Dette må du vite hvis du skal installere varmepumpe

Vurderer du å skaffe deg varmepumpe? Her er alt du må vite før du installerer varmepumpe. På Mittanbud kan du få tilbud fra flere dyktige og seriøse håndverkere som hjelper deg med installasjon av varmepumpe.

I samarbeid med NOVAP, Norsk Varmepumpeforening.


Sist oppdatert: 04. nov. 2021 10:41

Hvordan velge riktig varmepumpe?

Pris, modell og hvem som skal gjøre jobben er noe av det du bør tenke på før du velger varmepumpe. Her finner du informasjon som gjør det lettere for deg å velge riktig.

Luft-til-luft er den mest vanlige (og rimeligste) typen de fleste ser etter, men den litt mer avanserte varmepumpa luft-til-vann er heller ikke uvanlig.

Skal du ha varmepumpe til oppvarming og nedkjøling av bolig? Eller ønsker du varmepumpe til oppvarming av basseng? Her finner du informasjonen du trenger for å finne ut av hvilken type som passer ditt behov best.

Få tilbud på varmepumpe i dag!

Få tilbud fra flere bedrifter, sammenlign og velg det beste for deg.

Få tilbud på varmepumpe i dag!

Få tilbud fra flere bedrifter, sammenlign og velg det beste for deg.

Luft-til-luft varmepumpe


Fakta om luft-til-luft varmepumpe

En luft-til-luft-varmepumpe henter varme fra uteluft via en utedel og leverer varmen inne ved hjelp av en vifte.

 • Varmen fordeler seg mest effektivt i boliger med åpen planløsning. Hvor mye av boligen din som kan varmes opp med en luft-til-luft varmepumpe, avhenger av hvor stort hus du har, hvor godt isolert det er og planløsning.
 • Som regel trenger du elektrisk oppvarming eller vedfyring i tillegg til luft-til-luft-varmepumpen på de aller kaldeste dagene.

Pris og besparelse

En luft-til-luft-varmepumpe koster normalt mellom 15 000 og 30 000 kroner, inkludert montering. Hvis boligen ikke har en egnet jordet kurs, kommer kostnader for elektrisk installasjon i tillegg.

I løpet av et år får du normalt igjen to til tre ganger så mye varme som den strømmen varmepumpen bruker. En vanlig enebolig kan spare 5000 kr eller mer i året.

 • Lavere strømregning betyr at en luft-til-luft-varmepumpe ofte er nedbetalt i løpet av tre til seks år.
 • Du kan forvente at en luft-til-luft-varmepumper holder i 12 til 15 år – hvis den blir korrekt installert og du som eier sørger for nødvendig vedlikehold.

Plassering

Riktig plassering av varmepumpens innedel og utedel er viktig for å få best mulig komfort og spare mest mulig. De to enhetene kobles sammen, og ledninger og rør blir skjult i kanaler.

 • Tenk gjennom hvor du vil ha innedelen, av hensyn til varmefordeling og støy. Installatøren hjelper deg med dette.
 • Utedelen bør plasseres på et bakkestativ eller festes til grunnmuren, og ha vibrasjonsdempere.

Gulvmodell eller veggmodell

Det vanligste er å ha innedelen til varmepumpen montert høyt på veggen. Du kan velge gulvmodell i stedet, hvis du vil ha en innedel til varmepumpen som kan plasseres diskret. Gulvmodeller er også ekstra stillegående.

Støynivå

Det er stor forskjell på hvor mye lyd ulike varmepumper avgir, og toppmodeller er ofte mer stillegående. Riktig montering og plassering er veldig viktig.

 • Innedelen monteres ofte i et oppholdsrom og sprer varmen ved hjelp av en vifte. Dette gir litt lyd, og det må du tenke gjennom når du velger modell.
 • For utedelen gjelder det å finne en gunstig plassering. Da vil som regel støyen ikke være sjenerende. Du bør unngå å plassere utedelen nær et soveromsvindu, eller inntil naboens bolig.

Aircondition og kjøling på sommeren

En luft-til-luft-varmepumpe er perfekt til å brukes til kjøling på de varmeste sommerdagene. Dette sikrer god komfort året rundt. Normalt vil det gå med lite energi og strøm til dette. Med luft-til-luft varmepumpe får du både oppvarming og aircondition i ett.

En varmepumpe har to deler. En innedel og utedel. Her er ser vi installasjon av utedelen.

Luft-til-vann-varmepumpe


Fakta om luft-til-vann-varmepumper

Varmen hentes via en utedel og sendes til en innedel, som gjerne plasseres på vaskerom, bad eller i teknisk rom.

 • Innedelen fordeler varmen i boligen via et vannbårent varmesystem med radiatorer, gulvvarme, viftekonvektorer eller en blanding av dette.
 • Siden varmen hentes fra utelufta, gir varmepumpa lite varme på de aller kaldeste vinterdagene. Da trenger du en ekstra varmekilde. Elektrisk tilleggsvarme er normalt innebygget i varmepumpa. Har du vedovn eller peis, er det et gunstig supplement.

Pris og energisparing

Du må vanligvis regne med å betale 100 000 kr eller mer for en ferdig installert luft-til-vann-varmepumpe. Prisen avhenger blant annet av hvor stor boligen er, hvor godt isolert den er og hvilken varmepumpemodell du velger. Bare varmepumpa i seg selv ligger ofte på mellom 60 000 og 130 000 kroner uten montering.

 • I løpet av året vil ei luft-til-vann-varmepumpe normalt levere 2,5 til 3,5 ganger mer varme enn hva den bruker i strøm. Det tilsvarer 60 til 70 % energisparing.

 • Luft-til-vann-varmepumpe er billigere enn bergvarmepumper fordi du slipper å bore energibrønn, men til gjengjeld sparer du mindre energi på de aller kaldeste dagene.

 • Du kan forvente at ei luft-til-vann-varmepumpe varer 12 til 15 år, forutsatt at den blir riktig installert, og at du sørger for nødvendig vedlikehold gjennom levetiden.

Støynivå

Innedelen til ei luft-til-vann-varmepumpe gir lite sjenerende lyd. Utedelen lager litt lyd, men med riktig plassering er det vanligvis ikke noe problem. Du bør for eksempel unngå å plassere utedelen nær soveromsvinduer eller inntil naboens bolig.

Når kan du velge luft-til-vann-varmepumpe?

Både i nye boliger og i boliger som har et vannbårent varmesystem kan du få montert en luft-til-vann-varmepumpe.

 • Nye boliger med gulvvarme passer perfekt for luft-til-vann-varmepumper.
 • Har du vannbåren gulvvarme og elektrokjel, er det som regel ukomplisert å erstatte elektrokjelen med varmepumpe.
 • Har du radiatorer og elektrokjel eller oljekjel, kan du også installere luft-til-vann-varmepumpe. Det kan hende du må forbedre det vannbårne anlegget litt.
 • Skal du skifte gulv, kan det være smart å legge vannbåren gulvvarme samtidig. Da får du høy komfort, og optimale forhold for ei luft-til-vann-varmepumpe.

Aircondition og kjøling på sommeren

En luft-til-vann-varmepumpe kan også kjøle ned boligen gjennom at prosessen i varmepumpen reverseres. I vannbårne varmeanlegg trengs det som regel viftekonvektorer som fordeler kjølingen på en komfortabel måte. En konvektor er i prinsippet en radiator med en vifte som effektivt sprer varm eller kald luft ut i rommet.

Støtte fra Enova – skaff deg varmepumpe før 2021

Fra 1. januar 2021 fjernes støtten på 5.000 kroner til luft-til-vann-varmepumper. Enova støtter kun luft-til-vann varmepumper.

For å få støtte må tiltaket både være gjennomført og registrert med faktura i Enovas søknadsportal senest 31. desember 2020. Les hvorfor her.

Få tilbud fra flere installatører!

Sammenlign tilbud og start ditt prosjekt i dag.

Få tilbud fra flere installatører!

Sammenlign tilbud og start ditt prosjekt i dag.

Slik velger du riktig varmepumpe-installatør

En god installasjon er like viktig som en god varmepumpe.

1. Velg en kompetent installatør

Selve installasjonen er en stor og viktig del av jobben. Installatøren må ha god kunnskap om produktet for at resultatet skal bli optimalt. Skal du ha luft-til-luft varmepumpe bør du sjekke at installatøren har F-gass-sertifikat. Dette er pålagt å ha.

Skal du ha en luft-til-vann løsning bør installatøren ha god kunnskap om vannbårne anlegg. For å sikre at du får en optimal og energieffektiv løsning med høy komfort, bør du også sjekke referanser.

2. Vurder både pris og kvalitet

Du bør alltid vurdere tilbud fra flere leverandører. Totalpris avhenger av merke og modell, og hvor krevende installasjonen er. Be alltid om at ekstrakostnader spesifiseres i tilbudet.

Velg en kjent leverandør/merke og en modell tilpasset nordisk klima, for å sikre at varmepumpa fungerer godt til oppvarming under krevende forhold.

3. Få en installatør på befaring

Befaring er viktig:

 • For å finne ut hvilken varmepumpe som er riktig for din bolig.
 • For å avdekke eventuelle ekstrakostnader ved installasjon.
 • For å sjekke om du har nok strøm (effekt) tilgjengelig for varmepumpa.

Plassering av varmepumpen er viktig for å få mest mulig effekt av varmepumpen. Sørg derfor for at installatør har et gjennomtenkt forslag på dette.

Har du et vannbårent varmeanlegg fra før, er det veldig viktig med en grundig befaring for å avklare om varmeanlegget bør forbedres slik at varmepumpa kan fungere optimalt.

Skal du ha luft-til-vann-varmepumpe i ny bolig, må du planlegge dette fra starten av.

4. Skriv kontrakt

Skriv en tydelig kontrakt for jobben du vil ha gjort, inkludert en beskrivelse av installasjonen. Her finner du en standardkontrakt fra Norsk Varmepumpeforening du kan bruke. Som forbruker har du fem års reklamasjonsrett på både produkt og installasjon.

5. Sjekk at jobben er helt ferdig før du betaler

Pass på at varmepumpa er ferdig installert, inkludert elektriske arbeider. Installatøren må stille inn varmepumpa riktig, og sette av tid til å lære deg hvordan du bruker og vedlikeholder den. Husk å be om bruksanvisning.

6. Få anlegget sjekket etter oppstart

Få installatøren til å sjekke hele anlegget og alle innstillinger for varmepumpa noen uker etter at anlegget er satt i drift. Dette bør være inkludert i prisen.

Få tilbud fra flere installatører!

Sammenlign tilbud og velg det beste for deg.

Få tilbud fra flere installatører!

Sammenlign tilbud og velg det beste for deg.

Bytt ut oljefyren med varmepumpe

Har du vært vant til å bruke oljefyr til oppvarming? Fra 2020 var ikke dette lov lenger. En varmepumpe er en god erstatning til oljefyr. Med en varmepumpe sparer du mye energi og samtidig får du god komfort i boligen din.

De som har brukt olje til oppvarming har vært nødt til å gå over til en annen energikilde. Trenger du likevel

Varmepumpe er et godt alternativ

Har du oljefyr, kan den erstattes av ei bergvarmepumpe eller ei luft-til-vann-varmepumpe som leverer varme til det vannbårne varmeanlegget i boligen din.

Fakta om varmepumper som kan erstatte oljefyr

Varmepumper gir mer i varme enn hva de bruker i strøm, og dermed sparer du energiutgifter sammenlignet med oljefyr eller strøm.

 • En bergvarmepumpe henter varme fra en energibrønn i bakken utenfor boligen din.
 • En luft-til-vann-varmepumpe henter varmen fra uteluft via en utedel.

Energibrønn

Velger du bergvarmepumpe med energibrønn, sparer du mer energi enn med luft-til-vann-varmepumpe fordi temperaturen i bakken er nokså jevn hele året.

 • Energibrønnen bør heller være litt for dyp enn litt for grunn. Jo dypere energibrønn, desto mer varme kan en varmepumpe hente ut.
 • En energibrønn varer mye lenger enn varmepumpa – levetida på en energibrønn kan være mer enn 100 år.

Pris og besparelse

Prisen for et varmepumpeanlegg kan variere en god del, men ofte koster en:
 • Bergvarmepumpe og energibrønn: 220 000 kr eller mer.
 • Luft-til-vann-varmepumpe: 120 000 kr eller mer.
Mange boliger med oljefyr er store, gamle og med varierende grad av isolasjon. Derfor kan energibruken være ganske høy, og da er det mye å spare med varmepumpe. Det å spare 25 000 til 30 000 kr eller mer per år er ganske vanlig.

Behov for ekstra varme

Du trenger ekstra varme på de aller kaldeste vinterdagene.

 • Elektrisk tilleggsvarme er normalt innebygget i varmepumpa. Har du vedovn eller peis, er det et gunstig supplement.
 • Velger du bergvarme trenger du betydelig mindre tilleggsvarme enn hvis du velger luft-til-vann-varmepumpe.

Støynivå

Er du opptatt av støy, er bergvarmepumpe et godt valg. Bergvarmepumper har ingen synlige eller hørbare deler ute, og gir lite lyd innendørs.

Innedelen til ei luft-til-vann-varmepumpe gir lite sjenerende lyd. Utedelen lager litt lyd, men med riktig plassering er det vanligvis ikke noe problem.

Levetid

Bergvarmepumper har ingen deler som er utsatt for vær og vind, og varer derfor lenger enn luft-til-vann-varmepumper.

 • Bergvarmepumper har en forventet levetid på rundt 20 år.
 • Luft-til-vann-varmepumper har en forventet levetid på 12 til 15 år.

Dette forutsetter at anleggene blir korrekt installert, og at du som eier sørger for nødvendig vedlikehold gjennom levetiden.

Andre smarte grep

Varmepumper sparer mer energi jo lavere temperatur de leverer. Derfor kan det være smart:

 • Å etterisolere vegger og tak eller skifte vinduer hvis du ikke har gjort det allerede.
 • Å forbedre radiatoranlegget, for eksempel ved å sette inn viftekonvektorer. De fordeler varme mer effektivt enn radiatorer, og klarer seg med lavere temperatur.

Varmepumpe til basseng

Bruk av luft til vann-varmepumpe er den billigste metoden for oppvarming av bassenget, etter solenergi – som er helt kostnadsfritt.

Få god temperatur og best komfort med varmepumpe

Den store fordelen med bruk av varmepumpe er at du velger hvilken temperaturen vannet skal være, og varmepumpen sørger for at den blir konstant.

Forlenger badesesongen med flere måneder

Når du ikke er avhengig av at solen er varm, eller hvis du vil holde strømregningen nede, er varmepumpe et perfekt valg. I praksis vil du kunne ha en komfortabel badesesong i bassenget helt fra mai til oktober.

Slik holder du varmen i bassenget

En varmepumpe gir mye mer energi enn den tar, derfor er det en veldig kostnadseffektiv løsning. Jo bedre isolert bassenget er, jo lenger holder bassenget på varmen, og du kan bruke varmepumpen enda mindre. Det kan være lurt å tenke på hvis du ikke har laget basseng enda.

Husk også å ha en isolerende duk over bassenget når det ikke er i bruk, spesielt om natten. Da holder vannet mye bedre på varmen.

Bruk av varmepumpe er både rimelig, miljøvennlig og gir utrolig god komfort. Installering av varmepumpe bør du absolutt vurdere hvis du har eller skal bygge basseng.

Sammenligne tilbud fra flere leverandører

På Mittanbud kan du sammenligne tilbud om varmepumper ved hjelp av noen få tastetrykk. Helt gratis og uforpliktende.

Er du usikker på hvilken leverandør eller merke du skal velge? Beskriv jobben, få tilbud og velg det beste. Enten du vil ha Toshiba, Daikin, Mitsubishi, Panasonic eller annet.

Med en varmepumpe sparer du både penger og miljøet. Med lavere strømregning er en varmepumpe ofte nedbetalt i løpet av bare tre til seks år.

Få tilbud på varmepumpe i dag!

Legg ut jobben, motta tilbud, sjekk evalueringer og velg rikitig bedrift for deg.

Få tilbud på varmepumpe i dag!

Legg ut jobben, motta tilbud, sjekk evalueringer og velg rikitig bedrift for deg.

Vi stiller krav til bedriftene

Å finne dyktige fagfolk når du skal pusse opp badet skal være trygt, enkelt og effektivt. Derfor stiller vi krav til dokumentasjon, administrasjon og erfaring hos bedrifter som skal utføre større jobber via Mittanbud. Les mer om hvilke krav vi setter her.