Tips og råd - Skrevet av Claudia Caroline Bajek

Tre ting å huske på når du skal bygge platting

Varmere dager betyr mer tid tilbragt utendørs. En undersøkelse nylig gjennomført av Respons Analyse for Mittanbud viser at halve Norge planlegger å pusse opp uteplassen. Hvis du er en av dem som ønsker å bygge eller fornye plattingen, har vi samlet tre ting det kan være lurt å huske på.

Når man skal legge platting er det tre ting man bør ha i bakhodet; fundamentet, materialer og plassering samt vedlikeholdsbehovet. Alt dette kan en dyktig håndverker hjelpe deg med, slik at du kan få en platting du kan tilbringe tid på, år etter år.

Finn en dyktig håndverker

Finn en dyktig håndverker

1. Fundamentet

Ønsker man å tilbringe tid ute, er det lurt med en pålitelig og tørr grunn å sette både møbler og føtter på. Det er her det er flott å ha en platting. En platting bør legges på et godt grunnlag.

– Det kan være stressende for mange når de skjønner hvor mye arbeid det er med fundamentet, støping og det som skal være under, forteller snekker Linda Jensen. Hun forklarer at et dårlig fundament i verste fall kan være skadelig for plattingen.

– Alt henger egentlig sammen med fundamentet. Hvis man vil ha en platting i stein, må du for eksempel grave. Det er mye jobb.

Å få en håndverker til å støpe og bygge fundamentet for plattingen er lurt. Dersom jobben ikke er godt gjort, kan plattingen ta skade. Om vinteren kan for eksempel frost føre til at plattingen løfter seg og skruene rives av dersom ikke fundamentet er godt nok.

Snekker Lina Jensen gir råd til deg som skal bygge platting eller terrasse

2. Materialer og plassering

– Klimaet i Norge spiller egentlig ingen rolle når du skal velge type gulv, så lenge det blir lagt på riktig måte, sier Jensen.

Det vanligste materialet er terrassebord i tre, men man kan også bruke stein, fliser eller komposittmateriale. Prisen på de ulike materialene varierer stort. I samarbeid med håndverkeren din kan du finne den beste løsningen, som både ser flott ut og passer ditt oppussingsbudsjett.

– Man må utnytte den plassen man har, og hvor man har muligheten til å bygge.

Håndverkeren din kan hjelpe deg med å velge både materialer og plassering for plattingen. På Mittanbud kan du legge ut jobben, og bli kontaktet av håndverkere som kan hjelpe deg.

Nyt soleveggen på din nye platting

3. Vedlikeholdsbehovet

Prisen på platting vil variere ut ifra materialbruk, med det gjør også vedlikeholdsbehovet.

– Vanlig impregnert tre er billigst. Men det finnes veldig mange andre typer materialer. Det kan være lurt å velge et vedlikeholdsvennlig materiale.

Velger du treverk bør terrassen vaskes og beises hver vår. Dette gjør at den varer lengre, og er nødvendig for at den skal se fin ut. Gulv i solen kan begynne å flasse, og det kan være ekstra jobb. Platting i steinmaterialer må bare vaskes, og har minimalt vedlikeholdsbehov.

– De fleste vil ha det lettest mulig, og med treverk får man flere muligheter til hva som er mulig bygge inn i hagen sin, avslutter Jensen.

Finn en dyktig håndverker

Finn en dyktig håndverker