Tips og råd - Skrevet av Martin Grevstad

Slik velger du riktig håndverker

Det er ikke alltid like lett å velge riktig håndverker til oppussingsprosjektet. Med noen enkle grep kan du likevel gjøre valget mye enklere. Her er de beste tipsene til hva du må se etter når du skal velge håndverker.

1. Sammenlign tilbudene du får 

1.1 Innhent tilbud fra flere 

Enten du legger ut jobben på Mittanbud eller forhører deg med venner og bekjente om aktuelle håndverkere, anbefaler vi alltid at du får tilbud fra minst tre-fire håndverkere. Dette gir deg en bedre oversikt over mulighetene du har, og gjør det lettere å sammenligne tilbudene du får. Når du legger ut jobben på Mittanbud er det viktig at du tar deg tid til å beskrive jobben som skal gjøres på en god måte. Gjerne med bilder. Vi ser at jobber som er ordentlig beskrevet og har bilder, får flere svar enn de som er korte og uten bilder. 

1.2 Sjekk alltid referanser 

Når jobben er lagt ut og du begynner å få svar, må du gjøre jobben med å sjekke seriøsiteten til håndverkeren eller håndverkerfirmaet. Be alltid om referanser og les evalueringer fra tidligere kunder. Vi anbefaler alltid at man spesielt ser etter evalueringer på jobber som ligner det man selv skal få utført. På Mittanbud blir håndverkeren evaluert etter at en jobb er gjort, der både gode og dårlige evalueringer blir publisert på bedriftenes profilsider. 

1.3 Inviter på befaring 

Når du har valgt hvilke bedrifter som kan være aktuelle, be de komme på befaring, og gå nøye gjennom jobben sammen med håndverkeren. Påse at du har fått med alt arbeid du vil ha gjort. Det er ofte nødvendig med befaring før håndverkeren kan gi et endelig pristilbud. 

2. Bruk fagfolk med riktig kompetanse

2.1 Mesterbrev 

Det er alltid smart å bruke fagfolk med nødvendig kompetanse for jobben. En start kan være å sjekke om bedriften har Mesterberev. En mester har fag-/svennebrev, toårig mesterutdanning, og lang praksis i yrket sitt. 

LES OGSÅ: Se etter disse sertifiseringene og godkjenningene når du skal velge bedrift til jobben din

2.2 Godkjent for ansvarsrett

Sjekk om bedriften har Sentral Godkjenning, som er en ordning der håndverkeren får en godkjenning basert på forskriftsfestede kriterier. Er jobben søknadspliktig bør dere velge en håndverker som har sentral godkjenning for ansvarsrett. Informasjon om hvilket arbeid som er søknadspliktig finner du på nettsidene til Direktoratet for Byggkvalitet. Du kan også spørre håndverkeren om du må sende søknad for ditt oppussingsprosjekt. 

2.3 Momsregisteret

Finansdepartementet krever at alle foretak som omsetter for over 50 000 kroner skal registreres i momsregisteret og sende inn momsoppgaver. På bedriftens profilside på Mittanbud kan du se om bedriftene er registrert i momsregisteret eller ikke. 

2.4 Brønnøysundregisteret

I Norge er alle bedrifter lovpålagt å registrere seg i Brønnøysundregisteret. Du kan søke opp bedriften på brreg.no og finne ut om firmaet er konkurs eller driver svart arbeid. Finner du ikke bedriften i Brønnøysundregisteret bør du velge en annen bedrift. 

3. Sjekk håndverkerens økonomi 

Ved større oppussinger kan det også være lurt å sjekke håndverkerens økonomi i tilfelle det skulle oppstå uforutsette problemer senere. Ønsker du en kort overblikk over bedriftenes økonomiske situasjon kan du søke dette på proff.no. Du kan også sjekke dette på bedriftenes profilsider. Er bedriftens økonomi dårlig kan det være fornuftig å styre unna, blant annet fordi bedrifter med dårlig økonomi ofte ønsker forskuddsbetaling. 

3.1 Skriv alltid kontrakt 

Alle seriøse håndverkere vil be om å skrive kontrakt med kunden for den jobben de skal utføre. Mittanbud har utviklet en digital kontrakt for håndverkerjobber som er trygg, enkel og sparer deg og firmaet for mye tid. Med digital kontrakt kan du signere kontrakt med håndverkeren uansett hvor du er - direkte fra din mobil, nettbrett eller PC. Kontrakten har naturligvis samme juridiske gyldighet som tradisjonelle papirkontrakter. Løsningen har vi laget i samarbeid med et selskap som heter Swiftcourt. Kontraktsmalen er anbefalt av Forbrukerrådet og baserer seg på håndverkertjenesteloven. 

3.2 Betal hvitt og betal aldri på forskudd 

Ikke fall for fristelsen å betale svart, det kan fort koste deg dyrt. Betaler du svart risikerer du å bli stående igjen uten noen form for garanti eller reklamasjonsrett dersom noe går galt, og forsikringsselskapet kan nekte å betale erstatning. Ikke betal på forhånd og unngå depositum. Du kan betale underveis, men betal aldri alt før du ser at jobben blir gjort tilfredsstillende