Slik finner du den perfekte fargen til huset ditt

I Norge er mange av oss heldige og eier flotte hus – og vi elsker dem! Fargen du velger på huset ditt betyr mye for hvordan det fremstår. Enten du har kjøpt nytt hus eller ditt nåværende trenger en oppgradering, kan det være vanskelig å ta et fargevalg. Å male huset er en omfattende jobb, og det er derfor viktig at valget du tar er et du både kan leve lenge med og gledes over.

Slik finner du den perfekte fargen til huset ditt
Inspirasjon

– Vi i Fargerike heier på gode fargevalg og kreativitet, men anbefaler alltid å kaste et blikk rundt seg, sier kreativ leder i Fargerike, Tale Henningsen.

I tillegg til å finne en farge du selv liker, må du samtidig ta hensyn til nabolaget, årstider og arkitekturen på huset ditt.Male huset lyst eller mørkt?

Et naturlig sted å starte er å finne ut om du ønsker å gå for en lys eller mørk hovedfarge.


Om du har et lite hus vil det være fornuftig å velge en lysere farge eller helt hvit.


– Lyse fargetoner gjør at huset oppfattes større enn det er. Kontrastene mellom lys og skygge fremheves og en lys fasade er et godt valg når man ønsker å fremheve husets detaljer. I tillegg har hvite hus sterke tradisjoner i Norge og er et populært valg, forteller Henningsen.


Er huset derimot stort kan du med fordel velge en mørk farge. Brunt eller mørkt treverk forsterker følelsen av trygghet og varme, og gjør at huset virker lunere.


– Mørke nyanser fremhever husets arkitektur og store linjer. Kombiner gjerne mørke farger med hvite detaljer for et renere og mer definert uttrykk.Velg farge etter omgivelsene

Fargeharmoni er viktig om du bor i et tettbygd område. Farger i samme nyanser er med på å skape god balanse. Dette kan være både lyse og mørke farger, fra omtrent samme sted på fargeskalaen som er valgt for nabolaget eller området du bor i.


– Hus som ligger nært trafikkerte veier er mer utsatt for veistøv. Derfor kan det lønne seg å gå for en mørkere farge, sier Henningsen.


Fargen vil skjule trafikkstøvet, og du slipper å ta husvasken like ofte.


Mørke farger harmonerer med hus som har skogen som nærmeste nabo. Dette er fordi fargen flyter bedre inn i slike omgivelser. Lysere farger på huset skaper sterk kontrast til naturen rundt. Står huset i et åpent landskap er denne nyansen et godt alternativ!


Henningsen mener at husets tidsepoke og stil bør spille en rolle for fargevalget ditt.


– Det er viktig å bevare sjelen til huset, i tillegg til å velge en farge som passer til resten av nabolaget. Så se gjerne til hva naboen har valgt, slik at husene harmonerer.Husfargen påvirkes av årstidene

Vi er heldige som ha alle årstider i Norge; frodig vår med grønne vekster, sommerens blomsterflora og lange lyse dager, høstens fargefest og vinterens hvite snø med kjølig lys. Alle årstidene gir en egen opplevelse av den samme husfargen.


– Kalde farger som blått og grått vil endre seg mye gjennom året. Et snøkledd hus på vinteren i kaldt vinterlys vil det oppfattes helt annerledes enn badene i varmt sollys på sommeren, , forteller Henningsen.


Hun anbefaler derfor å se på fargeprøver i både kaldt og varmt lys før du tar en endelig avgjørelse.Enebolig malt gult på sommeren og vinteren

Gult hus på sommeren og vinteren

Fargerike.no


Populære fargevalg

Nye fargekart for utendørsmaling blir lansert nesten årlig, men det er fortsatt noen farger som går igjen som de mest tidløse og populære valgene. Få hjelp av din lokale fargehandel til å finne den helt riktige fargenyansen til ditt hus.


Nøytrale farger

– En god grunn til å velge nøytrale, lyse farger til huset ditt er at de løfter frem husets form og detaljer på en elegant måte, sier Henningsen.

Varme nøytrale toner gir en vennlig fremtoning og passer godt både til klassiske og moderne hus.


Grå – den moderne

Nyanser av grått er en av de meste populære fargene på hus nå i moderne tid. Fra de mørkeste grå til de lyseste tonene. Lyset har mye å si for hvordan fargene oppfattes. Hvis fargen har litt blått i seg vil den med ett virke blå i grått vær.


– Grått har den egenskapen at den tar opp fargene fra omgivelsene og oppleves derfor som den perfekte match mot grønt gress, himmel og hav. Har du et nyere moderne bygg? Grått er et supert valg til moderne arkitektur, sier Henningsen.To eneboliger med forskjellige grånyanser på malingen

Ulike nyanser av grå

Fargerike.no


"Grått har den egenskapen at den tar opp fargene fra omgivelsene og oppleves derfor som den perfekte match mot grønt, himmel og hav."

Tale Henningsen

Kreativ leder i Fargerike

Hvit – den klassiske

– Om du ser for deg klassiske hvite hus er det naturlig at tankene går til nydelige sveitserhus og kanskje sørlandshus i åpent landskap, sier Henningsen.


Hvite hus kler et slikt lett og luftig terreng der det gjerne finnes en tilhørende hage, og vil også fremstå større enn mørke hus.Blå – utfordreren

Vi har ingen lange tradisjoner med blå hus i Norge. Blå er en av de fargene som endrer seg mye fra en fargeprøve til fargen på veggen. Henningsen anbefaler å velge en dempet blågrå nyanse, som vil gli pent inn i omgivelsene. Men hun advarer at selv en forsiktig blågrå nyanse vil se blå ut når den kommer opp på huset. I tillegg er den en farge som kan være vanskelig å bruke utendørs, da fargen har en tendens til å bli forsterket av den blå himmelen.Gul – gledessprederen

Om Henningsen skal definere fargen gul med to ord så svarer hun: glede og energi!


Man kan nesten ikke unngå å trekke på smilebåndet når man ser et vakkert gult hus.


– Gul er en trendy farge om dagen! Både innvendig og utvendig. Dersom det er mange nøytrale og grå hus i nabolaget ditt kan det være forfriskende med et som skiller seg ut og bryter opp litt, oppfordrer Henningsen.


For å unngå at gulfargen ser grønnaktig ut, bør du velge en gulnyanse med litt rødt i seg. Når den gule nyansen kommer opp på fasaden vil det røde tones ned, slik at fargen oppleves gul ute antydning av verken grønt eller rødt. I Fargerike sitt fargekart finnes det flere duse og varme nyanser som er tilpasset mange ulike omgivelser. med avtonet balanse til omgivelsene.Brun – den tradisjonelle

Brune hus forbindes med tradisjon og gamle tjærebeisede stabbur. Mørke brune farger har i likhet med mørke grå og sort et naturlig skyggespill i overflaten som skaper en spennende dramatikk.


– Detaljer på huset kommer til sin rett dersom de blir fremhevet med kontrastfarger, sier Henningsen.Enebolig malt i brunt

Hus i fargen "Tjærebrun"

Fargerike.no


Fargevalg på detaljer og staffasje

Det er fint å bruke flere farger på et hus, for eksempel kan tre farger skape en god harmoni. Hva er riktig for ditt hus? Bør detaljer fremheves eller skjules? Velg det som passer til stilen på huset og omgivelsene og bruk hjertet i prosessen. For eksempel vil en mørk vindusomramming gi en følelse av større vinduer mens en lys vil fremheve vinduets konstruksjon.


– Om det er store kontraster mellom fargen på veggflaten og detaljene, trer detaljene mye tydeligere frem. Det kan være overveldende, men også en kul effekt dersom valget er bevisst, forteller Henningsen.


Dersom du velger en sterk farge, er det viktig at du finner staffasjefarger som harmonerer godt. Dette er fordi fargens intensitet har betydning for hvordan boligen oppfattes, og sterke farger trekker til seg mer oppmerksomhet.


Fargevalget for grunnmuren er også viktig. Hvite grunnmurer kan gjøre at huset blir «løftet» fra bakken, og mørkere toner binder huset til jorden. Tenk derfor nøye over hvilken farge du ønsker å ha på grunnmuren.To inngangsparti med dører malt i kontrastfarger rosa og sort

To inngangspartier med rosa og sort dør.

Et godt forarbeid er avgjørende for et godt resultat

Henningsen understreker at før du kan gå i gang med å male, er et godt forarbeid helt avgjørende for at resultatet og malerarbeidet skal bli pent og holdbart.


– Om du slurver med denne delen av arbeidet, kan resten være forgjeves, sier hun.


Det er viktig å ta seg god tid til å vaske huset grundig. Det finnes gode tilpassede rengjøringsmidler og kraftvask som hjelper til med å fjerne uønsket sopp, pollen og skitt.


– En skikkelig vask må til for at produkter skal legge seg fint og gi feste til grunning eller maling, sier Henningsen.Når på året bør du vaske og male?

Det er mange faktorer som spiller inn når det kommer til riktig timing rundt værforhold. Henningsen påpeker at det er fornuftig å male huset i en periode med tørt og stabilt vær. Du skal helst unngå at gradestokken beveger seg under 10 grader på natten, slik at tørketiden og prosessen ikke blir unødvendig lang. I tillegg bør ikke fuktigheten i treet overstige 15-18%. Dette kan måles med en fuktmåler.


– Solen er veldig hjelpsom for å få huset til å tørke etter vask, men kan ofte ødelegge for at malingen legger seg pent, sier Henningsen.


Det ideelle været for å male huset ditt er når det er stabilt og tørt, men også gjerne overskyet, slik at du slipper å ta hensyn til timing med skygger.


– Det er ikke selve solen, men temperaturen som ødelegger for malingen. Blir huset malt i en periode med oppholdsvær i løpet av våren eller høsten får du ikke det samme problemet med solen.


Husk at dette også varierer litt på typen maling eller beis du velger, så rådfør deg med din lokale malerforhandler.Male selv eller bruke en faglært maler?

– Selv om det på kort sikt vil kunne lønne seg å male selv, er det å velge en faglært maler en investering i hjemmet på lang sikt.


Johnny Jakob Jensen er en nestor i malerbransjen med mange års erfaring som maler. Sammen med kona Anna Furhoff Jensen har han drevet sitt tradisjonsrike malerfirma, Malermestrene Jensen, i nærmere 30 år."Jeg tror mange tenker at maling er en jobb som går like raskt å gjøre selv. Mange blir nok overrasket over hvor lang tid en skikkelig malerjobb tar."

Johnny Jensen

Malermestrene Jensen


Malere har kunnskap om hvordan underlag og materialer fungerer mot hverandre, og selv om utstyret ikke er veldig avansert, så vet en faglært maler akkurat hvordan det skal brukes.

– Jeg tror mange tenker at maling er en jobb som går like raskt å gjøre selv. Mange blir nok overrasket over hvor lang tid en skikkelig malerjobb tar, sier Jensen.

Velger du en profesjonell maler vil jobben bli utført mye raskere og med et bedre og mer holdbart resultat.Publisert 21. juni 2023, 08:04

Oppdatert 09. jan. 2024, 11:01