudia Caroline Bajek


Sist oppdatert: 23. des. 2021 12:04

Kom i gang med ditt prosjekt!

Få tilbud fra flere dyktige håndverkere

Kom i gang med ditt prosjekt!

Få tilbud fra flere dyktige håndverkere

Finn ut hvilke behov som er viktigst

En gang er det første du møter når du går inn i et hjem - og når du skal ut. For mange er det derfor viktig at gangen gir et godt førsteinntrykk, samtidig som det tilbyr gode oppbevaringsløsninger.

Hvilke løsninger til oppbevaring i gang en husstand trenger vil selvfølgelig variere. En ungkar vil for eksempel ikke ha samme behov til oppbevaring av yttertøy, som en småbarnsfamilie. Men begge vil kanskje ønske en smartere oppbevaring av jakker, sko og tilbehør.

Inngang direkte utendørs fra, eller gjennom en oppgang?

Dersom gangen er knyttet til utsiden av bygget, er det viktig å huske på at de som kommer inn i boligen, i større grad tar med seg snø og skitt fra utsiden. I en oppgang, derimot, vil man gjerne få muligheten til å tørke av seg før man entrer leiligheten.

En gang skal tåle – og yte – mye

Tenk over hvilke krav vi stiller til gangen: Vi ønsker at det skal være gode muligheter for oppbevaring, vi legger fra oss skitne, våte sko og i tillegg ønsker vi en innbydende følelse av å ha kommet hjem.

Varmekabler i gangen kan være en smart investering. Når sko og støvler samler med seg snø inn, vil den smeltende snøen tørke fortere, og du unngår å få det fuktig og kaldt i gangen.

Gulvet du velger i gangen bør være i høy kvalitet, og tåle daglige runder med fukt, grus og skitt. Det samme gjelder i en viss grad også veggene. Forhør deg derfor med en fagperson om hvilke materialer som er slitesterke og holdbare for dine behov.

– Vinylgulv, som tidligere var forbeholdt kontorlokaler og offentlige steder, er nå i full fart på vei inn i norske hjem, forteller Tale Henningsen, kreativ leder i Fargerike.

De kommer i mange spennende farger og mønstre, er resirkulerbare og egner seg godt i gangen. Perfekt for vått, sølete fottøy og enkelt å vaske og vedlikeholde.

Les mer i vår artikkel: Dette er gulvtrendene for 2021

Bli inspirert!

Spill på farger, lys og finisher for en hyggelig gang

Hvis du skal pusse opp en liten gang, kan det være lurt å tenke på løsninger som gir illusjon av større plass.

Det kan for eksempel være å velge skyvedører med speil, dersom du har en skyvedørsgarderobe i gangen, eller gå for lyse farger på veggene og møblementet.

Dersom du har lyst til å være litt mer vågal, kan en sprek tapet i gangen være et stilig valg.

– Hvorfor ikke gi gjestene dine en wow-opplevelse når de kommer inn i hjemmet ditt ved å overraske med en sprek tapet i gangen? Spør interiørarkitekt i Arkivet, Birgit Torkildsby.

Dette er rom som tåler at man kliner til og er litt vågal, da det ikke er rom som man oppholder seg i over lengre tid.

Velger du vinyltapet eller våtromstapet er den i tillegg vannavstøtende og holdbar, eller du kan lakke favoritttapetet med en klar matt lakk som vil fungere som en forsegling.

Les mer i vår artikkel: Slik fargesetter du hjemmet ditt

Skal du pusse opp gangen din?

Dyktige fagfolk er klare for å hjelpe deg!

Skal du pusse opp gangen din?

Dyktige fagfolk er klare for å hjelpe deg!

Vil du få inspirasjon og tips til oppussing av din bolig?

Meld deg på Mittanbuds nyhetsbrev. Hold deg oppdatert på trender, få eksperttips og bli inspirert til ditt neste oppussingsprosjekt.