Innredning, materialvalg og smarte løsninger til vaskerom

Den viktigste egenskapen ved et vaskerom er at det er praktisk og at det gjør prosessen med klesvasken enklere. Det finnes mange gode løsninger til et vaskerom, alt fra integrerte vaskeromsmøbler til smarte løsninger for tørking av tekstiler. Vi skal gå igjennom noe av det du bør tenke på når du skal innrede et vaskerom.

Innredning, materialvalg og smarte løsninger til vaskerom
Inspirasjon

Innred vaskerommet slik du selv ønsker

Klesvasken er kanskje ikke den morsomste arbeidsoppgaven som finnes, derfor er det fint å gjøre rommet ekstra innbydende og funksjonelt. Siden vaskerommet heller ikke er et sosialt oppholdsrom, er det fullt mulig å gjøre akkurat det du vil med rommet.

Det er stort du selv og familien som skal bruke rommet, så du kan velge både farger og innredning med funksjoner som du selv foretrekker. Det er ofte lurt å tenke på hvilke ting du kan flytte fra andre deler av huset, og som heller kan oppbevares eller utføres på vaskerommet.

Har du mye sportsutstyr, eller skal du langtidslagre klær? Eller har du mye verktøy som må være lett tilgjengelig, men ikke kan oppbevares andre steder? Vaskerommet er et perfekt avlastingsrom for slike ting, hvis du planlegger plassering og oppbevaring på en god måte.


Velg gode og solide materialer til vaskerommet

Et vaskerom regnes som et våtrom, og er et arbeidssted hvor du skal utføre forskjellige typer oppgaver. Mange bruker et vaskerom både til klesvask, vask av verktøy eller utstyr, eller oppbevaringsplass. Derfor er det viktig at innredningen og materialene du velger også tåler å bli utsatt for litt harde påkjenninger, vann og høy luftfuktighet.

Dersom du skal ha en arbeidsbenk for andre typer aktiviteter, må du også ha en solid og robust benkeplate. Du sparer deg selv for mye arbeid om du velger materialer som er vedlikeholdsfrie.


Det er viktig at innredningen og materialene du velger også tåler å bli utsatt for litt harde påkjenninger, vann og høy luftfuktighet.


Innred med materialer med lang levetid

Tenk langsiktig, og velg også materialer som kan holde seg fine i mange år fremover. Det er fordelaktig om vaskerommet også er lett å vaske, da det fort samler seg støv og partikler fra klær på rommet.

Vinyl, linoleum og fliser er gode valg på gulv og vegger – generelt glatte overflater som er enkelt å rengjøre. Vinyl er i tillegg et mykt og behagelig gulv å jobbe på, noe som er greit å tenke på siden du kanskje skal stå lenge av gangen på vaskerommet mens du arbeider.


Vaskerom og bad i ett

Skal vaskerommet kombineres med baderommet? Om du planlegger et vaskerom som også skal fungere som et bad, bør du legge fliser eller en annen overflate som er vannavstøtende på gulvet og våtsonen.

På veggene kan du også velge våtromsmaling, våtromsplater eller tapet som er vannavstøtende hvis du ikke vil legge fliser overalt. Det finnes både vinyltapet og våtromstapet som både tåler vann og holdbart.

Om du kombinerer vaskerom og bad er det ekstra viktig å planlegge godt slik at du utnytter plassen best mulig. Med mange hvitevarer og baderomsmøbler kan det bli lite plass, og da er det viktig at du tenker gjennom hvordan du for eksempel kan utnytte høyden i rommet.


Snakk med fagfolk om ditt nye vaskerom

Forhør deg gjerne med fagfolk og leverandøren du kjøper inventar av om materialer og smarte valg for et våtrom. De kan som regel gi deg nyttige tips basert på erfaringene de har med andre kunder som har vært gjennom samme prosess.Grønt vaskerom med hvit vaskemaskin og hylle for oppbevaring.

Åpne hyller på vaskerommet gjør det enkelt å se hvor ting er plassert, men det kan samle mer støv. Tenk gjennom hva du foretrekker før du velger innredning!


Lag et godt system til skittentøyet

Skittentøy er åpenbart en stor del av et vaskerom, og noe av luksusen med å ha et eget vaskerom er å kunne ha et praktisk system til skittentøyet. For å forenkle prosessen rundt klesvasken er gode løsninger for sortering viktig.

Ha egne kurver eller skuffer for mørkt, lyst og farget tøy, samt en til finvask som ull og silke. Om du har mulighet og plass er et integrert sorteringssystem med uttrekkbare skuffer det beste slik at du får frigjort plass fra gulvet.


Tenk gjennom plasseringen av vaskemaskin og tørketrommel

De fleste har vaskemaskinen og tørketrommelen plassert på gulvet. Når du likevel innreder vaskerommet på nytt eller skal bygge rommet opp fra bunnen av, så kan det være smart å vurdere å plassere dem høyere opp.

Om du plasserer vaskemaskin og tørketrommel over en skap- eller skuffeløsning, får du hvitevarene i en bedre posisjon som ikke sliter like mye på kroppen når du skal laste inn klær eller tømme maskinene. Med oppbevaring under får du også bedre utnyttelse av plassen på vaskerommet.

Har du ikke nok plass, bør de plasseres ved siden av hverandre med en benk oppå. Da får du plass til en arbeidsbenk, hvor du kan brette av klær.Husk ventilasjon på vaskerommet!


På et vaskerom kan det bli mye fukt i luften, spesielt om du planlegger å tørke tekstiler der. Derfor bør du få en avtrekksvifte installert, spesielt hvis det ikke finnes andre luftemuligheter som for eksempel ventiler eller vinduer. Døren til vaskerommet bør også ha en glippe eller luftehull nederst, slik at frisk luft kan slippe inn i rommet.


Smarte løsninger for tørkestativet

Det største problemet som mange ønsker å løse med et vaskerom, er å få plass til tørking av klær. Med et vaskerom har du muligheten til å tørke klær på en fast plass, slik at tørkestativet ikke trenger å stå fremme på badet eller andre steder i boligen.

Bruk tid til å tenke gjennom mulige løsninger for plasseringen av vaskerommet før du setter i gang, så det ikke kommer i veien for andre ting du skal ha plassert på vaskerommet.


Tørkestativ fra tak eller vegg

Dersom du ikke har plass til et frittstående tørkestativ, finnes det flere gode alternativ som passer til mindre rom. Et eksempel kan være å montere en stang fra vegg til vegg, eller ned fra taket. Du kan også bruke en robust snor fra vegg til vegg.

Da kan du henge på kleshengere, eller tørke sengetøy og håndklær ved å henge dem rett på. Vegghengte løsninger som du kan trekke ut er også veldig plassbesparende.

Om det er høyt under taket kan du også installere et tørkestativ som skal kunne reguleres i høyden. Da kan du fire det opp og ned etter behov, slik at det ikke kommer i veien for andre ting på vaskerommet.


God belysning er viktig på et vaskerom

På et vaskerom er det smart å ha godt arbeidslys. På et nytt vaskerom må en elektriker tilrettelegge for tak- og vegglys, detaljbelysning, varmekabler og stikkontakter. Husk å legge stikkontakter i benkehøyde til for eksempel strykejern, steamer, radio eller lignende.


Publisert 23. okt. 2023, 12:36

Oppdatert 09. jan. 2024, 11:01