Vinteren er høysesong for brann: Dette må du passe på i din bolig!

Det er to hovedårsaker til brann i Norge: Apparater på strøm, og åpen varme. Her er ekspertens tips til hvordan du sikrer boligen, og hva du bør tenke på i høysesongen for brann.

Av Claudia Caroline Bajek


Sist oppdatert: 15. nov. 2021 13:13

– Det er viktigere enn noen gang å bry seg om egen brannsikkerhet – men også andres.
Sigurd Folgerø Dalen branninspektør og fungerende infosjef i Oslo Brann- og redningsetat.
Sigurd Folgerø Dalen ,
Oslo brann- og redningsetat

40 % av alle branner i hus og hjem oppstår i det elektriske, ifølge sikkerhverdag.no. Dette bekrefter Sigurd Folgerø Dalen, Branninspektør og fungerende infosjef i Oslo Brann- og redningsetat.

– Det er i utgangspunktet to hovedkategorier til brann i Norge: Alt som går på strøm, og alt vi driver med av åpen varme. Store hvitevarer, som vaskemaskin, oppvaskmaskin og tørketrommel er klassiske brannårsaker, sier Dalen. Det samme er levende lys, sigaretter og komfyren.

Han minner om at alle har et ansvar for å være oppmerksomme når det kommer til brann, og på den måten unngå mange farlige situasjoner.

Les også: Prioriter sikkerheten, skaff deg elbillader

Sigurd Folderø Dalen, branninspektør og fungerende infosjef i Oslo Brann- og redningsetat. Foto: Lars Magne Hovtun/Oslo brann- og redningsetat
Sigurd Folgerø Dalen, branninspektør og fungerende infosjef i Oslo Brann- og redningsetat. Foto: Lars Magne Hovtun/OBRE Oslo brann- og redningsetat

Sjekk røykvarslere - og strekk ut en hånd

I perioden 2017-2019 rykket brannvesenet ut til totalt 35 832 brannrelaterte oppdrag, ifølge brannstatistikk.no. Vintersesongen vi går inn i utpeker seg på statistikkene som tiden på året med flest branntilløp.

– Tiden vi nå går inn i er preget av mørketid og kulde, med en pandemi i tillegg, sier Dalen. Han oppfordrer folk til å være ekstra oppmerksomme på de rundt seg, særlig å strekke ut en hånd til de som trenger det. For eksempel hjelpe med å skifte batteri i røykvarsleren eller sjekke brannslokkingsapparatet.

På tide med besøk av elektriker?

Beskriv jobben og legg den ut på Mittanbud!

På tide med besøk av elektriker?

Beskriv jobben og legg den ut på Mittanbud!

God fyring og en vedlikeholdt pipe minimerer risikoen for pipebranner

Fra 2016 har over 540 branner oppstått i skorstein eller ildsted. En pipebrann oppstår når fyringen ikke har gått riktig for seg, og det dannes et belegg med gammel beksot i pipa.

– Det er viktig å huske å fyre riktig. Bruk kun tørr ved, ha godt med trekk og ikke legg inn for mye ved av gangen, sier Dalen, før han understreker:

– Så lenge fyringsanlegget er i god stand, og alt er tett og robust, er ikke en pipebrann i seg selv farlig, sier Dalen.

Det største problemet ved pipebrann oppstår når det er svakheter og utettheter i fyringsanlegget. Dersom fyringsanlegget er i god stand, løper det mindre risiko ved en pipebrann.

– I de tilfeller hvor røyk og varme finner veien inn i boligen, i stedet for ut av pipa, ligger det en risiko for at en pipebrann kan starte en boligbrann. Derfor er det viktig at fyringsanlegget er intakt, og at man sørger for at pipen blir kontrollert og vedlikeholdt - og fyrer riktig, sier Dalen.

Les også: Den store julerengjøringen!

Ved å lage bergingslinje, har brannmanskap klart å berge nabohuset.
Brann i rekkehus. Ved å lage en begrensningslinje som delte rekkehuset i to, klarte brannmannskapene å unngå at hele rekkehuset brant opp. Foto: OBRE Oslo Brann- og redningsetat

Husk jevnlig el-sjekk og el-kontroll

Det er viktig å få jevnlig status på det elektriske anlegget i boligen din. En elektriker som utfører en el-sjekk vurderer det elektriske anlegget på et overordnet nivå. Det vil si at elektrikeren sjekker sikringsskap, brytere, kabler og stikkontakter for grove feil eller mangler. I tillegg er det vanlig å ta stikkprøver av koblinger.

– Å få en status med jevne mellomrom er alltid viktig, også på el-anlegg, sier Dalen.

Kontroll av elektrisk anlegg er mer omfattende jobb enn en enkel el-sjekk. Her er det vanlig å begynne med å sjekke stand på sikringsskap. Elektrikeren leter etter varmegang og ser på den generelle standen av sikringsskapet - er det overspenning eller jordingsfeil?

Les også: Mikrosement - Årets store baderomstrend

Røykvarsler i taket med hender som sjekker batteriet.
Husk jevnlig sjekk av røykvarslerne hjemme. Kjenner du noen som du tror kan trenge hjelp, oppfordrer Dalen til å strekke ut en hånd, og høre om du kan hjelpe.

Elbillader må ha riktig kurs i sikringskapet

Et annet spørsmål det kan være lurt å stille seg er om sikringsskapet tåler belastningen av en elbillader. Alle strømkurser som skal brukes til å lade en elbil og som er installert etter første januar 2015 må ha: Jordfeilvern type B eller tilsvarende, i tillegg til et overspenningsvern.

– Dette går hånd i hånd med brannsikkerhet. Dersom det er overbelastning og feildimensjonering, er det en potensiell brannfare, sier Dalen.

Han forklarer at et sikringstiltak er å sørge for at lading og strømuttak harmonerer mest mulig ut fra det anlegget ditt er laget for å yte.

– Du må ha en egen kurs i sikringsskapet til elbbilader. Da har du mer kontroll på det som kreves og brukes av strøm. Det beste er å bruke en elbillader i en eller annen form, som er sikrere enn å sette støpselet rett i stikkontakten, sier Dalen. Alle strømkurser som skal brukes til å lade en elbil og som er installert etter første januar 2015 må ha: Jordfeilvern type B eller tilsvarende, i tillegg til et overspenningsvern.

På tide med en elektriker på el-kontroll?

Legg ut jobben på Mittanbud.

På tide med en elektriker på el-kontroll?

Legg ut jobben på Mittanbud.

Hvordan ser ditt sikringsskap ut?

Om sikringsskapet i boligen din er eldre enn 15 år, vil strømregningen din sannsynligvis reflektere dette. Du bør aldri stikke fingrene inn i et gammelt sikringsskap, men det er mye du enkelt kan kontrollere med blikket. Se etter irr på kabler: Dette kan indikere varmegang, og er en potensiell brannfelle. Du kan også kjenne på lokket til sikringsskapet. Om det kjennes varmt, betyr det at sikringsskapet bør byttes.

Sikkerhverdag.no har utarbeidet en liste med når du bør ringe elektriker:

  • Hvis det lukter brent plast i sikringsskapet
  • Du hører tydelig knitring fra sikringsskapet
  • Sikringene går ofte (flere ganger i året)
  • Du opplever at flere lyspærer blafrer samtidig
  • Døren til sikringsskapet er varm å ta på

Bord med telys og pynt
Telys skaper stemning, og gjør stuen hyggeligere. Men husk å være varsom, og aldri forlat et levende lys. Det kan fort oppstå farlige situasjoner om du ikke passer på åpen ild.

Trenger du en elektriker?

Beskriv jobben og legg den ut på Mittanbud

Trenger du en elektriker?

Beskriv jobben og legg den ut på Mittanbud

Vil du få inspirasjon og tips til oppussing av din bolig?

Meld deg på Mittanbuds nyhetsbrev. Hold deg oppdatert på trender, få eksperttips og bli inspirert til ditt neste oppussingsprosjekt.