Ekspertens tips når du skal bygge platting

Hvert år er det mange nordmenn som ønsker å enten bygge ny platting, eller fornye den de allerede har. Les snekker Linda Jensens tre tips for å pusse opp plattingen.

Av Claudia Caroline Bajek


Sist oppdatert: 25. juni 2021 13:24

Det er lurt å være godt forberedt når du skal bygge platting. En dyktig håndverker vil hjelpe deg med alt du lurer på – uansett om du skal bygge platting med trapp, platting med levegg eller platting i skråning.

Fundamentet, materialene og vedlikeholdet er tre ting du kan undersøke i forkant av prosjektet. Platting i tre krever annet vedlikehold en for eksempel en platting i skifer.

– Det kan være stressende for mange når de skjønner hvor mye arbeid det er med fundamentet, støping og det som skal være under!
Linda Jensen ,
Linda Snekker'n

Tips 1: Ikke glem fundamentet!

Før plattingen skal legges, bør det være gjort et godt grunnarbeid. Når du skal tilbringe tid ute, er det fint å ha pålitelig og tørr grunn å sette møbler og føtter på. En platting i hagen er ypperlig å ha som et utegulv.

– Det kan være stressende for mange når de skjønner hvor mye arbeid det er med fundamentet, støping og det som skal være under, forteller snekker Linda Jensen. Hun forklarer at et dårlig fundament i verste fall kan være skadelig for plattingen.

– Alt henger egentlig sammen med fundamentet. Hvis du vil ha en platting i stein, må du for eksempel grave. Det er mye jobb.

Å få en håndverker til å støpe og bygge fundamentet for plattingen er et lurt valg. Dersom jobben ikke er godt gjort, kan plattingen ta skade av det, og ikke vare like lenge som den kunne gjort. Om vinteren kan for eksempel frost føre til at plattingen løfter seg og skruene rives av dersom ikke fundamentet er godt nok.

Trenger du en håndverker til å bygge plattingen din?

Å beskrive jobben på Mittanbud er et lurt sted å starte.

Trenger du en håndverker til å bygge plattingen din?

Å beskrive jobben på Mittanbud er et lurt sted å starte.

Snekker Linda Jensen foran logoen til Norges Hyggeligste Håndverker
Snekker Linda Jensen gir gode råd til deg som skal bygge platting eller terrasse før våren.

Tips 2: Platting i tre, betong eller stein? Tenk over materialer.

– Klimaet i Norge spiller egentlig ingen rolle når du skal velge type gulv, så lenge det blir lagt på riktig måte, sier Jensen.

Det vanligste materialet er terrassebord i tre, men du kan også bruke stein, fliser eller komposittmateriale. Prisen på de ulike materialene varierer stort. I samarbeid med håndverkeren din kan du finne den beste løsningen, som både ser flott ut og passer ditt oppussingsbudsjett.

– Du må utnytte den plassen du har, og hvor du har muligheten til å bygge.

I tillegg til å være en rådgiver når det kommer til materialvalg, kan håndverkeren din hjelpe deg med å velge plassering for plattingen. Dersom du trenger inspirasjon når du bygger platting, vil en god samtale med en fagperson hjelpe deg langt på vei.

Og husk: På Mittanbud kan du legge ut jobben, og bli kontaktet av håndverkere som kan hjelpe deg.

Les også: Gjør hus og hage klar til våren.

Platting i solveggen med hvitt kafebord. Kafesett med to stoler i tre.
Tenk å starte dagen her! Ingenting er vel bedre enn en god kopp kaffe i solveggen – på din helt nye platting.

Tips 3: Ikke glem vedlikeholdsbehovet

Prisen på platting vil variere basert på valg av materialer, og det gjør også vedlikeholdsbehovet.

– Vanlig impregnert tre er billigst. Men det finnes veldig mange andre typer materialer. Det kan være lurt å velge et vedlikeholdsvennlig materiale.

Velger du treverk bør terrassen vaskes og beises hver vår. Dette gjør at den varer lengre, og er nødvendig for at den skal se fin ut. Gulv i solen kan begynne å flasse, og det kan være ekstra jobb. Platting i steinmaterialer må bare vaskes, og har minimalt vedlikeholdsbehov.

– De fleste vil ha det lettest mulig, og med treverk får man flere muligheter til hva som er mulig bygge inn i hagen sin, avslutter Jensen.

Nye regler for bygging av platting og terrasse

Fra 1. mai 2021 gjelder nye regler rundt byggetillatelse av platting og terrasse. Dette er de nye reglene:

  • bygging av terrasse og platting på inntil 1 meter over bakken er fritatt for søknadsplikt
  • terrassen kan legges inntil 1 meter fra nabogrensen, men den kan ikke være frittstående og må være forbundet med en bygning
  • terrassen kan ikke stikke ut mer en fire meter fra bygningen
  • rekkverket kan være maksimalt 1,2 meter
  • plattingen eller terrassen kan ikke være overbygd

Dette betyr i praksis at du derfor har større frihet til å bygge platting eller terrasse uten å søke dersom det ikke går ut over nevnte regler.

Men husk at det alltid er du som bygger plattingen eller terrassen som er ansvarlig for at byggverket er i samsvar med regelverket. Derfor er det viktig å sjekke kommunes reguleringsplan for din spesifikke tomt. Informasjon om dette finner du på din kommunes nettsider.

Se endringen i byggesaksforskriften hos Lovdata her.

Skal du starte på et nytt byggeprosjekt?

Finn en dyktig håndverker til å hjelpe deg!

Skal du starte på et nytt byggeprosjekt?

Finn en dyktig håndverker til å hjelpe deg!

Vil du få inspirasjon og tips til oppussing av din bolig?

Meld deg på Mittanbuds nyhetsbrev. Hold deg oppdatert på trender, få eksperttips og bli inspirert til ditt neste oppussingsprosjekt.