Slik gjør du bilen klar for sommeren!

Den norske vinteren kan være tøff og sette sine spor, også på bilen din. Med enkle grep kan du ta godt vare på den og gi den et lengre liv, samtidig som du sparer deg selv for potensielt store kostnader. Her er fem vedlikeholdstips for å gjøre bilen klar for en ny sesong.


Sist oppdatert: 27. mai 2021 15:40

1. Skift olje!

Oljeskift er det viktigste du kan gjøre for å holde motoren ved like, og for biler som går på bensin og diesel er olje selve medisinen for å gi bilen din et godt liv. Å skifte olje på bilen din bør gjøres på et verksted, gjerne i forbindelse med service. Oljeskift anbefales å gjøre en gang i året, men du gjør ikke noe galt dersom du skifter oftere enn dette.

Å sjekke oljenivået og etterfylle olje bør gjøres jevnt over hele året. Dette gjør du selv ved å åpne panseret når bilen er varm, trekke ut peilepinnen på motoroljen og lese av oljenivået slik det står beskrevet i instruksjonsboka på bilen, og deretter fylle på dersom det skulle trenges.

2. Vask grundig for å få bort veisalt

At en ren bil varer lenger er ingen hemmelighet. En god rutine for alle bileiere bør derfor være å vaske bilen ofte, gjennom hele året. Når vår og sommer er her er det viktig å gi bilen din en ordentlig overhaling og sørge for å få fjernet alt av vinterens grums som har fått festet seg. På norske vinterveier brukes det ulike typer veisalt, felles for alle disse er at de kan gjøre stor skade på lakk og karosseri, i form av rustdannelse. Dette bør derfor fjernes for å unngå unødvendig skade, og du bør, med andre ord, ikke slurve med bilvasken.

Start med å åpne panseret på bilen og vask over med en fuktig fille eller klut. Nyere biler er fulle av elektroniske komponenter som tåler vann dårlig. Derfor er det viktig å ikke spyle her, men kun vaske over for hånd.

Utvendig kan du gå over bilen med en ordentlig runde såpe og vann. Enten du velger maskinvask eller aller best; en god runde håndvask. Bruk en høytrykkspyler og start med å spyle bilen utvendig, slik at du får bort alt av løs skitt og møkk. Husk også å spyle felger og opp under hjulbuen, da det også her samler seg mye i løpet av vinteren.

Sørg for å vaske felger og hjul godt for å få bort vinterens salt og grums

Når dette er gjort anbefales det å sette inn bilen med et såkalt avfettingsmiddel eller spray. Et slik avfettingsprodukt fås kjøpt hos de fleste bilbutikker eller bensinstasjoner og fjerner effektivt asfalt, salt og fett fra bilens karosseri. La produktet virke i 4-5 minutter, før du setter bilen inn med såpe. La kombinasjonen av såpe og avfetting virke i ytterligere 4-5 minutter, før du spyler av med høytrykkspyler. Spyl da nedenfra og opp.

For å få bort vinterens salt og skitt fra litt mer kronglete steder, samt å gi bilen en enda grundigere rengjøring, fyller du en bøtte med såpe og vann og går over med en enkel svamp eller en myk børste. Ha gjerne en rist i bunnen av bøtten, som du kan gni svampen eller børsten mot, slik at du får vekk rester av skitt som fester seg underveis. Husk også å gi felgene litt ekstra omtanke og kjærlighet, og gå grundig over disse med svamp og såpevann. Etter en god runde håndvask, spyler du så bilen helt ren med kun vann.

For å bevare lakken kan du polere og vokse bilen din etter rengjøring. Polering fjerner blant annet riper og oksidering, og gir lakken en ny, fin glans.

3. Gi bilen en understellsbehandling

Som nevnt saltes det i store mengder på norske vinterveier, noe som setter sine spor i bilen din, og spesielt utsatt er bilens understell. Nye biler som produseres er sjelden understellsbehandlet for å tåle norske forhold, og salt gjør bilen ekstra utsatt for rust. Konsekvensen vil på sikt bli store og kjedelige kostnader for deg som bileier. Du bør derfor legge inn en ekstra innsats her etter vinteren. Ta kontakt med et verksted for å få utført en såkalt understellsbehandling på bilen din. Kostnadene på dette ligger på rundt 3000 kroner for en vanlig personbil. Dersom du behøver en komplett understellsbehandling, med avansert rustfjerning ligger prisen på ca. 7000 kroner. Det lønner seg altså å ta vare på bilen før du får rust.

Trenger du hjelp med å få bilen klar for ny sesong?

Registrer din jobb hos Mittanbud!

Trenger du hjelp med å få bilen klar for ny sesong?

Registrer din jobb hos Mittanbud!

4. Test bremsene

For mange norske bileiere er rustne bremseskiver et vanlig problem. Dette fordi salt og støv samler seg og blir liggende gjennom vinteren, samt at vi rett og slett bremser for lite og dermed ikke får brukt bremsene slik de skal. Bremseklosser og bremseskiver trenger nemlig bevegelse for ikke å ruste fast. Gjør det derfor til en rutine å teste bremsene ved å bråbremse med jevne mellomrom, aller helst en gang i uken.

5. Rydd og vask innvendig

Selv om bilens utvendige flater er mest utsatt for vinterens salt og skitt, er det også fint å holde bilen ved like også innvendig. Ta frem støvsugeren og gi bilen en ordentlig omgang innvendig, vask flater og kast søppel og rusk og rask. Ikke bare gir du bilen din en skinnende finish, du blir også i godt humør selv.

Rydd og vask bilen innvendig. Det bevarer interiøret og gir en god følelse