Tips og råd

Begrens skader på boligen

De fleste skader som oppstår på hus og hytter skyldes gjerne dårlig vedlikehold. Vi har derfor samlet noen gode tips til hvordan du kan forebygge skader på huset.

Rødt
Rødt stort hus med en stor hage og lekestue.

De fleste skader som oppstår på hus og hytter skyldes gjerne dårlig vedlikehold. Mange har heldigvis en forsikring på huset som dekker kostnader ved blant annet vannskade, men du har likevel ansvar for å begrense mulighetene for skade.

Ved å gå over hus og hytte ved jevne mellomrom vedlikeholder du boligen over lengre tid, samtidig som du forebygger skader. Det er aldri for sent å ta et ekstra overblikk, selv etter at snøen har lagt seg.

Husk å ta tak i taket

Fagfolk anbefaler alle huseiere å ta en vurdering på om taket bør skiftes ut dersom det er mellom 20 – 25 år. Det betyr ikke at du nødvendigvis må bytte tak med 20 års mellomrom, men at du jevnlig går over taket og sjekker at alt er som det skal. Godt vedlikehold av takstein kan nemlig fort være avgjørende for om taket holder lenger.

Dersom regnvann eller smeltevann trenger inn i boligen gjennom taket er ikke dette nødvendigvis dekket av vanlig villaforsikring. En enkel taksjekk kan derfor spare deg for mye unødvendige kostnader. Trenger boligen og utbedres, eller du er usikker på om det er nødvendig med reparasjoner, bør du kontakte en fagperson så tidlig som mulig.

Vinter

Vintre med mye snø kan gi store skader på hus og tak. Det er derfor viktig å sjekke huset med jevne mellomrom for å se se om takstener er løse eller sprukne og at tilslutninger mot pipe, ventilasjonsrør og lignende er tett. Har du ikke sjekket dette tidligere i år, kan det lønne seg å ta en runde rundt huset før vinteren slår til for fult.

Da bør du også se etter om det er mose eller annet møkk på taket, og at takfot, vindski, pipebeslag og plateendende er fri for rust og uten sprekker. I tillegg bør du sjekke at taksikrings-utstyret som takstiger og stigetrinn er godt festet.

Har du glemt å rense takrenner for løv og blader, bør du sjekke dette nå! Tette takrenner kan nemlig forårsake flom eller fryse i stykker under vinteren. I begge tilfeller kan tette takrenner føre til at vann renner mot husveggen i stedet for vekk i nedløpsrøret. Dette kan forebygge store fukt- og frostskader på veggen.

Dersom regnvann eller smeltevann trenger inn i boligen gjennom taket er ikke dette nødvendigvis dekket av vanlig villaforsikring. En enkel taksjekk kan derfor spare deg for mye unødvendige kostnader. Trenger boligen og utbedres, eller du er usikker på om det er nødvendig med reparasjoner, bør du kontakte en fagperson så tidlig som mulig.

For mer informasjon om vedlikehold og reparasjon av tak kan du se her.

Høst

1. Tak, takrenner og avløp

Høstværet med mye vind og nedbør, samt vintre med mye snø kan gi skader på hus og tak. Det er derfor viktig å sjekke huset med jevne mellomrom for å se om det er løse eller sprukne takstener, at tilslutninger mot pipe, ventilasjonsrør og lignende er tett. Du bør også se etter om det er mose eller annet møkk på taket, og at takfot, vindski, pipebeslag og plateendende er fri for rust og uten sprekker. I tillegg bør du sjekke at taksikringsutstyret som takstiger og stigetrinn er godt festet.

Du kan selv rense takrenner for løv og blader, for å unngå at takrennen flommer over eller fryse i stykker. I begge tilfeller kan tette takrenner føre til at vann renner mot husveggen i stedet for vekk i nedløpsrøret. Dette kan forebygge store fukt- og frostskader på veggen.

Dersom regnvann eller smeltevann trenger inn i boligen gjennom taket er ikke dette nødvendigvis dekket av vanlig villaforsikring. En enkel taksjekk kan derfor spare deg for mye unødvendige kostnader. Trenger boligen og utbedres, eller du er usikker på om det er nødvendig med reparasjoner, bør du kontakte en fagperson så tidlig som mulig. Eventuelt bør du allerede i dag planlegge den jobben som bør gjøres til våren.

Er det på tide å skifte eller fikse taket og skal leie inn fagfolk, bør du sjekke at de skal utføre jobben er kvalifiserte håndverkere. For å gi et bedre grunnlag når man skal forhøre seg om pris og for å eventuelle bestille nytt tak, bør du på forhånd ha ta et nøyaktig mål av taket.

2. Fasaden

Skader på taket eller taknedløp kan være årsaker til fukt på veggene, og kan fort bli en påkjenning på malingsfilmen, som flasser fra underlaget. Dette er gjerne synlige skader og lett å oppdage. Oppdager du blæring, flassing, avskalling eller sprekker i malingsfilmen bør du vurdere å reparere kledningen og male boligen.

Det kan likevel være flere grunner til at maling flasser, og vi anbefaler derfor at du grundig analyserer skadene før du begynner med reparasjoner. Er det fukt som er årsaken til problemene, bør den bygningstekniske skaden utbedres først.

For flere gode tips og nyttig informasjon om vedlikehold av fasaden kan du se er.

Du bør likevel gå over boligen og sjekke om det er uregelmessigheter på fasaden. Ser du at oppgraderinger bør gjøres, eller er usikker på hvordan du kan forhindre lekkasje, bør du kontakte en håndverker til å se på boligen din. Dette kan forhindre store fremtidige utgifter.

3. Utekraner, sluk og avløp

For å unngå eventuelle lekkasjer inn i huset bør du stenge utekranen om vinteren og tømme den for vann. Dette kan forhindre at frosten sprenger rørene og eventuelt forårsaker lekkasjer inn i huset. For å få ut vann kan du skru igjen den innvendig stoppekran, og åpne den utvendige kranen slik at du får tømt vannrørene helt.

Har du hageslange bør du fjerne denne fra utvendig kran da denne kan føre til vannskader i veggen. Vær obs på at også en frostsikker kran kan gi vannskader i veggen hvis hageslangen er koblet til i kuldeperioder.

Du kan også forebygge at vannlåser, rør, avløp og sluk fryser ved å tilsette frostveske og avløpsåpnere som er laget for dette formålet. Spesielt er dette viktig for hytteeiere

Vær tidlig ute med å finne håndverker!

Ser du at oppgraderinger bør gjøres, eller er usikker på hvordan du kan forhindre lekkasje, bør du kontakte en håndverker til å se på boligen din. Dette kan forhindre store fremtidige utgifter. Og selv om mange forsikringer dekker vannlekkasjer, er det ikke nødvendigvis alle som dekker vannlekkasje fra tak.

Er det på tide å skifte eller fikse taket og skal leie inn fagfolk, bør du sjekke at de skal utføre jobben er kvalifiserte håndverkere. Ser du allerede nå at du vil trenge håndverker til våren, ta kontakt i dag! Mange håndverkere kan ha lange ventetider, så vær tidlig ute med å avtale befaring og avtale tid for når jobben skal bli gjort. Da sikrer du at riktig ekspertise og utstyr er tilgjengelig.

På Mittanbud.no kan du enkelt registrere anbudet ditt med en beskrivelse av hva du trenger hjelp til. Etter kort tid vil du motta tilbud fra potensielle håndverkere, og du sparer mye tid i forhold til å måtte lete deg frem til ulike priser og leverandører på egenhånd. Du kan også lese vurderinger fra tidligere kunder, som kan være nyttig når du skal velge mellom ulike håndverkere.

Det kan også være at du trenger en blikkenslager, som kan hjelpe deg med både tekking av tak og fasader.

Vil du få inspirasjon og tips til oppussing av din bolig?

Meld deg på Mittanbuds nyhetsbrev. Hold deg oppdatert på trender, få eksperttips og bli inspirert til ditt neste oppussingsprosjekt.