Gjør en liten innsats nå – så vil hagen takke deg til våren

Slik gjør du hagen vinterklar

Vinteren er rett rundt hjørnet de fleste steder i landet, og det er på høy tid å gi hagen litt ekstra omsorg så den kommer seg trygt og godt gjennom frost og kulde. Her får du tips og råd til hva du bør gjøre.

Av Kathrine Gram


Sist oppdatert: 12. nov. 2021 11:31

Gjør en liten innsats nå – så takker hagen din deg til våren

Med få grep på en hyggelig søndag kan du med god samvittighet la hagen hvile frem til varmen og lyset vekker den til live igjen om noen måneder. Og glem ikke å nyte hagen også når snøen kommer, den er også vakker når frost, rim, is og snø forvandler planter og trær til naturens fineste kunstverk!

Bjørnhild Fjeld, hageentusiast

Dette bør du gjøre nå

Plant blomsterløk i hagen eller i krukker

Start planleggingen av våren nå! Det er hyggelig arbeid å sette løken i jorden og se for deg hvilken blomsterprakt som vil dukke opp om noen måneder. Slå deg løs med tulipaner i mange farger, snøklokker, perleblomster, krokus og påskeliljer.

Tulipaner er finest “i flokk”, så sett dem gjerne hulter til bulter, og litt tettere sammen i bedene enn det som står på pakken.

– Er det allerede frost i bakken hos deg? Da kan du sette løk i krukker, tipser Bjørnhild Fjeld, som er redaktør i det nye, norske hagebladet Hageguiden og nettstedet Spirea.no.

– Har du en stor, frostsikker krukke, legg løk tett i tett og dekk med jord. Sett krukken til vinterlagring under tak, for eksempel i garasjen eller inntil en vegg, og litt opp fra bakken. Når vårsola kommer setter du krukken frem i lyset og kan glede deg til vakker blomstring, sier Bjørnhild.

Er det allerede frost i bakken hos deg? Da kan du sette løk i krukker
Bjørnhild Fjeld ,
Redaktør i Hageguiden og Spirea.no

Klipp gresset helt til frosten kommer

Fortsett å klippe gresset til frosten kommer, men ikke klipp det kortere enn 4-5 cm. Da motstår plenen mose bedre. Klipper du det kortere, kan du dessuten få problemer med gjenvekst på våren.

Kvinne som kaster løv i et blomsterbed på høsten.
Bjørnhild Fjeld rydder i løvet på høsten. Foto: Tore Fjeld

Rake løv – eller ikke?

På tide å ta frem raken, kanskje? Ja, men ikke fjern løvet helt. Rak heller en del av det sammen i en haug, til stor glede for fuglene som finner insekter der. Løvet er nemlig et lunt gjemmested for biller, edderkopper og andre godbiter.

Kjør gjerne over resten av løvet med plenklipperen så du får fine biter som blir til gratis plengjødsel, ved at det blir mer tilgjengelig for meitemarkene som forbedrer jorda. Løvet er også godt egnet som isolasjon i bed og rundt busker og trær.

– Du kan også ta vare på et par sekker med løv som du kan bruke som strø i varmkompostbingen, eller dekk de tomme bedene i kjøkkenhagen med løv. Da unngår du ugress fra frø som kommer flyvende, råder Bjørnhild Fjeld.

Det er ingen grunn til å kjøre bort løvet. Husk at løv er verdifullt organisk materiale som hagen din trenger!
Bjørnhild Fjeld ,
Hageguiden og Spirea.no

Trenger du hjelp til hagearbeidet?

Mittanbud hjelper deg med å finne fagfolk til ditt prosjekt

Trenger du hjelp til hagearbeidet?

Mittanbud hjelper deg med å finne fagfolk til ditt prosjekt

Beskjær trærne til riktig tidspunkt

De fleste busker og trær bør beskjæres jevnlig for å fornye veksten, og for å fjerne døde og skadede grener. Merk deg at denne oversikten hovedsakelig gjelder for deg som bor i Sør-Norge, så sjekk på et hagesenter der du bor om hva som gjelder i din egen hage.

  • Vintergrønne busker og trær kan beskjæres til alle årstider. Dekk gjerne til med strie for å beskytte dem mot både kulden og den første, sterke vårsolen.
  • Blomstrende busker kan beskjæres hele året bortsett fra om sommeren.
  • Formklippet hekk bør beskjæres både på forsommeren og på høsten.
  • Frukttrær bør beskjæres litt hvert år, men vær forsiktig. Større inngrep kan utsette treet for sykdommer og skadedyr.
  • Stenfrukt som kirsebær- og plommetrær beskjæres fra oktober til februar, mens kjernefrukt som eple- og pæretrær kan beskjæres hele året.

Fjern nedfallsfrukt før snøen kommer

Har du frukttrær i hagen, er det viktig at du fjerner nedfallsfrukten. Gjør du ikke det, får du nemlig ubudne og uønskede gjester i hagen din. Råtten nedfallsfrukt er snadder for snegler, veps, mus og rotter. Frukten på bakken kan også tiltrekke seg dyr som grevling, rev og rådyr, som faktisk kan bli beruset av den gjærede frukten.

Har du mer frukt enn du får brukt selv, så gi det bort eller levere dem inn til Epleslang eller andre fruktpress-bedrifter. Råtten frukt kan du legge i en tett kompostbinge eller levere som matavfall til kommunen.

Tøm potter og krukker i tide

Har du sommerblomster i potter og krukker, så tøm dem for blomster før jorden fryser. Jorden kan du ta vare på til våren og bruke igjen, men husk å lagre pottene et frostfritt sted dersom de ikke er frostsikre, så de ikke sprekker.

Mange stauder, urter og hardføre busker kan overvintre i frostsikre krukker utendørs. Husk å ha fiberduk i bunnen og deretter et raust lag med lecakuler før jord legges i, slik at dreneringen blir god. Er potten tett i bunnen og full av frossen jord vil selv frostsikre potter sprekke. Husk også å heve dem opp på klosser eller lignende så de ikke fryser fast i bakken.

– Sett helst krukkene inntil en vegg slik at det blir lunere, for det er ofte vinden som tar knekken på plantene, ikke temperaturen, sier Bjørnhild Fjeld. – Og bruk gjerne snø som dekke, det isolerer godt.

Beskytt hagemøblene for vær og vind

Hagemøbler, grill og lignende har det best innendørs om vinteren. Hvis du ikke har plass i en bod eller i garasjen, så dekk dem godt til med presenninger etter å ha vasket over dem. Trampoliner, hammocker og lignende hagemøbler bør demonteres for å være i like god stand etter en lang vinter.

Luk ugress en siste gang før vinteren

Sent på høsten er jorden fuktig, og det er lettere å få opp ugress røttene. Luker du det vekk nå, så sparer du deg for mye jobb til våren!

Kjøttmeis på en fuglemater på en lys vinterdag.
Kjøttmeisen koser seg på vinteren med fuglemat.

Ikke glem fuglene i de kalde månedene!

Vinteren er en tøff tid for fuglene som overvintrer her i landet. Men fuglelivet blir litt enklere om vi gir dem mat. De trenger fett for å klare kulden, spesielt om nettene når de er i ro. Derfor er de mest aktive på fuglebrettet om morgenen, travelt opptatt med å fylle opp fettreservene igjen.

Den beste plasseringen for et fuglebrett eller en fuglemater er såpass nært at du kan ha glede av å studere dem fra vinduene dine, men langt nok fra huset til at de ikke blir forstyrret. De trenger også busker og trær i nærheten som de kan gjemme seg i. Husk at et fuglebrett bør være så høyt at katter ikke når opp til fuglene!

Gir du dem solsikkefrø, blir det mye gris fra skallene, og derfor er det ikke ideelt å mate fuglene med disse frøene på en terrasse, balkong eller lignende. Legg heller meiseboller i en beholder, men ta av plasten på bollene – så unngår du å skade småfuglene!

Ønsker du deg mer liv og farger i hagen om vinteren?

Tenk litt på vinteren når du planter nytt i hagen din. Planter som har bær de ikke mister når frosten kommer, er vakkert. De bærene som er spiselige er også god mat for fuglene gjennom vinteren.

Vintergrønne busker og trær gir farge og lunhet til hagen hele året. Tenk så fint det kan bli hvis du i tillegg henger opp lyslenker! For en vinterfin hage anbefaler vi å satse på lettstelte og hardføre varianter som einer, furu, gran, tuja og barlind.

Lilla vinterlyng med frost på en balkong.
Lilla vinterlyng trives godt utendørs, selv om det er kuldegrader.

Har du ikke hage, men balkong eller terrasse?

Gjør uteplassen din om til en vakker vinter-oase! Ved hjelp av eviggrønt, frostsikre potter med vintertøffe blomster, lykter og lyslenker kan du nyte utsikten innenfra. Mose, lav og grener er også fin pynt. Lerketrær har vakre grener som holder på konglene sine og er dekorative, samtidig som de holder seg pene år etter år.

Trenger du litt frisk luft kan du jo kle deg godt, legge saueskinn i stolen, ta med noe varmt å drikke – og kose deg i vinter-oasen din!

Trenger du hjelp med uteplassen din?

Finn dyktige fagpersoner!

Trenger du hjelp med uteplassen din?

Finn dyktige fagpersoner!

Vil du ha flere nyttige tips og råd?

Meld deg på vårt nyhetsbrev!