"Fikse det sjæl", eller bruke elektriker?

Hva har du lov til å fikse selv av det elektriske?

Selv om du er av typen som liker å fikse ting selv, er det klare regler for hva du som ufaglært kan gjøre og hva du må overlate til fagfolk. Disse reglene er til for å forhindre potensiell skade på deg og hjemmet ditt.


Sist oppdatert: 20. nov. 2020 14:43

Å pusse opp kan være kostbart, og mange lar seg derfor friste til å gjøre enkelte ting av jobben selv. Har du derimot bestemt deg for å pusse opp noe som påvirker det elektriske anlegget vil du fort oppdage at du raskt må ringe etter en elektriker.

Selv om du er av typen som liker å fikse ting selv, er det klare regler for hva du som ufaglært kan gjøre og hva du må overlate til fagfolk. Som en tommelfingerregel har du lov til å gjøre mindre elektriske arbeider i hjemmet, men du kan ikke utføre arbeid eller vedlikehold på den faste installasjonen.

Les også: Elektrikeren tipser: Oppussing om sommeren og gode investeringer i hjemmet.

Her er det du gjøre selv av elektrisk arbeid:

  • Skifte deksel på brytere, koblingsbokser og stikkontakter
  • Montere og skifte varmeovner, dersom ledningen og støpselet er løst/bevegelig
  • Skifte eller koble til topolede støpsler med en ampere på til og med 25 A, både med og uten jording.
  • Skifte eller koble til topolede skjøtekontakter og apparatkontakter opp til 16 A, både med og uten jording
  • Koble til og reparere bordlamper, lampetter og lignende som har bevegelige ledninger. Dette gjelder også ledningsbrytere.
  • Koble til eller skifte ut lamper som henger i en takkrok, eller lignende, og som er koblet til med en kroneklemme eller plugg og stikkontakt. Lampene må riktingok ikke være en del av den faste installasjoner.

Alt utover denne listen må du få hjelp til av en elektriker.
(kilde: sikkerhverdag.no/DSB)

Med andre ord: Du har altså lov til å montere brytere, og skifte og montere støpsler på lamper eller andre apparater opp til 25 ampere. Skal du for eksempel male en vegg, har du lov til å fjerne deksler på stikkontakter eller brytere, slik at du kommer lettere til. Ønsker du å bytte stikkontaktene ut i nyere og mer moderne utgaver, kan du også gjøre dette selv.

Mange tror at fordi hvem som helst har lov til å kjøpe varmekabler i butikken, har du lov til å installere disse selv. Det er ikke tilfelle. Ikke-faglærte har verken lov til å legge, montere eller koble til varmekabler: Det er kun installasjonsvirksomheter som har lov til dette.

Les også: Nytt elektrisk anlegg? Dette kan du gjøre samtidig!

Les også: Nytt elektrisk anlegg? Dette kan du gjøre samtidig!

Elektriker som måler strømførsel i et sikringsskap.
I de fleste tilfeller må du få hjelp av en elektriker. Gjør du det selv, kan det både være brannfarlig, og du kan risikere å ikke få igjen på forsikringen.

Det kan bli en kostbar affære å bruke ufaglærte

Det finnes nok av skrekkeksempler på elektrisk arbeid utført av ufaglærte. Å gjøre jobben selv kan virke enkelt og billig og derfor være fristende for mange, men det kan fort bli en kostbar -og ikke minst farlig - affære. Om lag halvparten av alle boligbranner i Norge er relatert til bruk av elektrisk strøm.

Det er stor forskjell på hobbyløsninger når det gjelder for eksempel maling sammenlignet elektrisk arbeid. Velger du å male veggene selv, risikerer du skjolder i malingen og ujevnheter. Gjør du noe feil på det elektriske anlegget derimot, risikerer du støtskader eller stor fare for brann. Skulle uhellet være ute, og forsikringsselskapet kan bevise at arbeidet er utført av ufaglærte, vil du heller ikke få skadene dekket. Dette er enkelt å unngå ved å bruke en elektriker.

Les også: Bli bedre kjent med KW Elektro

Husk at selv om du ikke har lov til å utføre elektrisk vedlikeholdsarbeid, er det ditt ansvar å passe på at det elektriske anlegget i hjemmet til en vær tid er i forskriftsmessig stand. Trenger du en elektriker?

Ønsker du mer informasjon om el-sikkerhet i hjemmet, kan du finne mye god informasjon på sikkerhverdag.no!

Det kan lønne seg å forsikre prosjektene du har i hjemmet ditt. Som eneste i Norge tilbyr Mittanbud i samarbeid med Tryg Forsikring en egen oppussingsforsikring!

Les mer om oppussingsforsikring her!

Varmekabler, nytt el-anlegg eller feil på strømmen hjemme?

Kom i kontakt med en elektriker!

Varmekabler, nytt el-anlegg eller feil på strømmen hjemme?

Kom i kontakt med en elektriker!