Inspirasjon - Skrevet av Hege Bellika Hansen

De syv beste benkeplatene for et himmelsk kjøkken

Marmor, betong eller kanskje rustfritt stål? Benkeplater er en essensiell del av ethvert kjøkken: De påvirker både brukervennligheten og utseendet. Men hvilken skal du velge til ditt kjøkken? La deg inspirere av disse utvalgte typene.

Marmor - Eksklusiv eleganse

Først ut er marmor. Det er et tidløst og elegant interiørelement i de fleste hjem, og har et unikt utseende som er populært på kjøkkenet. Den behagelige kontrasten mellom de utstrakte og unike “årene” er et vakkert tillegg til spesielt hvite kjøkken.

Men til tross for populariteten har den naturlige steinsorten begrensninger på kjøkkenet: Stenen er relativt myk og porøs som gjør den er vanskelig å håndtere, det er dyrt og får lett flekker og merker av kjøkkenutstyr.

Les også: La deg inspirere av kjøkkentrendene for 2020

Treverk - Et varmt tillegg til alle kjøkken

Neste type er treverk, som finnes i fleng. Treverket kan være gjenvunnet, behandlet eller oljet. De kommer også i en rekke sorter, som eik, furu, valnøtt, merbau og lønn.

Benkeplater i tre er også lett å hanskes med. Følelsen er varm mot hendene, de lager ikke støy, krever lite vedlikehold og små skader kan lett slipes vekk.

Treverk trenger heller ikke være dyrt, men kan også være over middels høy på prisskalaen. Sammenlignet med andre benkeplater som stein og stål gir treverk en varmere følelse på kjøkkenet.

Lyst på et kjøkken med "hygge"-følelse både i utseende og i bruk? Da kan det hende at en benkeplate i tre er det du trenger.

Betong - For den moderne innrederen

Tredje type er betong. Den er ikke bare den mest urbane av benkeplatene, men den er, i motsetning til andre benkeplater, den mest tilpasningsvennlige.

I kontrast til andre benkeplater kan fargen, fasongen og tykkelsen tilpasses helt etter dine ønsker. Det er viktig å tenke over at betong lettere kan sprekke og få skader når den er i bruk. Derfor er det lurt å bruke skjærefjøler og bordskånere for å bevare overflaten.

Dessuten passer ikke betong til alle typer kjøkkeninnredning, og hører best hjemme i moderne kjøkken.

Trenger du hjelp til å pusse opp kjøkkenet ditt?

Du er kun noen få klikk unna å komme i gang!

Trenger du hjelp til å pusse opp kjøkkenet ditt?

Du er kun noen få klikk unna å komme i gang!

Granitt - Smakfull og solid

Fjerdemann ut er granitt. Bergarten passer til mange stilformer, er robust i bruk og et elegant tillegg i mange hjem. Derfor er det ikke overraskende at av alle naturlige bergarter, er ren granitt den mest populære å bruke som benkeplate i kjøkken.

Fargen til enhver benkeplate i granitt er unik, men kan likevel tilpasses godt etter dine ønsker, også når det kommer til formen og tykkelse. Dessuten er granitt praktisk på kjøkkenet fordi det er svært slitesterkt og krever lite vedlikehold.

Men til sammen resulterer det i en høy pris. Et rimeligere alternativ er modulære granittdeler som er enklere å montere, men de kan etterlate seg skillelinjer.

Les også: Bygg ditt drømmekjøkken

Laminat - Mange muligheter til en billig penge

Videre, er kameleonen Laminat, som kan se ut som nærmest hva som helst. Materialet er laget av harpiksimpregnerte flak presset under høyt trykk og varme på en trefiberplate. De kan komme i rene farger, imitasjoner av andre materialer eller kreative mønstre i alle mulige fasonger.

Laminat ligger mellom tre og metall på brukervennlighet. Det er vedlikeholdsfritt og ikke like varmt som tre, men ikke like kaldt og hardt som stål. Riper kan repareres med varmvoks og det tåler til en viss grad varmeskader.

Prisen på laminat er som regel rimeligere enn andre benkeplater, men om du velger de mest eksklusive merkevarene kan du også betale betydelige summer.

Laminat er et godt alternativ for de som vil ha mange utformingsmuligheter til rimelig pris.

Rustfritt stål - Slående skjønnhet

Sjette type er den mest skinnende av alle benkeplatene, nemlig rustfritt stål. De siste 10 årene har rustfritt stål blitt et populært valg til kjøkkenbenken. Inspirasjonen er hentet fra restauranter og gir kjøkkenet et profesjonelt preg.

Vedlikehold er på en side enkelt siden overflaten er lett å rense, men på den andre vanskelig siden den får lett riper og lager mye lyd i møte med kjøkkenredskaper.

Utseende til rustfritt stål er like slående som den høye prislappen! Det skyldes hvor vanskelig det er å lage og få tak i. Om du velger det passer det spesielt godt med hvitt minimalistisk kabinett og ståldetaljer.

Les også: Hvilket kjøkkenbatteri passer ditt drømmekjøkken best?

Keramikk - For kokken med et miljøvennlig hjerte

Og sist men ikke minst, keramikk. For de som vil innrede kjøkkenet på miljøvennlig vis, og samtidig ha mange alternativer å velge mellom, er dette den rette typen å velge.

Materialet holder lenge siden det er noe av de mest robuste benkeplatene du får tak i. Og siden det er produsert av gjenbrukte naturmaterialer også bærekraftig. I bruk skal det derfor godt gjøres å få flekker, varmemisfarging og riper på keramikk.

En benkeplate i keramikk er ideell for engasjerte kokker og barnefamilier med mye søl på kjøkkenet. Fordi kjeramikk kommer i mange nyanser og farger, vil det passe inn i de fleste kjøkken.

Føler du deg inspirert?

Legg ut kjøkkenjobben i dag for å komme i kontakt med håndverkere som kan hjelpe deg!

Føler du deg inspirert?

Legg ut kjøkkenjobben i dag for å komme i kontakt med håndverkere som kan hjelpe deg!

Vil du få inspirasjon og tips til oppussing av din bolig?

Meld deg på Mittanbuds nyhetsbrev. Hold deg oppdatert på trender, få eksperttips og bli inspirert til ditt neste oppussingsprosjekt.