Slik gjør du bilen klar for sommeren

Den norske vinteren kan være tøff og sette sine spor på bilen din. Med enkle grep kan du ta godt vare på den og gi den lengre levetid, samtidig som du sparer deg selv for potensielt store kostnader. Her er rallycross-legende og bilekspert Martin Schanche sine vedlikeholdstips for å gjøre bilen klar for en ny sesong!


Sist oppdatert: 24. feb. 2022 09:37

1. Hold motoren ved like ved å skifte olje

Oljeskift er det viktigste du kan gjøre for å holde motoren ved like, og for biler som går på bensin og diesel er olje selve medisinen for å gi bilen din et godt liv.

Oljeskift på bilen bør gjøres på et verksted, gjerne i forbindelse med service. Det er anbefalt å skifte olje på bilen en gang i året, men du gjør ikke noe galt dersom du skifter oftere.

Du bør sjekke oljenivået og etterfylle olje jevnlig hele året. Dette gjør du egenhånd ved å åpne panseret når bilen er varm, trekke ut peilepinnen på motoroljen og lese av oljenivået slik det står beskrevet i instruksjonsboka på bilen. Deretter fyller du på mer olje dersom det trengs.

2. Vask bilen grundig for å få bort veisalt

At en ren bil varer lengre er ingen hemmelighet. En god rutine for alle bileiere bør derfor være å vaske bilen ofte, gjennom hele året.

Når våren og sommeren kommer er det viktig å gi bilen en ordentlig overhaling, og sørge for å få fjernet alt av vinterens grums som har festet seg.

På norske vinterveier brukes det ulike typer veisalt. Felles for alle disse er at de kan gjøre stor skade på lakk og karosseri, i form av rustdannelse.

Dette bør derfor fjernes for å unngå unødvendig skade, og du bør med andre ord ikke slurve med bilvasken.

3. Gi bilen en understellsbehandling

Som nevnt saltes det i store mengder på norske vinterveier, noe som setter sine spor i bilen din. Understellet på bilen er spesielt utsatt.

Nyproduserte biler er sjelden understellsbehandlet for å tåle norske forhold, og salt gjør bilen ekstra utsatt for rust.

Konsekvensen vil på sikt bli store og kjedelige kostnader for deg som bileier. Du bør derfor legge inn en ekstra innsats her etter vinteren.

Ta kontakt med et verksted for å få utført en såkalt understellsbehandling på bilen din.

Kostnadene på dette ligger på rundt 3000 kroner for en vanlig personbil.

Dersom du behøver en komplett understellsbehandling, med avansert rustfjerning, ligger prisen på omtrent 7000 kroner. Det lønner seg altså å ta vare på bilen før du får rust!

Vil du ha flere jobber til ditt bilverksted?

Registrer bedriften din hos Mittanbud!

Vil du ha flere jobber til ditt bilverksted?

Registrer bedriften din hos Mittanbud!

Nærbilde av nedre del av bil som blir vasket av arm med klut og såpe.
Sørg for å vaske felger og hjul godt for å få bort vinterens salt og grums.

4. Test bremsene på bilen

Mange norske bileiere opplever problemer med rustne bremseskiver. Dette er fordi salt og støv samler seg og blir liggende gjennom vinteren, i tillegg til at vi rett og slett bremser for lite og dermed ikke får brukt bremsene slik de skal.

Bremseklosser og bremseskiver trenger nemlig bevegelse for ikke å ruste fast. Gjør det derfor til en rutine å teste bremsene ved å bråbremse med jevne mellomrom, aller helst en gang i uken.

For å bevare lakken kan du polere og vokse bilen din etter rengjøring. Polering fjerner blant annet riper og oksidering, og gir lakken en fin glans.

5. Rydd og vask bilen innvendig

Selv om bilens utvendige flater er mest utsatt for vinterens salt og skitt, er det også fint å holde bilen ved like innvendig.

Ta frem støvsugeren og gi bilen en ordentlig omgang innvendig, vask alle overflater og kast søppel og rusk som har blitt liggende.

Ikke bare gir du bilen din en skinnende finish, du blir også i godt humør selv av å ha det ryddig og rent rundt deg mens du bruker bilen.

Interiøret i bilen holder seg også bedre hvis det blir vedlikeholdt og rengjort riktig og jevnlig. Det er derfor ingenting å tape på gjøre det rent og pent inni bilen!

Du kan også gjøre inneklimaet i bilen bedre ved å gjennomføre klimaservice eller AC-service hos et verksted. Det forbedrer luftkvaliteten i bilen, og er spesielt viktig når det blir varmere i været og pollensesongen starter.

Person som rengjør bil innvendig med klut og vaskespray i hånden.
Rydd og vask bilen skikkelig innvendig. Det bevarer interiøret og gir en god følelse når du skal bruke bilen.

Registrer jobben hos Mittanbud

Trenger bilen din service før den nye sesongen starter?

Legg ut jobben hos Mittanbud, og få tilbud fra dyktige bilverksteder der du bor.

Trenger du hjelp med å få bilen klar for ny sesong?

Registrer jobben hos Mittanbud!

Trenger du hjelp med å få bilen klar for ny sesong?

Registrer jobben hos Mittanbud!