Få terrassen din sommerklar! Gode råd for oppfriskning av uteplassen

Etter en lang vinter ser vi fort hva som har skjedd med terrassen gjennom den harde sesongen. Dersom du har et uteområde eller en terrasse, anbefaler vi å gjøre en årlig vårsjekk – så er du sikker på at terrassen blir klar for sommeren. Det er nemlig lite som er bedre enn å nyte varme dager ute på terrassen. I Norge er vi flinke til å bruke uteplassen flittig: Så fort snøen forsvinner, trekker mange ut av boligen for å få med seg de første vårtegnene.


Sist oppdatert: 20. jun. 2022 11:31

Hvordan bygge en terrasse?

Mange velger å bygge terrassen selv, men visste du at det er flere ting å huske på for å få et godt resultat? Det finnes nemlig regler for størrelse og utforming av terrassen. I tillegg er den største jobben vanligvis den usynlige: nemlig fundamentet.

Underlaget terrassen skal bygges på har mye å si for hvor lenge du vil få glede av terrassen din, og det er avgjørende at fundamentet den er bygget på er tilpasset nettopp underlaget.

Du bør derfor rådføre deg med fagfolk før du setter i gang et slikt prosjekt, og avgjøre om du behøver hjelp. Husk at terrassen skal tåle en del, og at treverk kan bevege seg gjennom året. Bruk derfor litt tid på dette forarbeidet, og gjør gode vurderinger på forhånd.

Les også: Ekspertens tips når du skal bygge platting.

Skal du bygge terrasse over 50 kvadratmeter er du søknadspliktig. Er terrassen mindre enn 50 kvadratmeter, og ligger helt inntil boligen, er du kun meldepliktig.

Her kan du sjekke hva det vanligvis koster for å bygge terrasse.

Som hovedregel skal også terrassen være fire meter fra nabogrensen. Får du ikke til dette, må du ha nabosamtykke. Dobbeltsjekk gjerne reglene i kommunen der du bor.

Ønsker du ikke å bygge terrassen selv og ønsker å komme i kontakt med profesjonelle fagfolk, kan du enkelt legge ut jobben ut på Mittanbud.

Trenger du en håndverker til å bygge plattingen din?

Begynn på Mittanbud – avslutt i solen på din splitter nye terrasse!

Trenger du en håndverker til å bygge plattingen din?

Begynn på Mittanbud – avslutt i solen på din splitter nye terrasse!

Godt vedlikehold og vask av terrassen forlenger levetiden

– De fleste vil ha det lettest mulig, og med treverk får du flere muligheter til hva som er mulig bygge inn i hagen sin, forteller snekker Linda Jensen til Mittanbud. Men treverk krever litt mer av deg når det kommer til vedlikehold.

For et pent treverk som varer lenge bør du rengjøre terrassen hvert år. Ta deg tid til å vaske tidlig på våren, før utesesongen starter for fullt. Du kan vaske terrassen med en mild, klar såpe. Grønnsåpe fungerer til terrasse. Når du skal vaske en terrasse med grønnsåpe, bruker du samme blandingsforhold som du ville brukt på gulvet inne.

Husk at såpene du bruker utendørs lett kan havne i naturen: Bruk derfor godkjente, milde produkter.

For å fjerne blader, sand og annet rusk kan du koste terrassen, og spyle godt med hageslange der det er nødvendig. Det kan være fristende å ta i bruk høytrykkspyler, men her bør du være forsiktig:

Trykket i en høytrykkspyler kan nemlig både skade treverket og løsne overflatebehandlingen fra underlaget. Da kan vann trenge inn i konstruksjonen. Har du en høytrykkspyler med en skånsom terrassevasker, kan denne brukes.

Les flere tips fra snekker Linda Jensen her!

Mugg og sopp krever sterkere midler

Er det tegn til mugg- og soppdannelse kan klorin brukes på terrassen, men du bør være klar over at klor kan bleke terrassebordene. Unngå derfor å bruke sterke produkter til terrassevask så langt det går, og ikke bruk klor på terrassen når solen skinner.

Dersom du er nødt til å vise litt muskler når du skal vaske terrassen, må du kanskje belage deg på en ny overflatebehandling med beis eller maling i etterkant. Det finnes også tilpassede produkter på markedet som er egnet til å vaske en terrasse med sopp – sjekk med din fagperson!

Har du en relativt ny terrasse eller platting, og ønsker kun å friske opp og fjerne skitt og grønske, holder det med å bruke varmt vann med Zalo eller grønnsåpe og skylle godt med hageslangen etterpå.

En terrasse i tre om sommeren, med moderne flettede utemøbler og grønne planter i terrakotta.
En fin og vedlikeholdt terrasse er den perfekte sommerplassen. Et godt måltid i solveggen nytes kanskje best på terrassen?

Hvor ofte bør terrassen beises?

Hvor ofte du bør etterbehandle terrassen avhenger av sol, regn og bruk. En tommelfingerregel er å behandle treverket annethvert år. Gjorde du ikke dette i fjor, kan det lønne seg å sette av tid til dette i år.

Sjekk værmeldingen før du setter i gang! En overskygget dag er perfekt, men unngå fuktig vær og vent til temperaturen har steget til over 10 grader. Start med å feie og vaske terrassen godt og avslutt med overflatebehandling så fort treverket er tørt etter vask.

Olje eller beis til terrassen?

Om du velger olje eller beis er opp til deg. Bruker du beis skal dette påføres med kost, gjerne et bord av gangen. Pass på at du ikke bruker for mye, da det skal trekke helt inn i treverket.

Olje skal også påføres med kost, men her kan du være mer raus med bruken og heller tørke vekk overflødig olje i etterkant. Påfør oljen vått i vått. Er treverket tørt bør du påføre to strøk. Pass på at terrassen er tørr før du tar den i bruk.

Få flere gode tips til hvordan du kan få hus og hage klar til våren her.

Trenger du hjelp av en håndverker?

Legg ut jobben idag!

Trenger du hjelp av en håndverker?

Legg ut jobben idag!

Vil du få inspirasjon og tips til oppussing av din bolig?

Meld deg på Mittanbuds nyhetsbrev. Hold deg oppdatert på trender, få eksperttips og bli inspirert til ditt neste oppussingsprosjekt.