Har du fukt i kjelleren og skal drenere? Da bør du etterisolere samtidig

Mange boliger er for dårlig drenert rundt grunnmuren. Fukt i kjelleren kan føre til sopp og råte, og det er dårlig nytt dersom du bruker, eller ønsker å bruke, kjelleren som oppholdsrom.


Sist oppdatert: 23. des. 2021 12:03

Å legge skikkelig drenering rundt boligen er en god investering. Enda mer lønnsomt blir det om du benytter sjansen og sørger for å etterisolere samtidig. Etterisolering av kjellerveggen er nemlig det energisparetiltaket som er enklest og billigst å gjøre samtidig med vanlig vedlikehold av et hus.

– Det koster veldig lite og du får mye igjen for pengene, sier prosjektleder for smart oppussing i Lavenergiprogrammet, Christine Molland Karlsen.

Det er flere fordeler ved både drenering og etterisolering av kjelleren din. Drenerer du kjellerveggen får du et bedre inneklima i boligen. Velger du å etterisolere kjellerveggen samtidig som du drenerer, vil du oppleve mindre trekk og at du blir kvitt den den typiske «kjellerlukta».

– I tillegg får du lavere strømregning fordi varmen ikke lekker ut av kjellerveggen, sier Molland Karlsen.

Ved å passe på at du har gode nok rømningsveier og tilstrekkelig takhøyde kan du dessuten øke boarealet, som igjen vil øke verdien på huset betraktelig.

Trenger du inspirasjon til oppussingen av kjelleren din? Les mer om innredning av kjeller her.

Trapp ned til kjeller, lyse farger og pent interiør
En kjeller kan være en fin tilføyelse i en bolig. Med innredet kjeller får du et ekstra sted å være, for eksempel en kjellerstue eller et ekstra soverom.

Be fagfolk om hjelp til å renovere kjelleren

Tall fra Sintef-rapporten «Klima i Norge 2100» viser at mer enn 600.000 norske bygg og boliger har høy risiko for å få råteskader, og tallet kommer til å øke til 2,4 millioner innen år 2100 som følge av klimaforandringer. Vann vil være en stor utfordring for Norge i fremtiden. Drenering og etterisolering øker boligens levetid dersom det gjøres riktig.

Drenering kan være et stort og omfattende prosjekt for deg som boligeier. Molland Karlsen anbefaler derfor at du ber om hjelp fra en byggmester for å få jobben gjort.

– Huseiere velger ofte å drenere selv, og tenker mest på hvilke maskiner og utstyr som kreves for å få gravd opp rundt huset. Da er det fort gjort at etterisolering blir glemt, tror hun.

Velg dampåpne produkter

En uisolert kjellervegg under bakken vil være kaldere enn lufta inne i kjellerrommet. Fuktigheten i den varme lufta vil kondensere til vann mot den kalde kjellerveggen.

– SINTEF Byggforsk anbefaler bruk av dampåpen isolasjon mot terreng når du etterisolerer kjellerveggen fra utsiden. Da har fukten i muren mulighet til å tørke utover, sier Molland Karlsen.

Skal du pusse opp eller renovere kjelleren?

Finn en håndverker som kan hjelpe deg med drenering og etterisolasjon.

Skal du pusse opp eller renovere kjelleren?

Finn en håndverker som kan hjelpe deg med drenering og etterisolasjon.

Vil du få inspirasjon og tips til oppussing av din bolig?

Meld deg på Mittanbuds nyhetsbrev. Hold deg oppdatert på trender, få eksperttips og bli inspirert til ditt neste oppussingsprosjekt.