Nyttige tips for deg som skal pusse opp

Vurderer du å pusse opp denne høsten, men vet ikke helt hvor du skal begynne? Da er du ikke alene. Nordmenn ligger på verdenstoppen når det kommer til oppussing, men det er likevel mange som ikke har helt oversikt over hva man bør gjøre før man velger håndverker. Det er også lett og miste oversikten over lover og regler man bør følge.


Sist oppdatert: 05. aug. 2021 13:59

Dette må du tenke på før du pusser opp

Et oppussings- eller byggeprosjekt har større sjanse for å bli vellykket om du stiller forberedt. Her har vi derfor satt sammen noen gode tips og råd du bør lese før du ansetter en håndverker.

Må jeg søke før oppussingen?

Nå har byggereglene blitt forenklet, som innebærer at du i dag blant annet bygge garasje opptil 50 kvm og tilbygg på 15 kvm uten å søke tillatelse fra kommunen. Dette gir deg som privatperson mer ansvar i og med at du selv må sørge for at det du bygger er i tråd med lovverket.

Er du usikker på om du trenger å søke om tillatelse til å bygge, bør sjekke "bygg uten å søke" for veiledning og informasjon. Dersom jobben som skal utføres er søknadspliktig må firmaet ha tilstrekkelig godkjenning, kan du også søke hos Direktoratet for Byggkvalitet.

Sjekk kompetansen til håndverkerne

Det er viktig at du benytter bedrifter som kan dokumentere at de har riktig kompetanse med tanke på oppgaven som skal utføres. Dette gir også en viss sikkerhet for at vedkommende kan faget sitt. Har du valgt bedrift bør du derfor sjekke om bedriften har den fagkompetansen de gir uttrykk for å ha før du går videre.

For å finne ut om håndverkeren har den kompetansen de påstår, kan du blant annet gå inn på Kompetansesjekk.no og søke der. Her kan du sjekke om de har Mestermerket, merket for godkjent våtromsbedrift eller er godkjent for ansvarsrett.

Er håndverkeren registrert i Brønnøysundregisteret?

Andre nyttige sider er Brønnøysundregisteret . Her kan du blant annet finne ut om firmaets økonomiske tilstand og om det eventuelt skulle være konkurs. Her finner du også generell informasjon om offisielle kontaktpersoner og lignende. Dersom du ikke finner firmaet i Brønnøysundregisteret, bør du velge et annet firma.

Mittanbud.no sine sider er i tillegg alle bedrifter merket synlig med sertifiseringer og kompetanseområder.

Handle hvitt når du velger håndverker

Ikke betal håndverkerne svart og unngå forskuddsbetaling. Betaler du svart risikerer du å bli stående igjen uten noen form for garanti eller reklamasjonsrett dersom noe går galt. Forsikringsselskapet kan nekte å betale ut erstatning, og du bidrar til økonomisk kriminalitet.

Kun småjobber opp til 6000 kroner i hjemmet og på hytta kan betales hvitt og er skattefritt. For mer informasjon og regler angående «hvitt og skattefritt», og om dette gjelder for deg, gå inn på handlehvitt.no.

Forbrukerrådets beste tips

Sjekk referansene til håndverkerne

Før du inngår en avtale er det alltid lurt med en referansesjekk av håndverkerne du planlegger å bruke. Be dem gjerne om flere referanser, men vær oppmerksom på at firmaet antageligvis ikke vil gi ut dårlige tilbakemeldinger om seg selv. Da er det lurt å sjekke anbudstjenester som Mittanbud.no hvor du kan lese både positive og negative erfaringer andre har hatt når de har brukt samme håndverker. Her kan du lese hva andre skriver.

Inngå en skriftlig avtale: Skriv kontrakt med håndverkeren

Forbrukerrådet anbefaler at du velger håndverkere som vil bruke standard-kontraktene (Byggeblankett 3501:2013 og 3502:2013) fra Standard Norge. Last ned kontraktene gratis hos Standard Norge. Anbudstjenesten Mittanbud har også utviklet en digital kontrakt for håndverksjobber.

Avslutt oppdraget formelt

Ta en befaring av arbeidet som er gjort før overtakelse og sluttoppgjør, for å avdekke eventuelle feil og mangler. Eventuelt reklamasjonsarbeid utføres i henhold til avtalt tidsfrist før endelig sluttoppgjør.

Her kan du lese mer om forbrukerrådets beste tips til hva du må huske når du skal velge håndverker.

Norges største anbudstjeneste

Mittanbud.no er Norges største anbudstjeneste på nett, og lar deg enkelt registrere anbudet ditt med en beskrivelse av hva du ønsker hjelp til. Etter kort tid vil du motta tilbud fra potensielle håndverkere, og sparer mye tid i forhold til å måtte lete deg frem til ulike priser og leverandører på egenhånd. Tjenesten har per dags dato formidlet over 300.000 oppdrag og jobber over hele landet, og det er uforpliktende og gratis.

På Mittanbud.no kan du også lese vurderinger fra tidligere kunder, som kan være nyttig når du skal velge mellom ulike håndverkere.

Klar for å starte ditt nye prosjekt?

Finn håndverkere hos Mittanbud

Klar for å starte ditt nye prosjekt?

Finn håndverkere hos Mittanbud

Vil du få inspirasjon og tips til oppussing av din bolig?

Meld deg på Mittanbuds nyhetsbrev. Hold deg oppdatert på trender, få eksperttips og bli inspirert til ditt neste oppussingsprosjekt.