Stygg og sliten trapp? Slik blir den så god som ny

Har du en trapp som sårt trenger fornyelse? Er trappen i utgangspunktet solid, er det mye som kan gjøres for å friske den opp. Her får du tips til hvordan maling og teppelegging – eller teppefjerning – kan få trappen til å fremstå som ny.

Av Kathrine Gram


Sist oppdatert: 04. nov. 2021 12:12

Gi trappen din den oppmerksomheten den fortjener

Våte føtter, sølete sko, sand mellom tærne, høye hæler og hundeklør: Trappen må tåle store påkjenninger gjennom alle årstider. Ikke rart den kan bli sliten og slitt!

Trappen er ofte sentralt plassert i huset. Den brukes mye og synes godt, og da er det greit å vite at en relativt beskjeden innsats kan gi den en formidabel «makeover». Og det til en rimelig penge.

Male trappen

Å male trappen er takknemlig arbeid, fordi du fort får et fint resultat som gjør trappen helt «ny». Men et strøkent resultat krever en stor grad av nøyaktighet og et stødig håndlag, så det lønner seg sjeldent å gå løs på denne jobben selv.

Tips!

Om trappen er i daglig bruk, mal annethvert trinn først. Da kan trappen brukes under prosessen, mens de andre trinnene tørker.

Har trappen et stygt sår eller hakk? Fukt tørkepapir og la det ligge i hakket et døgns tid. Da vil treverket reise seg igjen, og du kan pusse over og male det.

Legge teppe i trapp

Velger du å ha teppe i trappen gir det en lun følelse, og det hindrer deg også i å skli når du går på det. I tillegg er det lyddempende. Det finnes et uendelig antall varianter å velge blant når det gjelder stoff, mønster og farger, så du kan hygge deg med å finne det teppet som er perfekt nettopp i din bolig.

Det finnes tre hovedmåter å teppelegge trappen på: Halvmånetrinn, løper og heldekkende teppe.

Halvmånetrinn

Dette er den enkleste måten å teppelegge trappen på, som du enkelt kan legge selv. Halvmånetrinn er løse teppedeler eller halvmåner som klistres direkte på trappetrinnet. Velg mellom sisal, ull, gummi eller syntetisk materiale.

Trapp i treverk med grå halvmånetrinn.
Halvmånetrinn er en enkel og pen løsning for trappen din.

Løper

En løper festes med stenger for å holde teppet på plass, og du ser den opprinnelige trappen på begge sider av teppet. Dette er en dekorativ og fin løsning, men som helst skal gjøres av fagfolk. De legger teppet på filt og sikrer at stengene er godt festet, slik at ikke løperen blir en farlig «sklie».

Løper er en god løsning for deg som ønsker en kombinasjon av trapp og teppe.

Heldekkende teppe

Her dekkes hele trappen med teppe som festes med stifter eller lim. Dette er praktisk fordi det ikke fester seg støv mellom teppe og trapp, da hele trappen dekkes. Heldekkende teppe kan legges i både rette trapper og svingtrapper.

Hvitmalt og solfylt gang, trapp med heldekkende teppe.
Få en lun og lyddempende trapp med heldekkende teppe.

Har trappen et teppe du rett og slett vil fjerne?

Dette gjøres ved hjelp av tapetkniv eller stiv håndsparkel for å skyve under mens teppet trekkes vekk. Er teppet godt limt fast kan jobben være utfordrende, da det kreves tid og krefter for å skrape det løs og fjerne limrester. Slipemaskin bør brukes tilslutt for å få det jevnt og fint. Er du heldig får har du nå en trapp med flotte trinn i treverk, som så kan grunnes og males. Simsalabim – en helt ny trapp!

Utnytt plassen under trappen

Har du en trapp i huset, har du ofte også ekstra areal som du kan benytte deg av. Her setter kun fantasien grenser, men her er noen forslag:

Lekerom til barna

Barna vil elske å ha sin egen hemmelige hule full av puter og leker. Og om du også monterer skyvedører, så kan hulen være så rotete den vil – du bare lukker dørene, og det ser fint og ryddig ut.

Arbeidsplass

Rommet under trappen kan fint benyttes til hjemmekontor. Alt du trenger der er et bord, en kontorstol og en lampe. Da slipper du å sitte kanskje ukomfortabelt i stuen eller på kjøkkenet når du skal jobbe.

Oppbevaring

Trapper befinner seg ofte i inngangspartiet. Da er oppbevaring en fin, praktisk og plassbesparende løsning for plassen under trappen. Her kan sko, jakker, luer og skjerf fint oppbevares, spesielt ryddig blir det hvis du også monterer skyvedører eller skapdører.

Bokhyller

Får du snekret spesialtilpassede hyller, er det både praktisk og vakkert å samle bøkene dine under trappen. Om du er redd de vil samle støv, så kan du få montert skyvedører.

Lekerom og hjemmekontor under trappen.
Slik kan du enkelt utnytte plassen under trappen. Med skapdører kan du også enkelt skjule hjemmekontor og lekerom!

Visste du at...

Hvert år dør 50 personer som følge av fall i trapp. Ikke alle er klar over reglene for en trygg og sikker trapp: Den skal ha sikker avgrensning og rekkverk, helst på begge sider, slik at du har noe stødig å ta fatt i om du mister balansen. En trapp uten gelender er en ulovlig trapp! (SINTEF)

Vil du være sikret et trygt og profesjonelt oppussingsresultat av trappen din?

Finn riktig håndverker for jobben.

Vil du være sikret et trygt og profesjonelt oppussingsresultat av trappen din?

Finn riktig håndverker for jobben.

Bli inspirert!

Vil du ha flere nyttige tips og råd?

Meld deg på vårt nyhetsbrev!