Tips og råd

Hva har du lov til å fikse selv av det elektriske?

Selv om du er av typen som liker å fikse ting selv, er det klare regler for hva du som ufaglært kan gjøre og hva du må overlate til fagfolk.

Å pusse opp kan være kostbart, og mange ønsker derfor å gjøre en del av jobben selv. Har du derimot bestemt deg for å pusse opp noe som påvirker det elektriske anlegget må du raskt ringe etter en elektriker.

Selv om du er av typen som liker å fikse ting selv, er det klare regler for hva du som ufaglært kan gjøre og hva du må overlate til fagfolk. Som en tommelfinger regel har du lov til å gjøre mindre elektriske arbeider i hjemmet, men du kan ikke utføre arbeid eller vedlikehold på den faste installasjonen.

Du har lov til å montere brytere, og skifte og montere støpsler på lamper eller andre apparater opp til 25 ampere. Skal du f.eks male en vegg, har du lov til å fjerne deksler på stikkontakter eller brytere, slik at du kommer lettere til. Ønsker du å bytte de ut i noe nyere og mer moderne, kan du også gjøre dette selv.

Mange tror at fordi hvem som helst har lov til å kjøpe varmekabler i butikken, har du lov til å installere disse selv. Det er ikke tilfelle. Ikke-faglærte har verken lov til å legge, montere eller koble til varmekabler, det er kun installasjonsvirksomheter som har lov til dette.

Det kan bli en kostbar affære å bruke ufaglærte

Det finnes nok av skrekkeksempler på elektrisk arbeid utført av ufaglærte. Å gjøre jobben selv kan virke enkelt og billig og derfor være fristende for mange, men det kan fort bli en kostbar og ikke minst farlig affære. Om lag halvparten av alle boligbranner i Norge er relatert til bruk av elektrisk strøm.

For det er stor forskjell på hobbyløsninger når det gjelder å maling og elektrisk arbeid. Velger du å male veggene selv, risikerer du skjolder i malingen. Gjør du noe feil på det elektriske anlegget derimot, risikerer du støtskader eller stor fare for brann. Skulle uhellet være ute, og forsikringsselskapet kan bevise at arbeidet er utført av ufaglærte, vil du heller ikke få skadene dekket.

Bli bedre kjent med KW Elektro og hvordan de har klart å bygge opp suksess-bedrift med over 500 evalueringer på Mittanbud.no.

Husk at selv om du ikke har lov til å utføre elektrisk vedlikeholdsarbeid, er det ditt ansvar å passe på at det elektriske anlegget i hjemmet til en vær tid er i forskriftsmessig stand. Trenger du en elektriker?

Under finner du Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskaps (DSB) liste over hva slags elektrisk arbeid du har lov til å gjøre selv:

  • Skifte deksel på brytere, stikkontakter og koblingsbokser.
  • Montere og skifte varmeovner hvis de har bevegelig ledning og støpsel.
  • Koble til eller skifte topolede støpsler til og med 25 A, med og uten jording.
  • Koble til eller skifte topolede sjøtekontakter og apparatkontakter til og med 16 A, med og uten jording.
  • Koble til og reparere bordlamper, lampetter og lignende med bevegelige ledninger, herunder også ledningsbrytere.
  • Koble til eller skifte ut lamper som henger i takkrok eller lignende, som er koblet til med kroneklemme eller plugg/stikkontakt. Lampene må ikke være en del av den faste installasjonen.

For mer informasjon om el-sikkerhet se sikkerhverdag.no