Fire spørsmål du bør stille eiendomsmegleren

av Tine Sveaass

De fleste benytter seg av en eiendomsmegler når de skal selge bolig. Å finne rett person til ditt boligsalg er derfor en viktig del av prosessen, og det kan derfor lønne seg å være litt forberedt før du velger.

Nedenfor finner du noen spørsmål du bør stille eiendomsmeglerene før du bestemmer deg for hvem som skal representere deg og ditt boligsalg.

Er eiendomsmegleren lokalkjent

I følge Norges Eiendomsmeglerforbund kan det lønne seg å finne en eiendomsmegler som kjenner lokalområdet der du skal selge. Personen bør gjerne være en som har solgt flere eiendommer i området, slik at megleren har opparbeidet seg god kjennskap til områdets styrker og svakheter. 

Få tilbud fra flere lokalkjente eiendomsmeglere.

Hvor mye vil det koste og hva inngår i prisen

Det kan være greit å ha en viss oversikt over hva de ulike kostnadene er, og hva som er inkluderet i tilbudet. Om noen tjenester ikke er inkludert i prisen bør du sjekke hva dette vil koste ekstra. Det kan være alt fra prospekter, markedsføring, eller å ansette en fotograf. Du bør også ta stilling til om du trenger en full markedsføringspakke, eller om det er noe du kan gjøre selv.

Hvitt soverom med gul sofa

Ved betaling til eiendomsmeglere er det i dag to ulike prissystemer, som eiendomsmegleren er pliktig til å oppgi i tilbudet, og det er opp til deg å velge hvordan du ønsker å betale. Det vanligste i bransjen er fast prosentvis provisjon for hele kjøpesummen, men du har også krav på å få et tilbud basert på fast timepris. Her vil megleren legge frem et spesifisert estimat for hvor mange timer han eller hun regner med å bruke på salget. Vi har samlet litt informasjon om kostnader rundt et boligsalg.

Har eiendomsmegleren kapasitet til ditt salg

Det er viktig å velge en megler som har tid til deg og ditt boligsalg. Du bør derfor spørre megleren hvordan han eller hun har tenkt å organisere tiden sin og arbeidet knyttet til salget. Det kan også være nyttig å vite hvordan megleren har tenkt til å legge opp salgsprosessen og selve salget av boligen. 

Du bør også gjøre det klart på forhånd at du ønsker at det er megleren du prater med som kommer til å møte opp på visning, og ikke en meglerassistent.

Hvilken pris kan du forvente

Du bør forhøre deg om hva megleren har planlagt for å få høyest mulig pris på boligen din, hvilket markedssegment megleren tenker å rette seg mot, og hva du kan gjøre selv før selve salget? Snakker du med flere meglere kan det være lett for megleren å love for mye under forhandlingene, så vi anbefaler at du får alt skriftlig.

Før du bestemmer deg for eiendomsmegler anbefaler Norges eiendomsmeglerforbund deg altså å stille de riktige spørsmålene for å finne den beste eiendomsmegleren til å representere ditt boligsalg. Du bør derfor undersøke hva megleren kan gjøre for deg, og hvordan han eller hun har tenkt til å gjennomføre boligsalget, før du begynner å se på prisene. Sett derfor av litt tid til å sjekke:

- Meglers erfaring, bakgrunn og kvalifikasjoner
- Meglers kjennskap til området
- Markedsføringsplan
- Meglers tilstedeværelse på visning
- Totale kostnader

Vi ønsker deg lykke til med boligsalget!

 

Les mer på: Norges Eiendomsmeglerforbund, Hus & Bolig, Aftenposten, BA24.no 

Les også: