Tips og råd - Skrevet av Eilén Irene Holt

Føles grunnmuren fuktig? Da er det på tide å drenere boligen!

Drenering er viktig for å holde kjelleren, og grunnmuren tørr. Drenering er neste steg hvis du har misfarging, saltutslag, sopp, synlig fukt, eller råte på innsiden av kjellerveggen. Ser du at vannet rundt boligen ikke forsvinner, eller kjenner at grunnmuren føles fuktig? Da er det på tide at du drenerer boligen! Denne enkle måten gjør at du kan sjekke om drenering er nødvendig.

Fukt og sopp i kjelleren kan gi helseskader

Fukt i boligen øker risikoen for at helseplager som astma, og allergi oppstår. I tillegg kan det bidra til at man får hyppige forkjølelser, slimhinneplager, hodepine og slapphet.

Om du har et hus som er bygget før 2007 er det spesielt lurt at du sjekker behovet for drenering. Byggeforskriftene ble skjerpet i en revidert utgave fra 2007, og hus som er bygget etter denne revideringen må ha drenering av god kvalitet.

Dreneringen gir boligen et bedre inneklima

Du vil få et bedre inneklima om du drenerer boligen. Når du drenerer ledes vannet vekk ved hjelp av trykkbrytende og drenerende masser inntil kjellerveggen. Dette kan for eksempel være løs leca, singel eller grov grus. Dette kan også eventuelt gjøres med spesielle dreneringsplater som føres videre til en dreneringsledning. Herfra ledes vannet vekk, og rundt om fyllingen legges en fiberduk.

Under selve kjellergulvet er det viktig at det legges godt med drenerende masser. Du bør bruke fiberduk for å skille de drenerende massene fra finere masser som leire.

For vegger som ligger under terrengnivå, bør man legge en grunnmursplate av plast. Dette er fordi grunnmursplatene virker som et vannavvisende lag mot vann i grunnen.

Alle sår og hull må tettes, og utette overflater må pusses. Dette er viktig slik at den utvendige overflaten på grunnmuren er vannavvisende. Samtidig er det lurt at takvannet ledes vekk i en separat ledning.

Les også: Slik kan du innrede kjelleren din

Boliger i høyere terreng blir hele tiden utsatt for vannsig mot huset

Hvis du har en bolig som ligger i høyere terreng, vil huset hele tiden bli utsatt for vannsig mot huset på grunn av terrenget boligen ligger i. Her gjelder det å lede bort vannet før det treffer grunnmuren eller i verste fall samler seg under grunnmuren, og presser seg opp. Hvis ikke dette stoppes vil du få råteskader, og soppskader som kan gå utover helsen.

Over tid vil bygningsmassen bli skadet av fukt, og drenering er en god investering. Venter du til det er for sent, vil utbedringer av skadene bli dyrere.

Det er også fare for sprekker i grunnmuren om ulykken allerede har skjedd, og det i tillegg er minusgrader. Da vil grunnmuren bevege på deg, og slå sprekker.

Du trenger ikke å søke om byggetillatelse for å drenere, men er du usikker på hvordan du gjør det bør du kontakte profesjonelle.

Du kan drenere selv

Det er muligheter for å drenere boligen selv, men har man ikke kompetansen som trengs kan det hende at det må bli gjort på nytt, og bli dyrere enn først tenkt. I tillegg kan arbeidet gjøre vondt verre, og du vil i verste fall skade boligen. Derfor anbefaler vi å bruke fagfolk til denne jobben.

En av de vanligste feilene folk gjør når de utfører dreneringsjobben selv, er at dreneringsrørene blir lagt for grunt eller at dreneringsflaten ikke blir lagt langt nok vekk fra boligen. Konsekvensen av dette blir at vann trekker inn i bygningsmassen.

Les også: Har du fukt i kjelleren og skal drenere? Etterisoler samtidig!

Du trenger ikke å søke om byggetillatelse for å drenere. Skal du derimot utføre strukturelle endringer på huset er dette nødvendig. Husk å ta en prat med naboene, da de kan bli påvirket av arbeidene.

Om du heller vil være på den sikre siden kan du leie inn profesjonelle til å gjøre jobben. Prisen for dreneringen vil komme på mellom 3000 til 5000 kroner per kvadratmeter grunnmur. Dette er regnet i dybde og lengde.

Mange huseiere velger å utføre dreneringen selv, men hvis du vil ha drenering som varer anbefaler vi at du lar dyktige håndverkere gjøre jobben for deg!

Start med prosjektet nå

Start med prosjektet nå

Vil du få inspirasjon og tips til oppussing av din bolig?

Meld deg på Mittanbuds nyhetsbrev. Hold deg oppdatert på trender, få eksperttips og bli inspirert til ditt neste oppussingsprosjekt.