Oppussing

Åtte steg til deg som skal pusse opp badet

Har du planer om å gi badet et lite løft, men er usikker på hvordan du skal pusse opp? Fortvil ikke! Her finner du en guide på 8 enkle steg.

Å pusse opp badet kan være en av de største investeringene du gjør i boligen din, og kan fort bli en dyr affære. Det er derfor viktig at du planlegger prosjektet nøye, slik at du får det akkurat slik du ønsker deg og unngår dyre feil underveis.

1. Sett opp et budsjett

Det er ingen hemmelighet at det å pusse opp bad kan være kostbart, men husk at kostnaden kan være en investering som over tid vil lønne seg og som du senere vil tjene på. Har du for eksempel planer om å en gang selge boligen din, vil badets standard ha mye å si for hvor mye du får solgt boligen for.

Start med å lage en helhetlig plan for hvordan du skal finansiere prosjektet og hvor mye penger du kan legge i det før du setter i gang arbeidet – og hold deg til den! Dårlig planlegging og endringer underveis er hovedgrunnen til at mange budsjetter og tidsplaner sprekker. Prioriter ønskene for ditt nye bad etter behov og kostnad.

2. Få oversikt over baderommet og avklar teknisk standard.

Utedo som illustrasjon på behov for oppussing av bad
Teknisk stand på badet indikerer hvorvidt det er på tide å fornye.

Skal du helrenovere badet kan det være hensiktsmessig å skaffe til veie en målsatt oversiktstegning av rommet. Tegningen bør vise rørløp, sluk, vinduer, og dører. På den måten får du og den som skal hjelpe deg å tegne ditt nye bad et godt grunnlag for planleggingen av jobben. å flytte avløp og rørløp er både tidskrevende og kostbart, og kan unngås ved god planlegging.

Det er også viktig at du får en oversikt over badets tekniske standard. Selv om badets utseende ikke avslører noen feil og mangler, og du ikke tidligere har opplevd lekkasje, er dette ingen garanti for at badet oppfyller alle tekniske krav. Få derfor en rørlegger på befaring som kan avdekke om det er behov for mer omfattende arbeid enn du selv har sett for deg.

3. Tenk over hva slags materiell ønsker du å bruke

Å pusse opp bad er en kompleks affære. Nå som du har fått en bedre oversikt over badets tilstand, er det tid for å tenke på det desidert viktigste i forbindelse med baderom - fuktbeskyttelse. Ingen ting er viktigere enn membran når du skal fuktsikre badet, vær derfor ekstra kritisk i valg av produkt. Ikke tenk at det er her du skal spare penger, det kan fort bli kostbart dersom badet viser seg å ikke være tett.

Det finnes flere typer ulike membran. Hvilken du går for er ikke så viktig – at membranen blir lagt riktig er derimot avgjørende for et sikkert resultat. Sørg også for at produktet du velger har en teknisk godkjenning fra SINTEF. Er du usikker på hva som lønner seg for ditt bad, spør fagpersoner om råd.

4. Bruk tid på å finne akkurat de løsningene du ønsker deg

Her kommer den morsomme delen. Baderommet er et av husets viktigste rom, så bruk god tid på å planleggingen. Det er lett å la seg rive med av inspirasjon og spennende løsninger, men det er allikevel en del praktiske ting du bør tenke igjennom. Hvem skal bruke badet og hva har du faktisk behov for?

Kanskje må drømmen om dobbelservant eller badekar vike for behovet for vaskemaskin. Når det kommer til selve interiøret kan det lønne seg å styre unna trender og holde en nøytral linje – og heller satse på å krydre med detaljer. I bloggen vår kan du også finne baderomsinspirasjon.

5. Har du tilgang til annet bad underveis?

Å pusse opp et bad tar som regel 3-6 uker. Dersom du ikke har tilgang til annet bad i din egen bolig bør du tenke på hvor vidt du bør flytte ut under oppussingsperioden eller om du har en nabo som kan hjelpe deg.

6. Valg av håndverker

Når man skal pusse opp bad er det ofte flere fagpersoner som må involveres i prosjektet (rørlegger, flislegger, elektriker etc.). Du kan enten velge en totalentreprenør som kan koordinere oppussingsprosjektet og alle involverte fagpersoner, eller du kan hyre inn bedrifter uavhengig av hverandre.

Uansett hvordan du ønsker å løse det bør du alltid hente inn tilbud fra flere rørleggere og sammenligne de nøye. Les også våre tips om valg av rørlegger til baderomsprosjektet.

7. Lag en liste over hva du ønsker utført og skriv kontrakt

Fagrådet for våtrom anbefaler deg at du setter opp en skriftlig redegjørelse for alt arbeidet du vil ha utført. Listen bør understreke at arbeidet skal utføres i henhold til våtromsnormen. Gå nøye igjennom jobben sammen med håndverkeren og sjekk at du har fått med alt du ønsker å få gjort. Befaring er en god mulighet for å diskutere eventuelle løsninger og materialvalg.

Husk å skrive en tydelig kontrakt for arbeidet. Forbrukerrådet har god informasjon om hva kontrakten bør inneholde. MIttanbud.no har utviklet en digital håndverkerkontrakt som er enkel og trygg å bruke.

8. Be om sluttdokumentasjon på jobben som er gjort

Når jobben er ferdig anbefaler vi at du spør håndverkeren om dokumentasjon på jobben som er utført. Du har rett til å be håndverkeren om en DDV-instruks (Dokumentasjon, Drift og Vedlikehold) som redegjør for nye løsninger og annet arbeid som er gjort på det nye badet ditt.

Få inspirasjon og planlegg ditt nye bad

Bruk god tid på å planlegge baderommet. Tenk gjennom hvordan du faktisk bruker badet og tilpass planløsningen, praktiske løsninger og materialvalg etter dine behov. Bestem på forhånd hvor mye penger du vil bruke på oppussingen og tenk gjennom hvordan du eventuelt skal finansiere prosjektet, og prioriter ønskene dine etter behov og kostnad.

Hvor lang tid tar det å pusse opp bad?

Oppussing av badet tar gjerne tar gjerne 3-6 uker, så tenk gjennom hvordan det praktiske løses og finn en tid det passer å faktisk ikke ha tilgang til badet.