Interiørarkitektens tips til fargevalg i hjemmet

Velg farger du selv trives med! Ikke heng deg opp i trendfarger, og tør å pushe grensene litt. Det er fargeekspert Birgit Torkildsby beste tips til deg som skal male hjemmet innvendig.

Interiørarkitektens tips til fargevalg i hjemmet
Inspirasjon

Nye farger til hjemmet – hvor skal du starte?

– Det er lett å forelske seg i trendfarger man ser i et interiørmagasin eller på Instagram, men det viktigste er først og fremst å stille seg selv spørsmålet: Er dette noe som passer i mitt hjem?

Birgit Torkildsby er interiørdesigner, og har stor kunnskap og kjærlighet til både farger og tapet.

– Jeg opplever at mange er usikker på hvilke farger som passer sammen, hvordan farger skal brukes i forskjellige rom og i det hele tatt hvor de skal starte.


Hva er din stil?

Start med å finne ut hvilken stil og farger som du faktisk trives med. Søk aktivt etter inspirasjon og bruk tid på å finne og samle bilder du umiddelbart liker, fra for eksempel Pinterest eller andre sosiale medier.

– Med mangfold blir det tydeligere å se hva du personlig liker, sier Torkildsby. Heller du mot kjøligere farger fra naturen som grønt eller blått eller mot varme toner av gult og rødt? Deretter må du analysere hjemmet ditt rundt de varige elementene som lysinnslipp, møbler, innredning, takhøyde, størrelse osv.

– Ta med flere fargeprøver hjem og test før du går løs på veggen, oppfordrer Torkildsby.

Nå finnes det også flere apper hvor du kan teste farger og tapeter på veggen i ditt eget hjem før du maler, uten fysiske fargeprøver. Nordsjø Vizualizer og Jotun Colour Pin er to av de."Bruk ekspertene som kan dette! Ta med inspirasjonsbilder eller bilder av noen av møblene dine til en fargehandel eller interiørdesigner, og forklar hvilke ønsker du har for hjemmet ditt."

Birgit Torkildsby

Interiørdesigner


Finn din fargepalett: Hovedfarge, aksentfarge og kontrastfarge

Dersom du er usikker på hvor du skal starte, er det først og fremst viktig å huske å tenke helhetlig, mener Torkildsby.

– Du skal kunne bevege deg fra rom til rom og føle at boligen harmoniserer, forklarer hun.

Og for å lage en helhetlig fargepalett anbefaler hun først å finne en hovedfarge som skal på store flater som veggene.Hovedfarge, aksentfarge og kontrastfarge

  • Hovedfarge: Skal dekke de største synlige flatene i rommet som vegger og gulv.
  • Aksentfarge: Farger som komplimenterer hovedfargen – brukes på de andre elementene i rommet som møbler
  • Kontrastfarge: En farge som skiller seg ut – brukes på få utvalgte elementer


Slik finner du aksentfargen

Deretter må du finne de såkalte aksentfargene. Her finnes det to oppskrifter du kan følge, forteller Torkildsby. Den første går ut på å ta utgangspunktet i nyanser av hovedfargen og lage en ton-i-ton fargepalett.

– Si at du for eksempel faller for en blåfarge, da kan du ta utgangspunktet i denne blåfargen for å skape en helhetlig og harmonisk fargepalett, sier Torkildsby. Blåfargen du har funnet fungerer kanskje godt som en veggfarge i stuen, mens en mørkere grad gjør seg godt på soverommet eller på sofaen.


Hånd som holder et fargehjul og peker på en lys gul farge med en sort penn.

Du kan enkelt finne kontrastfargen ved hjelp av en fargesirkel. Kontrastfargen befinner seg som regel på motsatt side av hovedfargen.


Fargepalett med fokus på nyanselikhet

Den andre metoden Torkildsby trekker frem, er å skape en fargepalett med fokus på nyanselikhet, dersom du ønsker å bruke flere farger. Da kan fargene være forskjellige men kan ha ha samme styrke, for eksempel like duse. Til slutt bør du tilsette en dæsj av kontrastfarge for at stilen skal føles personlig og unik.

– Du har kanskje hørt om påfugl-effekten når det kommer til klesstil? Det samme gjelder interiøret – det kan også være litt lekent! Kontrastfargen kan brukes på mindre elementer som kunst, en lampe eller puter. Et tips er å søke opp fargesirkelen, og finne fargen som er helt på andre skalaen. For eksempel blått og oransje som ligger på hver sin side, men fremhever det beste i hverandre, sier Torkildsby.Moderne bad med grønne hexagonale fliser, mørkeblå vegger og interiør i oransje kontrastfarge.

På dette badet har Torkildsby valgt spennende farger på gulv, vegger, fliser og interiør, men som likevel harmoniserer godt sammen.

Bård Gundersen


Nærbilde av detaljer på bad: Mørk petrolblå vegg, knagger i gull og håndklær i skarp en rødtone.

Torkildsby bruker en lekker rødtone som kontrast for å skape dynamikk i rommet.

Bård Gundersen


Ta utgangspunktet i favorittkunsten din

Har du et kunstverk eller et maleri du er ekstra glad i? Et tips er å bruke fargene fra kunstverket til å fargesette boligen, forteller Torkildsby.

– Ta en eller flere av fargene, og jobb med prinsippene som ble forklart tidligere. Dette er også en genial måte og faktisk fremheve bilder og kunst du har i hjemmet ditt. Bruk kunstverket som en aksentfarge og få elementene til å poppe.

Torkildsby forteller at til og med gallerier og museer har begynt å fargesette veggene sine slik at kunsten kommer bedre frem.To bilder av en fargerik stue med tapeter i ulike rosa og turkise nyanser, oransje sofa og et rundt bord i lyst treverk.

Torkildsby har tapet i alle rom, men bruker mønster og farger som harmonerer godt sammen.

Anne Bråtveit

Funfact!
Visste du at det er bevist at de med en kjøligere fargepalett har termostaten høyere enn de med en varm fargepalett?

– Oppfordrer alle til å velge tapet


Torkildsby er selv tapetekspert og oppfordrer alle til å vurdere tapet i hjemmet sitt.

– Tapet trenger ikke være skummelt. Med en trend som går mer mot personlig stil, forventer jeg å se modigere valg i norske hjem fremover, sier hun.

Utvalget av tapeter er større enn det noen gang har vært, og det finnes typer for enhver smak. Enten du vil gå for grafisk mønster, vågalt mønster, klassisk ensfarget eller tekstiltapet. Slike tapeter har en fin struktur, og består ofte av flere nyanser som skaper dybde selv om de er ensfarget. For å få et helhetlig uttrykk kan du plukke opp en av fargene fra tapetet og male et annet rom eller taket i denne fargen.

– Eller som jeg har gjort på badet, kun tapetsert taket. Dette gir en utrolig stilig effekt som ikke gir for mye uro i rommet, sier Torkildsby.Bilde til venstre er av en dusjsone med hexagonale fliser i mørk grønn, regnfallsdusj i gull og tapet i taket. Bildet til høyre viser en grønn kommode, vegg med turkis panel og grønn tapet med blomster og planter.

Personlig stil og modige valg, men med en fargepalett som harmonerer.

Anne Bråtveit


Hvorfor ikke gi gjestene dine en wow-opplevelse når de kommer inn i hjemmet ditt ved å overraske med en sprek tapet i gangen eller på et mindre rom som et gjestetoalettet?

Dette er rom som tåler at man kliner til og er litt vågal, da det ikke er rom som man oppholder seg i over lengre tid. Velger du vinyltapet eller våtromstapet er den i tillegg vannavstøtende og varig, eller du kan lakke favoritt-tapetet med en klar matt lakk som vil fungere som en forsegling og beskytte."Ikke vær for opptatt med hva alle andre syntes, sier Torkildsby. De fleste synes det er forfriskende med noen som tør og være seg selv, dyrke sin personlige stil og ikke følge alle andre. Hvor morsomt er det ikke med et hjem som reflekterer akkurat deg og din familie?"

Birgit Torkildsby

InteriørdesignerPublisert 21. juni 2023, 08:16

Oppdatert 09. jan. 2024, 11:01