Tips og råd

Slik sjekker du håndverkerens seriøsitet

Du må selv vurdere seriøsiteten til håndverkerne du engasjerer. Arbeidet som skal utføres bør spesifiseres godt og vi anbefaler i høyeste grad at du skriver kontrakt med håndverkeren. Spør også om referanser og be om dokumentasjon på sertifiseringer, fagbrev og annen relevant informasjon.

Baderom
Baderom med badekar, moderne lyssetting og vegg med steindetaljer

Innhent tilbud fra ulike leverandører
Sjekk bedriftens referanser på Mittanbud.no
Sjekk håndverkerens kvalifikasjoner
Sjekk at håndverkeren representerer et seriøst firma
Sjekk at dine økonomiske interesser er ivaretatt
Søk gjerne ytterligere informasjon på Internett

Innhent tilbud fra ulike leverandører

Gjennom mittanbud.no kan du motta mange tilbud. Vurdering av ulike tilbud, i kombinasjon med din egen sjekk av håndverkerens seriøsitet, gir størst sannsynlighet for at du finner en håndverker som ufører arbeidet slik du ønsker, til riktig tid, kvalitet og pris.

Sjekk bedriftens referanser på Mittanbud.no

Mittanbud.no lar brukerne av tjenesten dele erfaringer og evaluere innsatsen til de som utfører arbeidet. Alle bedrifter som er registrert hos oss har en egen side der alle bedriftens evalueringer ligger, og vi oppfordrer deg til å bruke bedriftssøket vårt aktivt når du skal velge leverandør. Vi publiserer både positive og negative evalueringer. Alle evalueringer modereres manuelt. En bedrift som ikke har mottatt tilstrekkelig med referanser via mittanbud.no, bør kunne fremskaffe referanser fra andre jobber. Dyktige og seriøse bedrifter vil være positive til at du sjekker referanser, og de vil hjelpe deg med å innhente informasjon som gjør deg sikrere i ditt leverandørvalg.

Sjekk håndverkerens kvalifikasjoner

Du bør alltid forsikre deg om at håndverkeren innehar de kvalifikasjoner som kreves for å utføre jobben. For kompliserte jobber eller jobber som krever spesielle sertifiseringer, er det spesielt viktig at du ber håndverkeren dokumentere disse.

Mesterbrev Mittanbud.no har inngått samarbeid med mesterbrev som sikrer at bedrifter som er oppført med mesterbrev-merket hos oss, har gyldig mesterbev. I tillegg kan du sjekke om bedriften har mesterbrev i mesterregisteret på mesterbrev.no. En mester har fag-/svennebrev i et håndverksfag som utgangspunkt, etterfulgt av praksis i faget og en tilleggsutdannelse som gir mesterbrevet. Tilleggsutdannelsen omfatter markedsføring, økonomi, ledelse og faglig ledelse.

Sentral godkjenning På nettsidene til direktoratet for byggkvalitet kan du sjekke om bedriften har sentral godkjenning. Sentral godkjenning er et hjelpemiddel for alle bedrifter som skal stå ansvarlig for søknader, prosjektering, utførelse eller kontroll av prosjekter som krever byggetillatelse. Håndverkere som ikke har sentral godkjenning må søke kommunen om lokal ansvarsrett for hvert enkelt byggeprosjekt.

Sertifisering i henhold til byggebransjens våtromsnorm På nettsidene til Fagrådet for våtrom kan du lese om våtromsnormen og sjekke om aktuelle håndverkere er sertifisert i henhold til denne.

Registrering i DSBs sentrale register over elvirksomheter Det er kun virksomheter som er registrert i DSBs sentrale register for elvirksomheter som har tillatelse fra DSB til å utføre arbeid på elektriske anlegg. Virksomheter som utfører denne typen arbeid uten å stå i registeret, driver ulovlig virksomhet. Du kan søke opp aktuelle leverandører i registeret på DSBs elvirksomhetssøk.

Sjekk at håndverkeren representerer et seriøst firma

Du kan enkelt slå opp i Brønnøysundregistrene for å sjekke om bedriften har et organisasjonsnummer og få bekreftet kontoradresse og nødvendig kontaktinformasjon.

Sjekk at dine økonomiske interesser er ivaretatt

Det er enkelt å foreta en sjekk av de økonomiske forholdene til virksomheten som skal utføre et oppdrag for deg. Dette er spesielt viktig dersom du senere skulle få behov for å reklamere på det utførte arbeidet. I Brønnøysundregistrene kan du enkelt sjekke om bedriften er registrert i MVA-registeret. Registrerte foretak er pålagt å levere inn regnskapet til myndighetene. Dersom du ønsker å sjekke bedriftens regnskapstall og ytterligere informasjon om bedriften, kan dette gjøres i blant annet Proff sitt firmasøk.

Søk gjerne ytterligere informasjon på Internett

Det finnes en rekke nyttige nettsider for deg som skal engasjere håndverkere. Søkemotorer som google.no kan være et godt startsted for å finne ut mer om håndverkerbedriftene eller prosjektet du ønsker å gjennomføre.

Forbrukerrådet Forbrukerrådet har flere nyttige sider med informasjon.

Råd til deg som skal bygge bolig
Kjøp og salg av bolig
Reparasjon av bil
Forbrukerrådets standardkontrakter

Andre nyttige lenker

Direktoratet for byggkvalitet - byggeregler