Tips og råd

Har du fukt i kjelleren og skal drenere? Etterisoler samtidig!

Fukt i kjelleren kan føre til sopp og råte, og det er dårlig nytt dersom du bruker, eller ønsker å bruke, kjelleren som oppholdsrom.

Kjellerstue
Kjellerstue

Mange boliger er for dårlig drenert rundt grunnmuren. Fukt i kjelleren kan føre til sopp og råte, og det er dårlig nytt dersom du bruker, eller ønsker å bruke, kjelleren som oppholdsrom. Drenering er en god investering. Enda mer lønnsomt blir det om du etterisolerer samtidig.

– Det koster veldig lite og du får mye igjen for pengene, sier prosjektleder for smart oppussing i Lavenergiprogrammet, Christine Molland Karlsen.

Drenerer du kjellerveggen får du et bedre inneklima i boligen din. Velger du å etterisolere kjellerveggen samtidig vil du oppleve mindre trekk og at du blir kvitt den den typiske ”kjellerlukta”. Ved å passe på at du har gode nok rømningsveier og tilstrekkelig takhøyde kan du dessuten øke boarealet for huset ditt, noe som vil øke verdien på huset betraktelig.

– I tillegg får du lavere strømregning fordi varmen ikke lekker ut av kjellerveggen, sier Molland Karlsen.

Be fagfolk om hjelp

Etterisolering av kjellerveggen er det energisparetiltaket som er enklest og billigst å gjøre samtidig med vanlig vedlikehold av et hus. Drenering kan være et stort og omfattende prosjekt for deg som boligeier. Da er det viktig å benytte sjansen når du har den og sørger for å etterisolere samtidig.

Molland Karlsen anbefaler at du ber om hjelp fra en byggmester til jobben:

– Huseiere velger ofte å drenere selv, og tenker mest på hvilke maskiner og utstyr som kreves for å få gravd opp rundt huset. Da er det fort gjort at etterisolering blir uteglemt, tror hun.

Velg dampåpne produkter

En uisolert kjellervegg under bakken vil være kaldere enn lufta inne i kjellerrommet. Fuktigheten i den varme lufta vil kondensere til vann mot den kalde kjellerveggen.

– SINTEF Byggforsk anbefaler bruk av dampåpen isolasjon mot terreng når du etterisolerer kjellerveggen fra utsiden. Da har fukten i muren mulighet til å tørke utover, sier Molland Karlsen.

Tre tips før du setter i gang med arbeidet

Tall fra Sintef-rapporten ”Klima i Norge 2100” viser at mer enn 600.000 norske bygg og boliger har høy risiko for å få råteskader, og tallet kommer til å øke til 2,4 millioner innen år 2100 som følge av klimaforandringer. Vann vil være en stor utfordring for Norge i fremtiden. Drenering og etterisolering øker boligens levetid dersom det gjøres riktig.

Her er tre tips som du bør være spesielt oppmerksom på:

1. Det bør legges minst fem cm trykkfast isolasjonsplate som er beregnet for utvendig isolering av kjellermur. Isolasjonen bør legges så lavt at den når godt ned over kanten av sokkelen. ?

2. Dreneringsrør bør legges med fall og ligge lavere enn sokkel. Drenering må gjennomføres med dreneringsrør langt nok ned. Isolasjon må trekkes godt ned over sokkel for å redusere kuldebro.

3. Det finnes mange gode produkter for drenering og etterisolering på markedet. Det er viktig å følge isolasjonsprodusentens monteringsanvisninger.