Innvendig oppussing

Pusse opp vaskerom

Skal du pusse opp vaskerommet?

Planlegger du å pusse opp vaskerommet? Uansett om du skal bygge nytt, totalrenovere eller vil ha nye løsninger for innredning: Hos Mittanbud finner du flinke håndverkere som kan hjelpe deg å planlegge ditt nye vaskerom!

Legg ut jobben

Hva koster det å pusse opp vaskerommet?

Hvor mye det koster å pusse opp eller bygge et vaskerom vil avhenge av hvor mye og hva du skal gjøre, størrelsen på rommet, og hva slags materialer og løsninger du velger. I tillegg øker prisen med antall håndverkere du trenger, og hvor mange arbeidstimer de bruker. Dersom du skal bygge nytt eller totalrenovere et vaskerom vil dette være dyrere enn om du bare skal pusse opp overflatene.


Prisen for totalrenovering av et vaskerom ligger vanligvis mellom 100 000 og 200 000 kroner. Det vil være lurt å forhøre seg med en håndverker om hvilke løsninger som passer ditt behov og budsjett før du setter i gang med prosjektet.


Omfang og kompleksitet

Dersom du skal pusse opp vaskerommet vil omfanget og kompleksiteten på prosjektet i stor grad avhenge av om du skal totalrenovere eller pusse opp overflatene. Dette vil også påvirke totalprisen på prosjektet.


Vanligvis tar det mellom tre og åtte uker å pusse opp et vaskerom, avhengig av hvor mye som skal gjøres. Dersom du kun skal gjøre overfladiske endringer eller andre enkle forbedringer vil prosjektet ta kortere tid. Skal du derimot gjøre endringer på rør, rive eller ha nye overflater vil det ta lengre tid.


Dersom du må søke om byggetillatelse for å pusse opp vaskerommet, må du regne med at det tar lengre tid på grunn av saksbehandlingen.Håndverkere

Når du skal pusse opp et vaskerom er det viktig at du benytter flinke håndverkere. Da kan være sikker på at du får et godt resultat og at vaskerommet oppfyller alle krav. Et vaskerom defineres som våtrom, og må derfor oppfylle de samme tekniske kravene som et baderom.


Hvis du syns det er vanskelig å bestemme hvordan vaskerommet skal se ut kan det være lurt å få hjelp av en arkitekt eller interiørarkitekt. De kan hjelpe deg med å finne smarte og praktiske løsninger for innredning, som kan lønne seg om du for eksempel skal innrede et smalt eller lite vaskerom.


Om du skal endre på gulv eller vegger, eller bygge hyller, skap eller en benkeplate på vaskerommet, kan du benytte en snekker eller tømrer. Skal du installere ny belysning, varmekabler eller hvitevarer trenger du en elektriker.


Dersom du må ha nytt røropplegg, flytte eksisterende rør eller legge membran vil du ha behov for en rørlegger. Dette er arbeid som alltid skal utføres av en profesjonell håndverker for å unngå vannskader. En rørlegger kan også hjelpe deg med montering av for eksempel en utslagsvask eller hvitevarer.


Skal du støpe gulv eller legge fliser trenger du en murer eller flislegger. Du kan også male overflatene med våtromsmaling eller legge mikrosement. Da vil du ha behov for en maler.Dette kan øke prisen på prosjektet

Det er flere faktorer som påvirker den totale prisen for å pusse opp et vaskerom. Noen vanlige prisdrivere er størrelsen på rommet, i tillegg til hva du velger av materialer og innredning. Den største utgiften vil likevel være de tekniske installasjonene. Dette innebærer nytt eller endring av eksisterende røropplegg, elektrisk anlegg, ventilasjon og membran.


Når du skal pusse opp et vaskerom vil det være store variasjoner i kvalitet og pris mellom ulike materialer og inventar. Dette gjelder særlig fliser, varmekabler og tekniske installasjoner. Uansett hvilke materialer og løsninger du ønsker, vil det være lurt å investere i god kvalitet. Dette vil redusere behovet for vedlikehold eller utskiftning i fremtiden.


Det kan være en god idé å få hjelp av en håndverker når du skal kjøpe materialer og innredning, da de ofte får kjøpe dette billigere fra leverandørene. På den måten kan du være sikker på at du får rimelige alternativer som fortsatt oppfyller alle kvalitetskrav.


Dersom du skal flytte vaskerommet til et sted i huset hvor det ikke er opplegg for vann og avløp, er du nødt til å installere nye røropplegg og en pumpe som kan frakte vannet fra det eksisterende rørsystemet. Dette vil øke prisen på prosjektet. Det kan derfor være lurt å prøve å legge vaskerommet inntil et bad eller kjøkken, så det er lett å koble seg på røropplegget.


Om du først skal i gang med å pusse opp vaskerommet, bør du vurdere om du også skal pusse opp kjøkkenet eller badet når du allerede har håndverkere tilstede. Du kan spare mange penger på få utført arbeid på avløp, rør og elektrisitet i samme prosjekt.
Totalrenovering av vaskerom

Dersom du skal totalrenovere vaskerommet vil dette involvere større endringer enn en overflateoppussing. En totalrenovering innebærer å rive det eksisterende vaskerommet for å bygge opp et nytt, ofte med nye overflater, gulv, innredning og hvitevarer. I tillegg gjøres gjerne endringer på røropplegg, ventilasjon, elektriske installasjoner og belysning.


Når du skal i gang med totalrenovering av et vaskerom er det viktig at du planlegger godt i forkant, slik at du får et vaskerom med løsninger som passer både behovene og budsjettet ditt.


Det kan ofte lønne seg på sikt å totalrenovere et vaskerom fremfor å pusse opp overflatene. Dette vil både forbedre tilstanden og forlenge levetiden til vaskerommet. I tillegg kan det øke verdien på boligen. Hvis du er usikker på hva du bør gjøre, kan du få en håndverker til å vurdere tilstanden på vaskerommet.


Om du vurderer å flytte vaskerommet til et annet sted i huset, vil det være lurt å legge det i nærheten av kjøkkenet eller et bad. På den måten vil du enkelt kunne koble deg på det eksisterende vann- og avløpssystemet, noe som vil spare deg for mye tid og ressurser. Gode plasseringer for et nytt vaskerom er enten vegg i vegg med kjøkken eller bad, eller over hverandre i ulike etasjer.


Du trenger vanligvis ikke å søke om byggetillatelse for å bygge elle totalrenovere et vaskerom. Det er likevel noen unntak hvor prosjektet kan være søknadspliktig. Dette kan for eksempel være om prosjektet innebærer en endring av bærende konstruksjon eller brudd på en branncelle.Oppussing av vaskerom

Om du vil pusse opp et vaskerom som allerede har god standard, kan det være nok med en overfladisk oppussing. Dette kan innebære å fornye overflatene, bygge ny innredning eller montere nye hvitevarer. På den måten kan du gi vaskerommet et helt nytt uttrykk, uten at du må gjennomføre store og kostbare inngrep som for eksempel endringer på rørsystemet.Ulike typer vaskeromsprosjekter

Når du skal i gang med å pusse opp vaskerommet, kan dette innebære mange ulike prosjekter. Dette er noen av de vanligste prosjektene:Innredning av vaskerom

Med et godt organisert vaskerom i huset kan de praktiske oppgavene i hverdagen bli litt enklere. I tillegg til å få et sted hvor du kan sortere skittentøy og vaske klær, kan du lage gode løsninger for oppbevaring eller montere en utslagsvask.


Dersom du skal installere nye hvitevarer eller montere en dusj eller vask på vaskerommet, bør du benytte en rørlegger. Da unngår du eventuelle skader og feilmontering.Flislegging, mikrosement og andre overflatebehandlinger

Om du ønsker et nytt utseende på vaskerommet, vil en fornying av overflatene være en rimeligere og mer effektiv måte enn å totalrenovere. Du kan for eksempel legge fliser, male veggene med våtromsmaling, legge mikrosement eller tapetsere med våtromstapet.


Dersom du planlegger å ha bad og vaskerom i ett, og skal installere dusj eller badekar, er det viktig at du har en godkjent membran under overflatebehandlingen du velger i våtsonen.


Når du skal fornye overflatene på vaskerommet vil det være lurt å bruke en profesjonell maler eller flislegger. Da kan du være sikker på at du får et godt resultat som tåler fukt og som varer lenge.

Publisert 06. feb. 2023, 18:51

Oppdatert 05. feb. 2024, 14:18

Få tilbud fra kvalitetssikrede bedrifter

Beskriv jobben og få uforpliktende tilbud fra flere bedrifter nær deg – helt gratis.

Kom i gang