Tips og råd

Få terrassen klar til sommeren

Vi liker å nyte varme dager på terrassen, og bruker uteplassen vår flittig. Når snøen forsvinner ser vi lett hva vinteren har gjort med terrassen. Har du et uteområde eller en terrasse, anbefaler vi at du tar en vårsjekk - så er du sikker på å få denne klar til sommeren.

Vedlikehold og rengjøring av terrassen

For et langvarig og pent treverk bør du rengjøre terrassen hvert år. Ta deg tid til å vaske tidlig på våren før utesesongen starter for fullt.

En enkel huskeregel for å fjerne blader, sand og annet rusk er å koste terrassen og spyle godt med hageslange der det er nødvendig. Det kan være fristende å ta i bruk høytrykkspyler, men her bør du være forsiktig.

Trykket i en høytrykkspyler kan både skade treverket og løsne overflatebehandlingen fra underlaget slik at vann kan trenge inn i konstruksjonen. Har du en høytrykkspyler med en skånsom terrassevasker, kan denne brukes.

Er det tegn til mugg-og soppdannelse kan klor brukes, men du bør være klar over at klor kan bleke flatene. Unngå derfor å bruke sterke produkter til terrassevask om du ikke har planer om å vedlikeholde terrassen i etterkant med overflatebehandling som beis eller maling. Da finnes det tilpassede produkter egnet til akkurat det formålet. Har du en relativt ny terrasse eller platting, og kun ønsker å friske opp og fjerne skitt og grønske, holder det med å bruke varmt med Zalo eller grønnsåpe og skylde godt med hageslangen etterpå.

Hvor ofte bør terrassen beises?

Hvor ofte du bør etterbehandle terrassen avhenger av sol, regn og bruk. En tommelfingerregel er å behandle treverket annen hvert år. Gjorde du ikke dette i fjor, kan det lønne seg å sette av tid til dette i år.

Sjekk værmeldingen før du setter i gang! En overskygget dag er perfekt, men unngå fuktig vær og vent til temperaturen har steget til over 10 grader. Start med å feie og vaske terrassen godt og avslutt med overflatebehandling så fort treverket er tørt etter vask.

Olje eller beis til terrassen?

Om du velger olje eller beis er opp til deg. Bruker du beis skal dette påføres med kost, gjerne et bord av gangen. Pass på at du Ikke bruk for mye, da det skal trekke helt inn i treverket.

Olje skal også påføres med kost, men her kan du være mer raus med bruken og heller tørke vekk overflødig olje i etterkant. Påfør oljen vått i vått. Er treverket tørt bør du påføre to strøk. Pass på at terrassen er tørr før du tar den i bruk.

Få flere gode tips til hvordan du kan få hus og hage klar til våren.

Hvordan bygge terrasse?

For mange kan det virke utfordrende å bygge en terrasse på egenhånd, men det trenger ikke nødvendigvis å være så vanskelig. Det er som mye annet, enklere enn man skulle tro, men det kan lønne seg å vite hvordan du går frem.

Eventuelt bør du rådføre deg med fagfolk før du setter i gang. Husk at terrassen skal tåle en del, og at treverk kan bevege seg gjennom året. Bruk derfor litt tid på forarbeidet.

Her er det tre ting å huske på når du skal bygge platting eller terrasse

Skal du bygge terrasse over 50 kvadratmeter er du søknadspliktig, men er terrassen mindre enn dette og ligger helt inntil boligen, er du kun meldepliktig.

Sjekk ut hva det vanligvis koster for å bygge terrasse

Som hovedregel skal også terrassen være fire meter fra nabogrensen. Får du ikke dette til må nabosamtykke til. Dobbeltsjekk gjerne reglene i kommunen der du bor.

Ønsker du ikke å bygge terassen selv, eller ønsker å komme i kontakt med profesjonelle fagfolk, kan du enkelt legge ut jobben ut på Mittanbud.

Trenger du hjelp av en håndverker?

Legg ut jobben idag!

Trenger du hjelp av en håndverker?

Legg ut jobben idag!