Slik lykkes du med å henge opp bilder og kunst i hjemmet ditt

Å henge opp bilder er en kunst i seg selv, og kan ofte føre til mye hodebry. Hvor høyt skal egentlig et bilde henge, hvordan skal du henge flere bilder sammen og kan du unngå store hull i veggen? Vi har samlet noen praktiske tips og råd som kan gi deg større sannsynlighet for å lykkes, slik at du slipper å irritere deg over resultatet i etterkant.

Av Emmeline Hammer Knudsen


Sist oppdatert: 19. nov. 2021 15:50

Flere av oss har nok opplevd å spontant henge opp bilder på veggen, for så å tenke at vi egentlig ville hatt det lengre ned, opp, eller på den andre siden. Dette kan unngås med noen enkle råd.

Hvilket underlag skal du henge opp på?

Det første du må finne ut av er hva slags type materiale veggen er laget av, og hva du trenger av utstyr.

I Norge har vi som regel enten tre-, gips- eller betongvegger i hjemmene våre. Men det er et par ting du bør være obs på når det kommer til å håndtere de forskjellige underlagene.

Trevegger

Med trevegger hjemme slipper du “billigst unna”, da det som regel holder å henge opp bildet med en spiker eller skrue i passende størrelse rett i veggen. Vær likevel klar over at dersom bildet er for tungt kan det bøye spikeren nedover og utvide hullet i veggen, slik at det risikerer å falle ned. Den beste måten å unngå dette på er ved å kjøpe såkalte x-kroker som fordeler vekten jevnere enn en enkel spiker.

Gipsvegger

Til gipsvegger må du ha spesielle oppheng egnet for gips, siden gips gir mindre hold for det du skal henge bildet på enn treverk. Dersom bildet du skal henge opp er relativt lett kan det holde med en gips- eller x-krok som kan monteres raskt og enkelt med en hammer direkte i veggen. En gipskrok skal tåle opp til 20 kg vekt og lager mindre hull i veggen enn du gjør med en gipsplugg. Vi anbefaler at du sjekker vekten med forhandler før du kjøper.

Ved tyngre og større bilder kan du alternativt bruke gips- eller universalplugger, et gipsanker med skruer eller plateekspander. Men da innebærer det at du forborer et hull som ankeret eller ekspanderen kan settes inn i.

Mur- og betongvegger

Ved mur- og betongvegger trenger du også kroker tilpasset underlaget. Bildekroker til betong finnes i mange forskjellige størrelser, og er enkelt og praktisk når du skal henge opp lettere bilder. Da er det ikke behov for å bore i veggen og hullene blir minimale.

Har du litt tyngre bilder som du ønsker å henge på en betongvegg, bør du bruke skrue og plugg. Husk at du også da må ha drill med spesialtilpasset bor som lager store nok hull til betongspikere. Hullene i veggen blir større, men da slipper du å bekymre deg for at det faller ned.

Skal du i gang med et oppussingsprosjekt?

Kom i kontakt med dyktige fagfolk i dag

Skal du i gang med et oppussingsprosjekt?

Kom i kontakt med dyktige fagfolk i dag

Henge opp bilder uten synlige hull

Visste du at det er mulig å henge opp bilder uten å måtte irriterer deg over stygge hull i veggen om du skulle angre ved en senere anledning?

I dag finnes det flere typer festemidler på markedet, som gjør at du slipper å lage hull i veggen. Både produkter med selvheftende tape med og uten borrelås, som er kraftige nok til å tåle vekten av lettere bilder. Sørg uansett for å bruke riktig feste for tyngden på bildet, så du ikke risikerer at det faller ned. Dette kan du sjekke hos din lokale forhandler.

Hvor høyt skal bilde eller bildene henge?

Den vanligste feilen de fleste gjør er å henge bilder og kunstverk for høyt, slik at de oppfattes svevende og malplassert på veggen. Det kan derfor være en god idé å finne frem målebåndet før du slår inn spikeren.

En god regel, som ofte blir brukt av interiørarkitekter og i gallerier, er å henge bilder i øyehøyde. Mer spesifikt anbefales det at avstanden fra gulvet til midt på bildet ikke overstiger 145-160 cm.

Skal du derimot henge opp et bilde over for eksempel sofaen, vil det se best ut med ca. 30 cm opp fra sofaryggen til underkanten av bilde for å få litt luft.

Slik lager du en harmonisk bildevegg

Om du har flere bilder som du ønsker å henge sammen, er det viktig å tenke helhetlig komposisjon. Start alltid med å samle bildene innenfor et definert område. Bildene bør settes relativt tett sammen slik at avstanden ikke blir for stor. En ideell avstand er 2-10 cm mellom bildene.

Du kan velge å henge bildene etter samme linje i øvre kant, underkant eller at alle bildene har en felles midtlinje. Dersom bildene skal henge over hverandre vil det som regel se best ut om du henger de største og tyngste motivene nederst.

Om du ønsker å teste ut hvordan bildene vil se ut på veggen, er det et smart triks å legge ut bildene på gulvet og prøve deg frem til du finner en løsning du er fornøyd med. Et annet alternativ er å ta mål av bilderammen og enten lage maler i papir eller bruke maskeringstape i samme mål til å teste på veggen. Da er det enklere for deg å oppfatte bildestørrelsen og hvordan det faktisk vil bli seende ut.

Utstyr som vater, målestokk og maskeringstape kan være smart å ha i nærheten

Slik forsikrer du deg om at bildene henger rett

Når du har bestemt hvor på veggen bildene skal henge, er neste steg å sørge for at bildene henger rett. Smart utstyr å ha for hånden da kan være et vater, målestokk og eventuelt maskeringstape. Ønsker du å forenkle prosessen enda et hakk, kan du bruke en linje- eller krysslaser som vil fungere som et håndfritt vater.

Bruk en målestokk til å finne bunnlinjen på det du skal henge opp. Skal du henge flere bilder på linje er det smart å markere bunnlinjen med maskeringstape. Da slipper du å måle opp for hvert enkelt bilde. Bruk vateret for å sikre at tapen er lagt rett. Her vil en linje- eller krysslaser gjøre samme jobben med å forsikre deg om at bildene henger rett i forhold til hverandre.

Om uhellet allikevel skulle være ute

Det er menneskelig å gjøre feil, og skulle det uheldig nok bli hull feil sted på veggen, finnes det løsninger som om ikke fjerner, hvert fall minimerer skaden. Ved å ha akryl eller hurtigtørkende sparkel tilgjengelig, kan du enkelt fylle igjen hullet. Når det er tørket, pusser du over veggen slik at overflaten blir jevn og tørker av med en klut. Deretter går du over med en pensel og flikker over med samme type maling som er på veggen fra før av.

Fremhev kunsten med riktig belysning

Det du er stolt av til å ha på veggen, fortjener også å komme til sin rett med riktig belysning. Tidligere var det vanlig å fremheve kunstverk med maleribelysning i form av belysningslamper. Nå har disse blitt erstattet av bedre alternativ som spotter og downlights som glir bedre inn i interiøret og fremhever bildene eller kunstverket på en estetisk måte.

Ha i bakhodet at dersom du har bilder eller kunst med glass, så kan refleksjoner fra både dagslys utenfra og kunstig belysning gjøre at bilde blir vanskeligere å se. Tenk derfor plassering og test bildene på forskjellige tidspunkt på dagen.

Les også artikkelen vår: Ekspertenes tips til belysning i hjemmet


Ofte stilte spørsmål

Det optimale er at bilder henges i øyehøyde når du står. Avstanden fra gulvet til midt på veggen bør være maks 145-160 cm.

Det finnes mange typer festemidler på markedet som er egnet til å henge opp lettere bilder og kunstverk. Selvheftende tape med borrelås der en del er festet til veggen og en til bilde er en av de de mest populære variantene.

Tenk helhetlig komposisjon. Samle alle bildene innenfor et definert området. Ikke heng bildene for langt fra hverandre, en ideell avstand er 2-10 cm mellom bildene.

Beskriv ditt oppussingsprosjekt

Motta tilbud fra dyktige bedrifter

Beskriv ditt oppussingsprosjekt

Motta tilbud fra dyktige bedrifter

Bli inspirert!

Vil du få inspirasjon og tips til oppussing av din bolig?

Meld deg på Mittanbuds nyhetsbrev. Hold deg oppdatert på trender, få eksperttips og bli inspirert til ditt neste oppussingsprosjekt.