Dette må du huske på før du vinterstenger hytta

Av Emmeline Hammer Knudsen

07-10-2021

Høsten er her, og mange tar i disse dager siste turen til sommerhytta for å stenge for vinteren. Har du enda ikke laget en sjekkliste for hva som bør gjøres før du forlater hytta for sesongen, så er det på tide å gjøre det nå. Det kan spare deg for både uhyggelige overraskelser og høye kostnader. Her er våre beste tips og råd.

Sikre hytta mot vannskader

Frost er en av hovedårsakene til vannskader i norske hjem og særlig i hytter. Men en vannskade på en hytte blir ofte betraktelig mer kostbart da hytter som regel står i lengre perioder uten tilsyn. Ofte oppdager man ikke sprekker i rør før det tiner igjen, og vannet lekker ut av det sprukne røret. Da kan ødeleggelsene allerede være fatale.

For å unngå vannskader er det noen tiltak du bør gjøre før du forlater hytta for vinteren. Det aller viktigste for å forhindre frost i rør er å stenge hovedstoppekranen, tømme alle rør og la kranene stå åpne når du forlater hytta. Ikke glem utekrana, dersom du har det.

Sjekkliste for stenging av sommerhytta

    • Skru av hovedstoppekranen og tøm alle rør for vann.
    • Hell frostvæske i alle sluk og vannlåser.
    • Ikke la temperaturen i våtrom gå under 10 grader.
    • Fjern løv og kvist fra tak og takrenner.
    • Trekk for gardiner for å hindre innsyn.
    • Rydd inn alle utemøbler.
    • Plasser alle tørrvarer i tette bokser eller ta de med hjem for å unngå å lokke til deg smågnagere.
I tillegg bør du helle frostvæske i alle vannlåser og sluk. Det samme gjelder dersom du har vannklosett; trekk ned, tøm sisterna for vann og fyll på med frostvæske slik at du forhindrer at vannet fryser og toalettet sprekker.

Vannskader kan også komme utenfra. Høstsesongen byr ofte på store mengder regn, storm og løv som faller ned fra trærne. For at vannet ikke skal hope seg opp i takrennene for deretter å fryse til is, må du fjerne løv og annet både på taket og i takrenner. Sjekk samtidig om taket er intakt og at det ikke er sprekker i takpapp eller ødelagte takstein.

Meldt mye snø? Ta deg en ekstra tur på hytta

Det er ikke alle hytter som er dimensjonert for å tåle store snømengder. Og veksling mellom snø og regn kan gjøre snøen veldig tung. Avtal med en nabo eller dra selv ned på hytta for å måke taket dersom det er meldt mye snø. Du som hytteeier har et ansvar for å måke taket på hytta. Dersom hytta får skader etter at den har stått nedsnødd over vinteren, kan forsikringsselskapet i verste fall sette seg på bakbeina.

Visste du?

  • Visste du at oppvaskmaskiner generelt tåler kulde og minusgrader dårlig? Selv om de er tømt for vann og frakoblet, tar de fort skade dersom temperaturen i rommet er under 5-8 grader.

Ikke skru av strømmen

Det vil alltid være noen vannrester igjen i rørene, så for å sikre deg helt mot vannskader bør du unngå at temperaturen går under 10 grader på samtlige våtrom. Flere ønsker å spare penger ved å slå av strømmen på hytta, men det kan ofte føre til mye verre økonomiske konsekvenser dersom du må reparere ødelagte rør som følge av frostskader.

Heldigvis lever vi i en smartere verden der det nå finnes spesielle strømplugger og egne panelovner hvor du enkelt kan styre varmen i hytta med en app på telefonen. Flere typer har innebygget temperatursensor slik at du kan følge den faktisk temperaturen i hytta selv om du er milevis unna, og justere etter behov. Med smarte løsninger for varmestyring på hytta kan du også fort oppdage eventuelle strømbrudd. Slik sparer du både strøm samtidig som du gjør hytta tryggere.

Hindre ubudne gjester

Når hytter står uten tilsyn i lengre perioder, kan det dessverre føre til både små og store uvelkomne gjester. For å unngå å tiltrekke seg tyver anbefaler vi å trekke for alle gardiner og persienner slik at det sperrer for innsyn. Rydd bort eller ta med deg verdifulle gjenstander – alkohol og medisiner inkludert.

Når nettene blir lange og kulda setter inn kan skadedyr, som mus og rotter, gjøre vel så stor skade i en hytte. De kalles ikke gnagere uten grunn, og kan raskt ødelegge blant annet elektriske kabler, møbler, isolasjon og treverk. Ikke frist gnagerne ved å la åpne matvarer ligge igjen i skuffer og skap.

Sjekk også grunnmuren og kledning for sprekker og at rørgjennomganger er helt tett. En smågnager trenger ikke store hullet for å komme seg inn. En “quick fix” er å tette eventuelle hull med stålull.

Lag deg en sjekkliste med rutiner for stenging av hytta

Det er fort gjort å glemme små ting som kan få store konsekvenser. Ved å bruke litt tid på å lage en egen sjekkliste over alt som må gjøres før du stenger for sesongen, gjør du det mye enklere for deg selv og for andre som eventuelt bruker hytta i årene fremover.

Likte du denne artikkelen?