Tips og råd

Bygg ditt drømmekjøkken

Tips og inspirasjon til drømmekjøkkenet. Tiden da kjøkkenet var forbeholdt husmødre er forbi - kjøkkenet har i dag rollen som husets viktigste samlingsrom!

Rent
Rent og lyst kjøkken, moderne kjøkkeninnredning, hvitt kjøleskap og spisebord.

Tiden da kjøkkenet kun var forbeholdt husmødre er for lengst forbi. Tvert imot har kjøkkenet i dag rollen som husets viktigste samlerom. Matlaging, måltider, oppvask, lekser, latter og gråt – det er liten tvil om at mye foregår på et kjøkken. Det er derfor viktig at du gå grundig til verks i planleggingen av ditt nye kjøkken, slik at du får akkurat det drømmekjøkkenet du har ønsket deg.

Planløsning og design kommer i første rekke når vi planlegger nytt kjøkken. Om du skal tegne ditt nye kjøkken selv, eller få hjelp er ofte et økonomisk spørsmål. Dersom du ønsker å tegne selv, finnes det mange fine kjøkkenplanleggere du kan laste ned fra de ulike leverandørene.

Er du usikker på hva du skal gå for, kan du begynne med å stille deg selv noen spørsmål. Først å fremst må du bestemme deg for hvor mye penger du vil spandere på ditt nye prosjektet.

Å pusse opp kjøkkenet kan fort bli en dyr affære, og kanskje må du prioritere ny steketopp fremfor drømmen av et kjøleskap du nylig så deg ut hos en forhandler. Det er med oppussing av kjøkkenet som med alle andre oppussingsprosjekter – sett opp et budsjett, så slipper du kjedelige overraskelser i form av utgifter underveis.

Deretter kan du tenke på hva du ønsker deg. Tenk over hvordan du bruker kjøkkenet på daglig basis. Hva har du sett for deg? Hva fungerte i det gamle kjøkkenet og hva ønsker du å forandre i det nye? ønsker du å bytte ut all innredningen og bygge opp et helt nytt kjøkken fra bunn eller vil du beholde noe av den gamle innredningen?

Ta gjerne turen ut til de ulike leverandørene for inspirasjon og for å fysisk teste hvordan ulike løsninger fungerer og skuffer føles.

Hvilken stil skal du gå for?

Det ideelle kjøkkenet er både praktisk og fint, og hvilken stil som passer deg er helt avhengig av hvordan ser du for deg ditt drømmekjøkken. Er det luftig med mye gulvplass og rom for å være sammen? Eller kanskje du foretrekker det minimalistiske med rene flater og integrerte hvitevarer.

Romantisk kjøkken:

Det romantiske kjøkkenet er varmt og innbydende og sier ”Velkommen inn”. Det er tydelig inspirert av det landlige med slitte overflater, personlige detaljer, vitrineskap og farger i hvitt eller lyse pasteller. Det romantiske kjøkkenet satser på klassisk nostalgi, og har ofte mange detaljer og åpne hylleløsninger.

Lyst kjøkken med marmorplater, ovn og vaskemaskin i børstet stål, hvite skap
Et romantisk kjøkken er innbydende og får besøkende og boende til å føle seg velkommen

Moderne landlig:

Moderne landlig beskriver en mer moderne tolkning av det romantiske kjøkkenet. Som det romantiske kjøkkenet, signaliserer denne stilen hygge, kjøkkenkos, hjemmelaget mat og nybakt brød. Innredningen er rustikk, og består av dører med innfreste detaljer i kombinasjon med åpne løsninger og vitrineskap, gjerne kombinert med hvitevarer i stål. Det landlige kjøkken er ideelt som familiekjøkken hvor det er mye aktiviteter.

Moderne stil:

Tenk skandinavisk design med store rene flater, glatte fronter og åpne løsninger. I det moderne kjøkken finner man lite standardløsninger, geometriske former og uredd bruk av farger. Dersom du går for den morderne stilen bør du huske på at veldig vågale kjøkkenvalg kan virke riktig der å da, men du kan fort gå lei.

To bilder av kjøkken. Ett med fokus på benkplate og steketopp, det andre er skrått og av servant
Skandinavisk designet kjøkken er naturlig nok populært i Norge. Essensen er glatte fronter, rene flater og åpne løsninger.

Klassisk stil:

Den klassiske stilen er enkel, stilrent og tidløs med hvite eller lyse farger. Også her brukes vitrineskap og åpne løsninger, men i motsetning til den romantiske stilen er gjerne benkeplaten i et eksklusivt materiale som stein.

Kjøkkenets tre soner

Plassering er alfa omega når du planlegger ditt nye kjøkken - ting bør være funksjonelt. Et godt tips er derfor å dele kjøkkenet ditt inn i soner når du tenker planløsning.

En sone er for matlaging. Kjøkkeneksperter snakker ofte om kjøkkentrekanten eller arbeidstrekanten, en referanse til kjøkkenets tre viktigste funksjoner: matlaging, oppbevaring og oppvask. Disse bør være plassert i kort rekkevidde, slik at arbeidsmønsteret på kjøkkenet blir enkelt og effektivt. Det er praktisk å plassere kjøkkenvasken i mellom kjøleskap og komfyr, da blir både matlaging og oppvask lettere.

En annen sone kan være for annet arbeid type arbeid, for eksempel lekser.

En tredje sone kan dersom du har plass til det være forbeholdt gjester, spising og avslapning. Det viktigste er likevel at du først og fremst tenker på dine egne behov og hvordan du bruker kjøkkenet.

Farger

Hvitt har i flere år dominert fargepaletten i de norske kjøkken. Hvitt er et tidløs og trygt valg og kan få små rom til å virke større. Det finnes likevel flere farger enn hvitt som er tidløse. Vil du ha et smart kjøkken bør du velge en farge som er moderne, men som ikke vil gå av moten etter ett år.

Grønn er en populært farge og dukker stadig opp i interiøret. En matt grønn vegg eller front som et innslag i den rene skandinaviske stilen vil gi et lyst rom mer dybde. Blått er også i vinden om dagen. Blå er i likhet med grønn regnet for å være trygg og tidløs farge, da den ikke er tilknyttet noen spesiell trendepoke.

Grått er en av vårens store trendfarger. Et grått kjøkken er enkelt og stilrent, og her kan du lett tilsette andre farger. I tillegg er grått kjøkken praktisk, da flekker eller skrammer ikke vil være like fremtredende som i et helt lyst kjøkken.

Farger kan gjøre mye for humøret så ikke vær redd for å prøve deg frem med litt farge. Husk at du ikke trenger å male hele kjøkkenet. Du kan fint velge å male overskapene i en annen farge enn underskapene, det vil gi kjøkkenet ditt et mer personlig preg. Litt farge i området over kjøkkenbenken vil også gi kjøkkener ditt et friskt pust. Se hvordan du kan friske opp hjemmet på en helg her.

Bilde av moderne servant og benkplate, blå fliser i gammeldags utført stil
Farger er viktig i hverdagen, særlig på kjøkkenet hvor man tilbringer så mye tid. Det holder å male en enkelt flate.

Andre gode tips for ditt nye kjøkken

Skapdører som går i hverandre når du åpner begge samtidig, eller vifte som henger slik av du alltid stanger panna borti den er irriterende. Tenk derfor godt over hvordan du beveger deg i kjøkkenet før du bestemmer plasseringen av interiøret.

Benkplass

Veldig mange undervurderer behovet for benkeplass. Beregn derfor gjerne litt mer benkeplass enn du først hadde tenkt.

Justerbare hylleplater

Velg justerbare hylleplater. Så slipper du for lite plass i mellom hyllene. Når det kommer til benkeplater og overflater finnes det mye fint å velge i mellom. Det er stor forskjell på hvor mye vedlikehold de ulike materialene krever, så sjekk de ulike typenes fordeler og ulemper før du tar et endelig valg.

Åpen løsning? Dimm lyset!

Har du en åpen løsning mellom kjøkken og stue kan det være fint å ha muligheten til å dimme lyset. Velg en løsning der du får skikkelig arbeidslys, men får dempet lyset etterpå. Tenk miljøvennlig og legg til rette for kildesortering under benken.

Klar for å pusse opp kjøkkenet?

Finn rørlegger på Mittanbud

Klar for å pusse opp kjøkkenet?

Finn rørlegger på Mittanbud

Vil du få inspirasjon og tips til oppussing av din bolig?

Meld deg på Mittanbuds nyhetsbrev. Hold deg oppdatert på trender, få eksperttips og bli inspirert til ditt neste oppussingsprosjekt.